2024-10-28 222 瀏覽
我哋叫咗一個兩人套餐:-有兩個小菜可以揀木耳或者青瓜-有兩碗甜品冰粉-一碟青炒菜-兩人份量酸菜魚&兩碗飯#但係魚嘅味道不足同埋超級多嘅配料魚嘅份量比較少不足夠兩個人食用,味道一般不是太出眾太失望🥲下次都係唔會再食#蒜蓉炒油麥菜,非常之過油。#套餐沒有包括飲品所有飲品都是要額外加錢。
我哋叫咗一個兩人套餐:
-有兩個小菜可以揀木耳或者青瓜
-有兩碗甜品冰粉
-一碟青炒菜
-兩人份量酸菜魚&兩碗飯

太失望🥲下次都係唔會再食
#蒜蓉炒油麥菜,非常之過油。
#套餐沒有包括飲品所有飲品都是要額外加錢。

2024-10-10
2024-10-02 284 瀏覽
酸菜魚係一道好受歡迎嘅菜,魚肉鮮嫩,配上酸菜,味道酸酸咸咸,真係開胃!每一口都好有層次,特別適合冬天食,暖心又暖胃。而乾扁四季豆就係另一種簡單又好味嘅家常菜,四季豆炒到啤啤脆,唔油膩,仲可以保留到原本嘅鮮味,搭配飯食真係一流!呢兩道菜一齊食,簡直係完美組合,無論係家庭聚餐定係朋友聚會,都好適合!
2024-08-12 443 瀏覽
這次來的是啟德店,環境超舒服,人也不多,座位任選!!✔️嵊州老麵小籠包(6只)(辣)哭了,這個小籠包真的很讚!皮薄餡多,咬開一口,濃郁的湯汁立刻迸發出來,也不會很辣,很容易一口一個,停不下來。✔️經典香辣鍋(小辣,少鹽,少油)這次選擇了小辣、少鹽、少油的版本,但依然保留了川菜的麻辣風味。鮮魷、牛舌、豆皮、寬粉和花菜各有特色,吸滿了香辣湯汁,口感豐富。重點推薦寬粉!!吸飽湯汁,軟糯入味,不過吃到後面會覺得越來越辣。✔️涼拌土豆絲土豆絲酸辣適中,口感爽脆,清爽不膩。✔️紅糖糍粑糯米糍粑外皮煎至金黃,內裡軟糯香甜,蘸上濃稠的紅糖漿,甜而不膩。外層的焦脆和內裡的糯軟形成了絕妙的平衡,再加上紅糖的濃郁香氣,每一次吃川菜真的必點!✔️慾望酸梅湯酸甜適中,超適合吃辣的時候來一杯,清爽感🆙。
這次來的是啟德店,環境超舒服,人也不多,座位任選!!

✔️嵊州老麵小籠包(6只)(辣)

✔️經典香辣鍋(小辣,少鹽,少油)

✔️涼拌土豆絲
土豆絲酸辣適中,口感爽脆,清爽不膩。

✔️紅糖糍粑

✔️慾望酸梅湯
酸甜適中,超適合吃辣的時候來一杯,清爽感🆙。

2024-08-04 399 瀏覽
所有小菜都非常出色,大盆花菜,辣子雞,炒飯,串串,香鍋、糍粑。。。等等等等。一行十人連較挑咀的也覺得這間十二味好像特別好味。值得嚟完再嚟的一間好餐廳。食飽了外面還有很舒敵美麗的池伴公園,商場等散步,讃!
  • 紅糖糍粑
  • 酸菜魚
  • 人見人愛酸菜魚
位於啟德站C出口隔離嘉峯匯1樓有十二味當日行Airside諗住食酸菜魚去左太二發覺無啤酒🤣🤣所以再睇下附近仲有邊間之後就去咗依間十二味不過去到就轉咗想食麻辣香鍋去餸酒甘食😝依間分店都幾大座位好寬敞可以坐得很舒服!我哋食麻辣香鍋自選配料👅至少要揀5款最後揀左土豆,肥腸,萵筍,牛栢葉,排骨,椰菜花,肥牛,豆皮黎到好大碟,份量十足,辣得黎好惹味🌶️土豆估唔到係薯條😅😅肥腸香脆,易咬👍🏻萵筍夠爽口又入味, (必叫)牛栢葉好惹味,口感爽爽地👅排骨就唔入味又偏乾(可以唔叫)椰菜花配辣真係幾夾🥦肥牛有少少唔夠肥豆皮吸晒d味🌶️🌶️正👍🏻 (必叫)
位於啟德站C出口隔離嘉峯匯1樓有十二味
當日行Airside諗住食酸菜魚
去左太二發覺無啤酒🤣🤣
所以再睇下附近仲有邊間
之後就去咗依間十二味
不過去到就轉咗想食麻辣香鍋去餸酒甘食😝
依間分店都幾大
座位好寬敞可以坐得很舒服!

