2018-09-23 1046 瀏覽
今晚我又約左同我一樣咁鍾意食日本野既朋友去食omakase自從之前食過omakase之後,一試便愛上了。家下當我地看到唔同既日本餐廳都會去食下omakase,令自己係平凡中既生活帶多點點樂趣同驚喜今晚食既呢間日本餐廳位於銅鑼灣,地點十分方便。餐廳入面座位都不少,有些座位仲會坐係師傅前面,一邊睇住師傅預備食材今次我跟朋友都係被安排坐係bar檯前面我跟朋友點了呢款每人$1300的餐入面有前菜、六款刺身、煮物、酢物、六款壽司、湯、水果呢晚食得好開心,食左好多野食,一款又一款先比大家睇下個overview睇下幾正每一款都好好味,呢張圖集合了前菜、六款刺身、酢物同漬物先說一說前菜,分別有三小碟,有菠菜三文魚芥末魚餅若帶竹筍每款都好醒胃菠菜好綿好入味碎碎的三文魚味道不錯芥末魚餅,魚餅質感好好,口感彈牙,配埋淡淡的芥末香味竹筍較為清新爽口,又別有另一種清新滋味食過前菜之後,師傅開始為我們準備刺身,一道又一道的上菜每款都好新鮮好好味食了wasabi漬水八爪魚鮫鰈石垣貝珍蠔toro我重點介紹幾款我特別喜歡的刺身呢款係wasabi漬水八爪魚外形已好特別,八爪魚切成一片片薄片,口感已經好爽口彈牙,我最鍾意係
今晚我又約左同我一樣咁鍾意食日本野既朋友去食omakase

今次我跟朋友都係被安排坐係bar檯前面
我跟朋友點了呢款每人$1300的餐
入面有前菜、六款刺身、煮物、酢物、六款壽司、湯、水果

呢晚食得好開心,食左好多野食,一款又一款
先比大家睇下個overview
睇下幾正
每一款都好好味,呢張圖集合了前菜、六款刺身、酢物同漬物

先說一說前菜,分別有三小碟,有菠菜三文魚
芥末魚餅
若帶竹筍

每款都好醒胃
菠菜好綿好入味
碎碎的三文魚味道不錯
芥末魚餅,魚餅質感好好,口感彈牙,配埋淡淡的芥末香味
竹筍較為清新爽口,又別有另一種清新滋味
食過前菜之後,師傅開始為我們準備刺身,一道又一道的上菜
每款都好新鮮好好味
食了wasabi漬水八爪魚
鮫鰈
石垣貝
珍蠔
toro

我重點介紹幾款我特別喜歡的刺身
呢款係wasabi漬水八爪魚
外形已好特別,八爪魚切成一片片薄片,口感已經好爽口彈牙,我最鍾意係仲沾上了wasabi漬水,呢個味道好特別,又有wasabi味,但加入了水去中和,所以會散發出淡淡既wasabi味,好清新
呢款經過火炙太刀魚既表面,而且仲𠝹左刀痕,師傅仲灑左鹽係上面,所以食起來除了有又香又濃既個魚油味外,仲有淡淡既鹽香,味道一流
珍蠔
又大隻又肥美
好鮮味
大大隻蝦,蝦上面鋪滿了蟹膏
呢款就係蟹膏醬燒大蝦
蟹膏又多味道又香濃
而且經過燒之後好滋味
蟹味滲入了中蝦既蝦肉中,所以一邊食啖啖肉大蝦,又有鮮甜濃郁既蟹味
好正
之後就開始食壽司、湯、水果
壽司食了六款
每款都係由師傅即製的
睇得又食得
師傅超用心的做每一道食材
欣賞師傅又認真又用心地製作

壽司毛蟹、赤貝、銀鱈魚、幼口魚邊、大toro、海膽
毛蟹壽司,一絲又一絲既蟹絲穩穩地放到壽司飯上
壽司飯已有點點特別的味道,因為壽司飯經過了醃製
已好滋味
放上了鮮甜蟹絲,鮮味跟壽司飯的味道
好夾

好靚呀賣相
師傅會把壽司放到黑色板子上,放到板子上,仲有個壽司倒影
好優美
呢款壽司好惹味
經過燒後,濃濃魚油,入口即融
上面仲放了蔥跟明太子,味道又清新又惹味
食曬壽司,端上一碗熱辣辣又香既蜆肉湯
清甜、鮮味

最後食埋生果,甜甜的為呢一頓美好既omakase劃上一個完美既句號
2018-09-19