2023-01-17
通關了, 大家可以自由出外旅遊!公司工作多, 我沒有假期, 暫時身不由己. 剛出了花紅, 我們享受個 Omakase 吧 !食日本餐, 香港也有好地方, 選擇間有傳統歷史的日本料理, 尖沙咀 秋田刺身日本料理. 享受一下日本風味. 這餐廳, 食物一向有水準, 海鮮產地直送, 食材日日返貨, 嚴選的食材有保證, 食物質素絕對不差, 師傅有廚藝又好用心.店內員工的服務和師傅對各款食材特點的解說亦十分到位. 今晚我們坐吧檯. 如果朋友多, 坐卡座自成一角也不錯.店員奉上綠茶, 好清新. 先來 前付三點, 有三款小食:沖繩水雲, 啫喱, 紫池魷魚, 擺設很美, 沖繩水雲 + BB青瓜片開胃菜, 酸甜味的水雲, 配 BB青瓜片, 簡單爽脆, 開胃. 紫池魷魚, 滑溜黏口.蕃茄沙律 蕃茄蔬菜新鮮甜美, 食點沙律好開胃.官城縣珠姬蠔, 加上蘿蔔蓉同蔥. 蠔肉體形不大, 但肥美豐腴, 口感豐富充實, 蠔味濃郁.時令刺身四貫: 石垣貝 & 右口魚包海膽石垣貝: 顏色有光澤, 肉質真係幾爽脆, 好鮮味.右口魚包海膽: 右口魚片綿滑清
店內員工的服務和師傅對各款食材特點的解說亦十分到位. 今晚我們坐吧檯. 如果朋友多, 坐卡座自成一角也不錯. 店員奉上綠茶, 好清新.
石垣貝 & 右口魚包海膽
石垣貝: 顏色有光澤, 肉質真係幾爽脆, 好鮮味.
火炙拖羅壽司(用紫菜包加蒜片)用的是火炙拖羅, 以脆脆的紫菜包著, 拖羅魚味濃郁澎湃, 油份也高, 上面鋪上香蒜片, 手拿著來吃,
杏仁布甸. 紅豆口感軟棉棉. 杏仁布甸好滑溜, 杏味濃, 吃得出色.