2023-08-18
今日約左朋友去megabox食法國菜😛~入到去見到裝修好優雅,有情調,氣氛浪漫😍~我地叫左兩份Executive set dinner menu for one😋 ($390 per one)⭐前菜店員好仔細話我地知嗰兩粒係荷蘭黑茄😚,食落好甜好多汁,可以落埋檸檬汁,或者橄欖油調味😊~⭐餐包暖暖地,好鬆軟,加埋牛油一齊食,更滋味🤩~⭐頭盤❤️法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚子醬配法包脆多士鴨肝慕絲質地幼滑,味道濃郁😁~配埋魚子醬,鮮味更明顯😉~❤️香煎鴨肝伴無花果汁鴨肝好厚身😛,煎到外層金黃香脆,入面軟嫩多汁,有入口即溶嘅感覺🥰~加埋伴碟嘅無花果汁同蘋果粒一齊食,可以減低油膩感🙂~⭐主菜❤️炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條,田園沙律豬鞍扒厚厚一塊,淡淡肉😚!肥瘦適中,冇烤到鞋口之餘,肉質仲頗柔軟但不失嚼勁,而且肉味香濃😍~薯條就酥脆、唔油膩☺️~❤️炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律肉眼煎至7成熟,外表焦香,但切開入面會見到牛肉保持到粉紅色😍,食落好 juicy,油脂均勻,肉質嫩滑細緻,牛味豐富😋~⭐甜品原本係芒果芝士蛋糕,但今日轉左做朱古力泡芙😂,朱古力味非常突出,甜度適中👍
入到去見到裝修好優雅,有情調,氣氛浪漫😍~
⭐前菜
⭐餐包
暖暖地,好鬆軟,加埋牛油一齊食,更滋味🤩~
⭐頭盤
❤️法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚子醬配法包脆多士
鴨肝慕絲質地幼滑,味道濃郁😁~配埋魚子醬,鮮味更明顯😉~
❤️香煎鴨肝伴無花果汁
⭐主菜
❤️炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條,田園沙律
❤️炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律
⭐甜品