2021-12-04
依間只售3款麵食既餐廳,只有簡約設計,但午飯時間仍吸引一班捧場食客,願意等待慢長排隊既時間,品嚐新加坡娘惹風麵食餐廳麵食有叻沙、蝦麵、干叻沙選擇。因為排隊時在店外已聞到陣陣蝦香的香味,所以我是日午餐揀左蝦麵😋兼加底。正常份量都足夠一般女士享用,我加底原因是之前試過食外賣,麵的份量係連男同事都好快叫肚餓😔 有見及此,今次落單時已要求食extra 麵量版本,補反數🤣蝦麵侍應遞上時,我已被3件肥豬肉吸引住仲有好濃郁的蝦香味道,即刻食洞大開!米粉+雞蛋麵(即粗麵)一粗一幼配搭,再配肥豬肉,蝦片,芽菜,通菜,加蝦湯,一大啖同時進食,真係冇得輸,湯底飲哂都唔口渴!唯一不足係經油炸的豬油粒,雖然脆卜卜,但我略嚴有種千年油炸的油味,個人麻麻地叻沙而同事就叫左叻沙,用料十足,賣相十分漂亮,而且唔係淨係得個樣,排長龍係有原因的!
蝦麵
叻沙