我哋食麻辣香鍋自選配料👅
至少要揀5款
最後揀左土豆,肥腸,萵筍,牛栢葉,排骨,椰菜花,肥牛,豆皮
黎到好大碟,份量十足,辣得黎好惹味🌶️
土豆估唔到係薯條😅😅
肥腸香脆,易咬👍🏻
萵筍夠爽口又入味, (必叫)
牛栢葉好惹味,口感爽爽地👅
排骨就唔入味又偏乾(可以唔叫)
椰菜花配辣真係幾夾🥦
肥牛有少少唔夠肥
豆皮吸晒d味🌶️🌶️正👍🏻 (必叫)
麻辣香鍋
麻辣香鍋
2024-07-15 307 瀏覽
啟德終於開左唔少餐廳, 十二味算係開得比較早平日生意見到都比較靜, 完全不用等位就可以入座之前有試過酸菜魚, 味道同份量都ok 每次都會點大盤花菜, 講真差不多成舊水一碟, 之前明明份量都好大今次食居然比呢個份量, 真係少得可憐, 我地雖然係2個人食, 都覺得超小, 完全同之前食既唔同不過香鍋我地揀左唔辣, 又幾香口幾惹味,  手機下單仲可以揀少油呢d 重口味既野都係偏咸左d, 但呢個份量又出奇大, 首先食呢個鍋就最少要揀5個餸我地2個人就點左6個, 真係食唔晒, 不過都成$260左右, 食材都唔係什麼貴東西所以都可以接受, 我覺得呢個餐廳最大問題係, 一張餐巾唔俾客人, 如果要紙巾就$2/tempo節流還節流, 人均$150-200 一張紙巾都慳真係好小家
啟德終於開左唔少餐廳, 十二味算係開得比較早
平日生意見到都比較靜, 完全不用等位就可以入座
之前有試過酸菜魚, 味道同份量都ok

個餸

節流還節流, 人均$150-200 一張紙巾都慳真係好小家
2024-07-01 248 瀏覽
外賣叫咗兩個套餐,一打開個蓋,份量少到嚇死你,唔知以為食淨打包,每一盒都係得四分一,已經唔係第一次,但係一次比一次過分,以後都唔會再幫襯,打電話去同佢反映,敷衍了事,離譜到一個點!

外賣送餐
用外賣apps叫左大盛花菜餐,到手撥埋一邊得半盆菜,仲要辣椒多過菜,連一個人份量都唔係!然後向外賣app追討賠錢,又搞一大輪。你哋啲飲食業做唔落去咪等俾人淘汰囉,成日喊苦喊忽,上電視講幾慘幾慘,但自己啲服務差,份量連正常都唔係。好啦,諗住比多之機會堂食,去到七成係吉嘅,想坐落去,又話呢張枱唔坐得,要方便之後清潔,果斷走人,以後一次機會都唔俾!仲係到讚過份量多果D,真假自己分?

仲係到讚過份量多果D,真假自己分?
2024-05-21
外賣自取
平日去堂食都覺得比起幾個月前份量細,今日叫中午飯大盤花菜餐外賣,一個餐66蚊,比起去年同期貴7蚊,隨機開盲盒咁,打開外賣盒,數埋數埋半顆花菜都冇,不如下次淨係俾一小舊花菜,落多d蔥咪仲好!果然有良心。
2024-05-10 213 瀏覽
上網見到呢間野有麻辣香鍋,睇落去又幾唔錯啲料,見落去又足,之後約左個fd去食,山長水遠黎到,點知貨不對版,食物仲要係凍,一堆辣椒仲要多過其他食材,落枱時候店員隻手指仲插左落d飯度,真係用錢買難受.........................................................................................

.............................

