2024-02-06
🇹🇭Foodhall by Moon Thai (觀塘) 📍今次嚟到前身連續五年獲得米芝蓮推介嘅泰菜 —— Moon Thai 到食夜晚🤤,呢間餐廳最近由中環搬到嚟觀塘,環境舒適😉,足足有5000尺📏。🍴招牌和牛船麵 $118一飲啖湯就俾佢驚艶咗🤩,嗰湯底勁濃厚、甘甘地、甜甜地,層次勁豐富又唔會膩👍🏻。有4塊半生熟嘅和牛🥩,每一塊都唔細,咬落口感好柔軟。🍴紅咖喱豬肉 + 煎薄餅 $148 + $25紅咖喱香料味十足,啲豬肉唔會好嚡,好爽口😍,不過個薄餅煎得唔係好夠脆,搞到冇乜口感。🍴泰式烤雞(半份) $128佢嗰皮燒到好脆✨,而入面啲肉仲係好嫩🍗,仲要幾juicy吓💦,隔離仲有泰式辣醬俾你點。🍴泰式髒髒奶茶 $38上到嚟又少少疑惑,點解同我想像中有啲唔同嘅?佢望落好乾淨😂,不過佢好貼心咁分開咗糖水同泰奶,可以自己加,咁就唔使驚太甜啦🍬。一飲落去,幾有驚喜🌟,超滑同勁smooth。🥇今餐MVP:招牌和牛船麵Foodhall by Moon Thai 📍 @foodhallbymoonthai觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
🍴招牌和牛船麵 $118
🍴紅咖喱豬肉 + 煎薄餅 $148 + $25