2021-09-30
叫咗Omakase「豐 • 板長おまかせ」套餐,有前菜、刺身、熟食、甜品,食材都好新鮮,餐廳環境坐得好舒服。套餐有 :前菜係「茶碗蒸」同「蟹肉冬瓜」, 茶碗蒸好香蛋味同菇味,冬瓜好冧身,加咗蟹肉,配合得好好。「 紫蘇花配北海道生蠔」,有手掌咁大粒,好juice,啖啖海水味,廚師建議連紫蘇花一起吃,好獨特嘅口感。刺身有「間白魚刺身」,好鮮美爽口。有「白象拔蚌刺身」,配合日整獨有嘅海葡萄,口感層次一絕!廚師仲備有蒙古岩鹽,可以帶出象拔蚌嘅鮮甜味。「中拖羅刺身」脂肪比例足,放入口有溶化嘅感覺,「赤貝刺身」好甜好爽滑。壽司有「北海道帆立貝」,好大粒,鮮甜可口。「 鮫鰈魚」上面放咗魚肝,咬落去個魚油滲透落片魚到。「金目鯛魚」輕燒過魚邊位,帶出魚香味。「富山縣白蝦」份量好多,啖啖蝦肉,好滑,質感好好。「海膽壽司」用一大片紫菜包住,海膽好新鮮。「鱈魚西京燒」,上台已經好香魚香味,肉質好滑好多汁。「海鮮麵豉湯」有淡淡嘅海鮮味,唔會好鹹。甜味可以選擇咖啡或蛋糕,我選了「黑糖蛋糕」,細細件,唔會好甜。
套餐有 :