2024-05-10
2024-05-08 145 瀏覽
我在 OpenRice 上預訂了4月30日中午12點。我和同事們大約中午 12.05 左右到達,收銀員告訴我們不接受預訂,需要重新取票排隊。 我注意到有很多人在排隊,需等待至少6-8張枱。我問她為什麼我已經預訂了,現在還要拿票排隊等候,預約有什麼意義?她說不接受預訂,我告訴她,她需要向公司反映如果不接受預訂。而不是我預訂了,到達後,然後告知需要排隊。我問她為什麼我已經預訂了,現在還要拿票排隊等候,預約有什麼意義?她回答說需要排隊然後,忽略了我所有的問題。她無視我的存在,非常粗魯和不禮貌。我告訴她我會提出投訴,她沒有在理會,甚至當看不到我。不過食物還是一如既往的好。

不過食物還是一如既往的好。
2024-04-30
20 分鐘 (堂食)
  • 椰菜花
  • 麻辣香鍋
2024-04-13 163 瀏覽
最開始的麻辣香鍋選六個菜,需要一大一小的外賣盒;到後來同樣的六個菜,只需要一個大外賣盒裝滿一點就能裝下。昨天同樣的六個菜,也只是一個大的外賣盒,但是居然有1/3盒的辣椒,真的太離譜了。幫襯了兩年了,只能減少光顧次數了。
2023-12-15 310 瀏覽
位於啓德嘉峯匯嘅《十二味》,主打新派川菜,當中以酸菜魚和麻辣香鍋最受歡迎,最啱無辣不歡嘅朋友《十二味》亦提供不少熱食,如水煮魚/水煮牛肉等,要食熱辣辣嘅嘢都不怕沒有選擇啓德店格局開揚,除一般座位外,還有多個窗邊卡位,絕對係朋友聚會或節日慶祝好選擇🥢人見人愛酸菜魚 - 有辣同唔辣選擇,湯底用上豬骨、鰂魚和鱸魚骨熬製而成,份外鮮味,而主角就用上鱸魚,魚片肉質超嫩滑,其他配料有雞髀菇、萵荀和酸菜等,份量豐富,味道濃郁,非常惹味!寬粉 (+$28),粉條吸盡湯底精華,滋味十足!🥢乾煸肥腸 - 點了小辣都差不多半碟青辣椒,肥腸份量都唔少,入口麻辣酥香,喜歡辣嘅朋友不要錯過!🥢酸辣土豆絲 - 炒得非常爽口,味道酸酸辣辣,清爽開胃嘅一道前菜

寬粉 (+$28),粉條吸盡湯底精華,滋味十足!

@twelveflavors serves contemporary sichuan cuisine and its all about the spices 🌶️ the weather has turned cold recently, perfect for some spicy food to beat the winter chill 🔥 great value and generous portions 💫@twelveflavors 新派川菜 無辣不歡 🌶️ 最近天氣轉冷 啱晒食辣 食完暖笠笠 🔥 份量十足 性價比高 💫🍲人見人愛酸菜魚+寬粉 (小辣) HKD$258 + $28boiled fish with pickled cabbage + wide starch vermicelli (mild) 魚肉鮮嫩無骨 🐟 啖啖肉自選辣度 揀咗小辣 🌶️ 酸辣麻香 辣控必試 爽脆萵筍 🥒 滑嫩雞髀菇 🍄 辣椒菊花做點綴 🌼 加埋寬粉 煙靭滑溜 好滿足🐖 川香回鍋肉(小辣) HKD$98boiled fish with pickled cabbage (mild)五花肉肥而不膩

魚肉鮮嫩無骨 🐟 啖啖肉

🐖 川香回鍋肉(小辣) HKD$98
五花肉肥而不膩 大量香蔥 🌱 香口惹味

川香回鍋肉

🥦 大盆花菜 (小辣) HKD$88
stir-fried pork belly with cauliflower (mild)
椰菜花炒五花肉 🍖 香辣爽脆

大盆花菜

🧊幺妹兒冰粉 HKD$28
sichuan style jelly
晶凝通透 清甜爽滑 🌼 陣陣桂花蜜香

幺妹兒冰粉

🍶 桂花冰釀米酒 HKD$228
icy fermented sweet scented osmanthus wine
禮盒包括 500ml 米酒一枝 酒杯兩隻

• 川香回鍋肉
  • 幺妹兒冰粉
  • 桂花冰釀米酒
2023-11-27 223 瀏覽
❣︎ 呢個品牌已經有好多間分店質量有保證座位寬闊唔逼狹裝修以紅黑為主型格鮮明以QR Code落單💚經典香辣鍋(小辣加麻)5餸以上叫起牛百葉·豆皮·萵筍·寬粉·花菜 $188本身好鐘意食乾鍋😁炒得好有鑊氣好惹味份量足 啲餸菜都入哂味👍🏻加左麻所以麻得好過癮😗😗💚紅糖糍耙 $48軟綿綿糍粑係必點之選✨✨入口果種軟糯糯的口感令人一試難忘💚桂花冰釀 $28精緻做型 入口好香桂花香美容養顏又潤胃 正👍🏻
❣︎ 呢個品牌已經有好多間分店
質量有保證