2023-01-24 91 瀏覽
大多數時間我食酸菜魚都係晚上,因為感覺晚上特別好胃口,而且會比較想食啲味道濃少少嘅餸菜。今次係第一次下午食十二味,晏晝時間同屋企人喺附近搵嘢食,媽咪話想食酸菜魚,我又鍾意食川菜,所以今次就揀咗呢間,見到佢哋lunch set比平時晚餐仲要抵食好多。先講講環境,由於今次去呢間係位於啟德嘉峯匯,店員安排咗我哋坐卡位有好大個窗景可以望下風景,都算有一種忙裏偷閑嘅感覺。再講個食物質素,今次一共點咗三個lunch set ,分別係招牌菜十二味酸菜魚、我最愛嘅尖椒炒雞柳同埋麻辣炒田雞干鍋。午餐嘅價錢比晚上單點平好多,但係食物嘅份量一啲都唔輸蝕,完全係大大碟,熱辣辣即叫即做。必須推介大家食佢哋嘅酸菜魚,魚肉望落去好白滑,而且係十分之足料,我同屋企人share食都綽綽有餘,始終招牌菜就係好味道!之前有識開佢哋嘅尖椒雞柳,一直都keep到水準,所以今次唔多提呢一樣。但係第一次試食佢哋嘅田雞干鍋,田雞肉嘅味道比雞肉更佳有特色,而佢嘅配菜都幾多,相比起尖椒雞柳,田雞嘅味道偏再濃烈少少,個人更加鍾意食尖椒雞柳,因為雞柳冇乜骨啖啖肉,送飯好正!冰粉用來做飯後甜品,係食完酸菜魚後幾透心涼嘅甜品。另外點咗其中一杯飲

再講個食物質素,今次一共點咗三個lunch set ,分別係招牌菜十二味酸菜魚、我最愛嘅尖椒炒雞柳同埋麻辣炒田雞干鍋。午餐嘅價錢比晚上單點平好多,但係食物嘅份量一啲都唔輸蝕,完全係大大碟,熱辣辣即叫即做。必須推介大家食佢哋嘅酸菜魚,魚肉望落去好白滑,而且係十分之足料,我同屋企人share食都綽綽有餘,始終招牌菜就係好味道!之前有識開佢哋嘅尖椒雞柳,一直都keep到水準,所以今次唔多提呢一樣。但係第一次試食佢哋嘅田雞干鍋,田雞肉嘅味道比雞肉更佳有特色,而佢嘅配菜都幾多,相比起尖椒雞柳,田雞嘅味道偏再濃烈少少,個人更加鍾意食尖椒雞柳,因為雞柳冇乜骨啖啖肉,送飯好正!冰粉用來做飯後甜品,係食完酸菜魚後幾透心涼嘅甜品。另外點咗其中一杯飲品桂花冰釀幾得意,味道好似有少少清清地嘅酒味同桂花香味混合埋一齊。