1K
2023-01-17 28 瀏覽
通關了,  大家可以自由出外旅遊!公司工作多, 我沒有假期,   暫時身不由己.  剛出了花紅, 我們享受個 Omakase 吧  !食日本餐,  香港也有好地方, 選擇間有傳統歷史的日本料理,  尖沙咀 秋田刺身日本料理.   享受一下日本風味. 這餐廳, 食物一向有水準,   海鮮產地直送, 食材日日返貨, 嚴選的食材有保證, 食物質素絕對不差,  師傅有廚藝又好用心.店內員工的服務和師傅對各款食材特點的解說亦十分到位.   今晚我們坐吧檯.    如果朋友多, 坐卡座自成一角也不錯.店員奉上綠茶, 好清新.  先來 前付三點,   有三款小食:沖繩水雲,  啫喱, 紫池魷魚, 擺設很美, 沖繩水雲 + BB青瓜片開胃菜, 酸甜味的水雲, 配 BB青瓜片, 簡單爽脆, 開胃.  紫池魷魚, 滑溜黏口.蕃茄沙律   蕃茄蔬菜新鮮甜美, 食點沙律好開胃.官城縣珠姬蠔,  加上蘿蔔蓉同蔥.   蠔肉體形不大, 但肥美豐腴, 口感豐富充實,  蠔味濃郁.時令刺身四貫:   石垣貝 &  右口魚包海膽石垣貝:   顏色有光澤,   肉質真係幾爽脆, 好鮮味.右口魚包海膽:   右口魚片綿滑清
通關了,  大家可以自由出外旅遊!
店內員工的服務和師傅對各款食材特點的解說亦十分到位.
店員奉上綠茶, 好清新.
前付三點
沖繩水雲 + BB青瓜片
沖繩水雲
蕃茄沙律   蕃茄蔬菜新鮮甜美, 食點沙律好開胃.
蕃茄沙律
官城縣珠姬蠔
時令刺身四貫:
石垣貝 &  右口魚包海膽
石垣貝:   顏色有光澤,   肉質真係幾爽脆, 好鮮味.
石垣貝 & 右口魚包海膽
右口魚包海膽:   右口魚片綿滑清甜, 包上了最鮮甜的馬糞海膽, 口感非常豐富.
油甘魚,    厚切, 肉質晶瑩剔透,  經火炙, 口感爽.
油甘魚, 針魚
針魚,香滑, 肉質彈牙鮮甜, 配芽蔥.
壽司六 貫:
火炙拖羅壽司(用紫菜包加蒜片)用的是火炙拖羅,  以脆脆的紫菜包著,   拖羅魚味濃郁澎湃, 油份也高,  上面鋪上香蒜片, 手拿著來吃,
火炙拖羅壽司
太刀魚壽司: 有魚香味,  肉質鮮甜柔軟,  魚油甘香細膩, 令人齒頰留香.
太刀魚壽司
蟹肉蒸蛋:  暖暖的蟹肉蒸蛋, 金黃色, 入口綿滑,
蟹肉蒸蛋
內有蟹肉蟹膏, 味道的確不同.  好滿意.
針魚壽司:   針魚, 色澤吸引, 品質優, 輕輕用火炙過,  魚的味道好濃鬱.
針魚壽司
蟹肉, 大魚籽, 海膽壽司 這個組合, 非常吸引.   大魚籽活像燈泡, 賣相靚!    海膽鮮味無比,  蟹肉鮮味濃甜大滿足.
蟹肉, 大魚籽, 海膽壽司
 右口魚邊壽司 右口魚 魚肉結實, 質感滑溜,  師傅加上蔥花, 超級好食.
右口魚邊壽司
魚湯:   湯呈金黃色.  魚湯十分清甜.   內有BB 露筍及紹菜.  食完餐飲碗熱熱湯, 有助暖胃.
魚湯
餐後的果點:   靜岡蜜瓜,  日本名果,  多汁稔甜,
杏仁布甸.   紅豆口感軟棉棉.  杏仁布甸好滑溜, 杏味濃, 吃得出色.
靜岡蜜瓜, 杏仁布甸.
食物質素高, 大家對今個晚餐, 十分滿意.
前付三點
針魚壽司
蟹肉, 大魚籽, 海膽壽司
右口魚邊壽司
魚湯
靜岡蜜瓜, 杏仁布甸.