2018-01-13
近排工作都唔係太如意,所以要食返D好嘢鼓勵下自己上次係The one食過Combo泰國菜好好味,今次又想食吓隔離個間越南菜Le VietLe Viet裝修簡約得黎又美觀,俾人好舒服嘅感覺睇真D,原來呢間餐廳係同Combo係同一個集團,廚房都係同一個!煙三文魚米紙卷 ($38)我地先點了煙三文魚米紙卷,米卷入面有米粉、蔬菜同三文魚等,沾上酸汁來吃味道好清新,係絕佳的頭盤!沙嗲串燒(三串) ($52)分別有豬、牛、雞串燒,燒得啱啱好,唔會太燶,加埋佢特製嘅沙嗲醬,真係色香味俱全,如果唔係肚仔容量有限,我哋會再加碟!越式生牛肉粉 ($64)食越南餐廳當然唔少得生牛肉河!呢碗生牛肉河賣面吸引,加埋青檸汁、指天椒、生芽菜,金不換葉,就更加香,好好味呀!(記住要加埋配料先食!)蒜蓉炒椰菜苗 ($62)椰菜苗就細細碟,食落有口感、用埋蒜蓉炒味道更清香,推薦!椰青 ($40)雖然話女仔唔好飲咁多涼既飲品,但有時真係忍唔住,最多我飲少少,男友飲多多啦!我講緊既係椰青,原隻開,夠晒新鮮!香芒糯米飯 ($52)本身男友想叫甜品拼盤,話可以一次過試晒咁多款,但比我制止左!都唔諗下我要keep住個體形有幾辛苦!
Le Viet裝修簡約得黎又美觀,俾人好舒服嘅感覺
煙三文魚米紙卷 ($38)
沙嗲串燒(三串) ($52)
越式生牛肉粉 ($64)
蒜蓉炒椰菜苗 ($62)
椰菜苗就細細碟,食落有口感、用埋蒜蓉炒味道更清香,推薦!
椰青 ($40)
香芒糯米飯 ($52)
本身男友想叫甜品拼盤,話可以一次過試晒咁多款,但比我制止左!都唔諗下我要keep住個體形有幾辛苦!況且都已經食到咁飽!
最後我地選左香芒糯米飯黎食
佢選用既芒果好香甜,而兩種糯米飯都好煙韌,加埋椰汁令成個甜品更香更滑!
我唔爭氣咁食左大半碟!
比較上次食Combo嘅經驗,兩者的食物質素都很高,而越南菜比較清新,泰國菜就比較濃烈,各有千秋!
不過呢兩間都已經入咗我嘅指定飯堂!