2022-04-29 1570 瀏覽
我一直好想試Omakase,最後揀左呢間食lunch。每一道嘅擺盤都好精緻同有心思,攞嚟影相真係啱晒!師傅好專業講解每一道刺身來源地同食法,師傅仲好幽默,成餐飯都唔會悶😆最令我印象深刻嘅菜式:生蠔上面加咗日本柚子嘅皮,食落好鮮甜同清爽!左邊係白蝦刺身加上雪花鹽,右邊係牡丹蝦加海膽,好新鮮唔會有腥味。而中間蝦頭會拎去炸,炸得好酥脆。另外油浸鮑魚都好好食,鮑魚夠淋同入味我第一次食白子(左邊),聽師傅講先知道係魚類嘅精巢。白子用天婦羅做法製作,入口有外脆內軟嘅感覺。而右邊係用紫菜包住炸到半生熟嘅帶子,裡面仲夾住海膽。一咬落去有綿軟嘅海膽配搭嫩滑嘅帶子加上脆口嘅紫菜,口感十分豐富!招牌手卷嘅味道唔使我多講,最令我驚喜係塊紫菜食到最後一啖都仲係脆口!好多時食手卷嘅經驗就係食到一半嗰塊紫菜已經淋曬,但係呢個手卷由第一啖食到最後一啖都係咁正😋總結嚟講,今次嘅初體驗相當唔錯,係一場視覺同味蕾嘅享受!
最令我印象深刻嘅菜式:

生蠔上面加咗日本柚子嘅皮,食落好鮮甜同清爽!

另外油浸鮑魚都好好食,鮑魚夠淋同入味