Plato Cafe & Bistro (Mikiki)

2024-09-24 265 瀏覽
之前就已經試過佐敦店,有次行緊mikiki嘅時候發現裝修緊即將開新分店,當時已經好期待,今日終於有機會黎再食。mikiki分店原來都幾深下,行入去都有幾多位,都有空間感,幾適合朋友或家人聚會。露絲瑪莉香草燒羊架燒羊架選擇左5成熟,表面燒得幾焦香,切開見到粉嫩嘅橫切面。加入咗香草食落香而不騷。另外仲有焗薯,比起一般餐廳配嘅薯菜,焗薯加入左煙肉粒,份量更多感覺亦都比較用心。西班牙海鮮飯有好多嘅海鮮,包括蝦帶子青口魷魚,食落都幾新鮮,特別係蝦煎得幾香口,蝦肉都彈牙。個飯就係偏濕嘅質感,似意大利飯嘅感覺,食落飯嘅鮮味都重,所以入口幾香,整體味道都唔錯。麻糬千層酥盒子配雪糕千層酥盒子焗到好香脆,入面有軟糯嘅麻薯,千層酥同雪糕冰火交融,雙重嘅口感同享受。另外仲免費加配左冰果茶同加錢轉左Oreo奶昔。冰果茶揀左少甜,飲落好重茶香,仲有啲椰果,增加咬口。Oreo 奶昔有忌廉同Oreo係面,飲落夠哂邪惡都充滿奶香。

露絲瑪莉香草燒羊架

西班牙海鮮飯