2017-05-30
今日老公又好夜先係太子外勤完收工,佢話想飲下酒輕鬆下,但我未食飯喎!點算好在俾我地發現太子警局附近有依間 Channel 3 Tapas Bar & Restaurant 可以一次過滿足我地食飯同飲野既願望餐廳入面係酒吧的格局,有長長的吧枱和高高的吧椅,播著西班牙的流行音樂一坐低老公就叫左一大杯Heineken,佢話啤酒都係要即斟先好飲,枝裝同罐裝都完全無得比而我高叫左杯mocktail 叫Beauty Queen。質地有小小似沙冰,青檸味偏重,仲有小小荔枝既清香,清清甜甜,很清新,不錯不錯!之後我地叫左兩個小食,其中一個係燒乳豬仔,估唔到乳豬仔伴以青瓜同車厘茄,仲有烘到表面有小小脆既百吉包。有別於平時在中式酒樓吃到的乳豬,channel 3的乳豬仔非常香脆乾身,而且肉質結實,絕不油膩,食完都不會一口油,想不到小小的酒吧在沒有大型烤爐的情況下都能把乳豬仔做到如此出色!另外我個都點了大啡菇作小食。大大隻的啡菇配以大大片的芝士和煙肉去烤,芝士表面烤得微微的焦,口感和大啡菇非常match另外一讚,小食的份量都幾大份,雖然未至於可以當正餐,但絕對不是用來<攝牙那>,相當抵食!至
而我高叫左杯mocktail 叫Beauty Queen。
另外我個都點了大啡菇作小食。
至於正餐方面,老公點了<西班牙啤酒燴慢煮牛面肉>。
由於坊間不多地方供應牛面肉,所以我們都是第一次吃,覺得好特別!
一碟入面有3塊大牛肉,但居然是三塊的口感都不同!!不知道是不是來自牛面上不同的位置呢
第一塊咬落好稔,好似食緊燉牛肉咁。第2塊則有點嚼勁,有點像豬軟骨的口感。第3塊膠質非常豐富!誇張情度是真的會漿住咀把,差D講唔到野想必一定充滿骨膠原,女生必點
整體來說牛味不會像牛扒般咁濃,但可以同時一次過滿足到3種不同口感,真係大開眼界
個汁係啤酒汁,但味道似係燒汁+洋蔥汁+茄汁,甜甜酸酸咁,味道不會過濃,不會搶去主角的味道,同牛肉都幾夾
而另一個主菜我們點了<巴塞隆那海鮮炒飯>,
待應先生地餐送來的時候,我的目光就已經被飯上的大蝦和大青口吸引住!
另外仲有不同類型的海鮮仔,例如魷魚片,墨魚仔,但很奇怪,沒有龍蝦仔的情況下,有濃濃的龍蝦香味!
所以我猜想炒飯是用龍蝦湯煮成然後再炒的
值得一讚的是在用餐完畢後,待應先生主動問我們並細心聆聽對食品的意見,真的令我們感到餐廳對食客們的尊重