2015-05-26
無論任何天氣!無麻辣不歡嘅我!都至鐘意食辣去沖擊味蕾!食嘢又離不開油尖旺!之前食過老川皇砵蘭街第一店!知道佢地响附近開咗間分店!今餐就試試分店嘅水準keep唔keep到先! 首先試咗啲前菜小食!就知佢地啲麻辣基本功做得好唔好!熗炒土豆絲即係薯仔!但係用咗爽口嘅新薯!所以嫩口同好甜!辣得嚟唔嗆口帶少少酸好開胃!最重要係唔多油!令我自己呢餐川菜平衡番個心理! 蒜蓉焗蠔!其實蒜蓉丶辣椒、蔥花呢啲調味料都係其次!最重要係蠔嘅本身!雖然佢地用本地蠔!但係熟住上又真係唔縮水!蠔身夠肥厚飽滿!我都啪咗四隻! 主菜辣子雞同夫妻肺片!辣子雞依然都係雞味濃郁嘅新鮮土雞!雞味濃唔在講啦!肉質鮮嫩!配合埋大紅椒、花椒各種香料爆炒!真係香口到辣椒乾送飯都食咗一大碗! 夫妻肺片真係唔廢呀!啲辣真係片住咁入你五臟六腑!牛肚牛脷都係新鮮之食才!好在佢地有青瓜伴碟!可以比我嘅味蕾冷靜一吓! 總括嚟講!分店嘅廚房都可以keep到水準甚至更好!係好難得!同埋分店空間更大、坐得更加舒服!又唔會咁嘈吵!你問我?更係去呢間啦!