2022-10-01 465 瀏覽
見今朝天氣幾好就同男朋友搵間新嘅餐廳試吓。search OpenRice 發現屋企附近開咗一間新餐廳BAKED。我仲喺度諗呢間餐廳咪同中環果間同名,原來係同一間我上年有寫過食評,而家到搬咗嚟灣仔,中環舊址現正裝修中。我哋喺門口等咗一陣就安排入座,可能係新店開幕裡面坐滿曬人,比咗一個望住皇后大道窗門近門口bar 枱位置嘅座位我地。睇返個menu 嘅食物基本上同中環原店差唔多。本身我係想點Big Plate,侍應話好幾款嘅食物已經sold out,果時係中午1245。我哋點咗兩份早餐同兩杯咖啡。由點餐到上枱都等咗成45分鐘,咖啡來先但食物真等咗好耐,發覺餐廳有啲人手不足。Peaches Granola / HKD155 等左45分鐘同我哋expected 嘅太大出入,一碗好普通granola,greek yogurt 加corn flakes 加少少granola ,喺yougert面加左件醃咗嘅蜜桃果肉,盛惠155元,我男朋友話普通到勁普通👎🏻Live Your Best Life / HKD150Baked Benedict: basil infused hollandaise, po

Peaches Granola / HKD155
Peaches    Granola

Live Your Best Life / HKD150
Baked Benedict: basil infused hollandaise, poached eggs, bresaola, rocket, sourdough toast :就係Egg Benedict - Bresaola ham、水煮蛋 喺 sourdough toast 上面 Hollandaise醬汁唔錯 但sourdough toast 焗到太硬,咬到個嘴好痛。水煮蛋over cooked 完全係蛋黃熟曬。真心講一般。
Live  Your  Best  Life

唯一可以講咖啡係唔錯。Americano 同Hazelnut latte 都OK,唔似其他coffee shop 用榛子syrup 得死甜。Hazelnut latte 有淡淡嘅榛子味,如果唔係仔細咁品嚐可能未必飲到,建議可以加多啲榛子。
Hazelnut  Latte

我哋冇座到入去𥚃面嘅位置,但我坐嘅望住皇后大道窗門BAR 枱就偏好逼夾。同埋個位一有太陽係好曬好熱,整如個名一樣baked 緊我哋。由於廚房太近座位,食完之後成身油煙味。

整體用膳一般,食物價錢overprice,味道一般。比以往中環原址BAKED食物差咗。今次係有啲失望,灣仔店不如中環舊店,試一次便夠。

2022-10-01
10 分鐘 (堂食)
Hazelnut  Latte