2018-05-10
要品嚐最鮮味的日本食材,選擇OMAKASE是不二之選,原因是廚師發板,他們會嚴選日本不同地區出產的季節時令食材,選用最好品質的食材!所以今天就來到了這家在元朗非常出名的OMAKASE日本餐廳----鮨文~ 這家小店位置不起眼,門外看似平凡,但其實內裏有玄機!就到店來,你會感覺到置身於日本築地的感覺,而廚師就在你面前.為你精心制作每一樣食材,既可品嚐頂級的食材,也可以目擊廚師精湛的手技,確是一大樂事~而我們一行2人點選了每位1800元的廚師發板套餐,這個價錢在香港人眼人可能確實感覺偏貴,但當你吃完每樣精緻的食物,你便會感覺到確實是值得的~茶碗蒸蛋,是來這裏的第一度食物,表面舖咗金薄,加上溫度剛好的蒸蛋,蛋香濃香,先來暖一暖胃部~來自日本既巨形生蠔生蠔本身食落口比較咸,海水味偏重,但當過咗海水味之後,就能夠真真正正開始食到生蠔既甘甜味,而且蠔又厚身,口感比較爽口!聽師父講,呢隻蠔最特別既地方係當你食完後,可以嘗試飯一啖茶入口,咁樣可以沖走蠔本身潺既味道,之後先真正食到蠔本身既回甘味,而呢種特別既回甘留於喉嚨有AFTER TASTE,相當正!沖繩石垣鯛魚貝殼及蝦類為糧食,所以比起平常食到既鯛
貝殼及蝦類為糧食,所以比起平常食到既鯛魚更重魚味及更甘香,配埋師父特制既酸汁,更能夠帶出石垣鯛既鮮甜魚味,而鯛魚本身比較硬身有咬口,師父話要咬多幾口先真正食到魚香,而魚本身係越咬越有魚香,比較濃味,口感一流!
堪白,係宜家既時令魚種,同油甘魚係同一品種,而師父巧妙咁用火輕輕燒過魚既表面,食落口起初會嘗到炭火香味,其後再能嘗到魚既真正香滑味道,師父把wasabi已放入飯中, 就咁一下放入口就得,睇到師父既細心之處
時不知,係三文魚既一種, 佢特別既地方在於魚本身誤以會自己需要產卵,故游回北海道內海時被捕獲,因魚本身沒有卵,所以有豐富既油脂,在日本人眼中係鮭魚既極品!呢種魚係野生,所以肉質更有彈性,沒有養殖魚的腥味與油膩感!
富山灣既瑩光魷魚
口感非常彈牙而且非常鮮甜,現在正是時令季節,細細的魷魚,內裏原來是爆羔,超好味!
新鮮的貝類,吃到一點海水味,非常爽口!
拖羅
中間的是中拖羅,師父說是昨天才新鮮空運到港,非常非常難得,肉身比較紮實,吃到尾時發現一點點酸味,原來這是極新鮮的中拖羅獨有的安基酸,一般其他地方所能吃旳中拖羅因時間放長了,帶有點酸的安基酸會因而流失,所有只有極新鮮的拖羅才會有這種味道.這中拖羅確實味道比起平常吃的較濃郁,而拖羅帶有一點點岩鹽,更帶出鮮味,!
吃完中拖羅,馬上品嘗拖羅的極品-大拖羅!
即使大拖羅配合wasabi一起吃.依然只能吃到大拖羅的甘香油滋,沒有任何wasabi的強裂味道,反而吃到wasabi的甜味,和大拖羅互相輝映!
最後品嘗最濃郁味道的吞那魚面額, 肉質較爽口而且濃味,越食越有味道,吃上去的口感有點像牛肉,而經細心調味的吞那魚面額更是可口!
蝦夷鮑魚,源自北海道,尺寸唔算非常大,但味道的鮑魚怎能用尺寸來衡量呢,鮑魚柔滑且富彈性,口感一流,配合特製的鮑魚肝醬一同食,非常濃味!
重頭戲來到這個海膽杯,满满的海膽足足比碗的高度還要高,真是眼球的大刺激,根本就連飯到被完完全全沒埋了,而海膽鮮甜,一大啖放入口簡直是人生的一大享受!