2017-06-27
係灣仔返工,平時lunchtime都見到呢度排晒長龍,難得今日公司遲放lunch因為開會開耐左😅就趁過左繁忙嘅午飯時間去買個煎餅試試😋之前都去過北方旅行但就未食過煎餅所以一直都想試食😋不過因為之前未食過所以無得比較再話俾大家聽。我去買煎餅嘅時候大約1:50,完全無人排隊😆正!叫左個北京烤鴨煎餅➕豆漿($45)當時候見鋪頭入面有好幾個伙計,又可能因為無人排隊嘅關係所以好快就煎好個餅俾我😝啲員工都好nice同體貼,叫我等一陣就得架喇,個餅煎好後俾我時提醒要小心熱。煎餅其實同整法國crepe差唔多,都係倒左啲麵粉醬係個平面爐上再用T字型嘅木棍spread開啲醬令到佢成為一個圓嘅餅形。之後打隻蛋落去再mix埋落啲麵粉醬度,個餅開始成形時就用個鏟反轉個餅。跟住就搽啲平時食北京填鴨啲甜醬落去,再灑上芝麻、青瓜絲、蘿蔔絲同鴨絲、lettuce,最後鋪上脆卜卜嘅cracker先捲埋個餅。成個製作過程大概2-3分鐘。煎餅口感脆脆地,味道亦唔會太鹹或太甜,希望餅入面啲餸可以多少少。以下係食左幾啖之後影嘅相😂所以賣相可能麻麻地。大家如果路過灣仔可以試試😋