2018-08-09
這裡嘅質素絕對係可以比美在日本食嘅高級日本料理嘅感覺,而且每道菜都係師傅即時在食客面前處理,感覺就好似身在日本嘅感覺!餐廳地方不算太大,食客嘅位置都係圍繞住張吧枱座,就係呢個設置所以師傅同食客就係咁有互動,食客可以欣賞到師傅嘅廚藝之餘,師傅亦可按客人嘅速度調節下一道菜嘅時間,以最新鮮為目標!入內座下後先有店員奉上熱茶及消毒了嘅熱毛巾,飲啖茶濕潤一下個口同抹一抺手,為今晚整理一下!而今晚就係食Omakase,這裡嘅特色之一,一切由師傅用最新鮮嘅食材為客人準備,所以就算你來過都未必會食回同一樣,每腐都會有驚喜!而個餐就包括前菜,季節魚刺身同貝類刺身六點,壽司五貫,本日之一品和食,雲丹盛,手卷,湯及果物。先來前菜茶碗蒸,裡面有薄薄金箔,蛋香嫩滑,而且用料十足,真係令人食慾大增。 而同時間就見到師傅準備下一道菜,而在吧枱旁邊上放了爽口蘿蔔漬物,同淮山刺激一下味蕾!而緊接住嘅就係先來嘅六點刺身,師傅手勢純熟地將新鮮嘅金線鯛刺身送上,肉質彈牙,加埋自家製嘅醬汁入口感覺更加清新,在口中慢慢咬時個魚味更出!而另一件就係利用了由九洲直送嘅太刀魚做成嘅天婦羅,再加上北海道嘅馬糞海膽而做成嘅刺身配搭,太刀魚
而緊接住嘅就係先來嘅六點刺身,師傅手勢純熟地將新鮮嘅金線鯛刺身送上,肉質彈牙,加埋自家製嘅醬汁入口感覺更加清新,在口中慢慢咬時個魚味更出!而另一件就係利用了由九洲直送嘅太刀魚做成嘅天婦羅,再加上北海道嘅馬糞海膽而做成嘅刺身配搭,太刀魚夠晒鮮味重要係啖啖肉入口食得分外滿足,加埋以天婦羅嘅食法取代刺身真係再進一步帶出魚肉鮮香,而為了增加味蕾嘅感覺,上面嘅北海道海膽質感軟滑,味道鮮甜濃郁,一冷一暖嘅刺激,加埋在口中混合一起時真係分外美味!
當差不多完成時,師傅已經開始準備下一份刺身,
有池魚配上芽蔥,師傅用上了呢個配搭係因為本身魚味較濃,所以配上芽蔥中和了本身魚嘅腥味,而魚身肉質就夠晒嫩滑!
平政魚就先燒一燒,未入口就已經嗅到好香,入口時除了味香外,肉質亦好有彈性,魚味濃郁!
再出現就係利用北海道毛蟹,拆肉再配埋佢嘅蟹膏 刺身,賣相已經好精緻,食時再配埋個自家製造嘅醋食,蟹肉更加鮮味,而蟹膏亦好鮮味濃郁,但食完不會覺得油膩!
跟住就係廣田真蠔,新鮮大隻夠晒飽滿,配上高湯浸住,入口時外實內軟夠晒蠔味而且重好creamy!
再來鰹魚,用了煙燻嘅方法處理,本身鰹魚嘅魚味較重,配上日本洋蔥入口,味道更清新而肉質都爽口!
刺身最後就係大拖羅,用脆口嘅紫菜卷住件大拖羅入口,更加增加口感,而入口即溶充滿油份,而大拖羅與紫菜之間有片紫蘇葉中和食後嘅油膩感覺!
刺身完了後就先上本日之一品,用了彈牙爽口嘅龍蝦肉,天婦羅嘅蘆筍、芋頭,而個汁就用龍蝦餚出來,所以味道夠晒味道!
之後就先上個沖繩海草,味道軟滑軟熟,帶點酸甜夠晒醒胃!
而吃壽司時,師傅一做完就會即時交到客人手中入口,第一件就係用白蝦做成,用了少少海鹽在白蝦上,加上了橘子汁入口,口感帶黏口,而加上飯身用了赤醋飯所以會帶點酸甜嘅感覺!
第二件壽司就係用了淡路島嘅活赤貝,入口爽口甜身好有口感!
第三件就係赤鯥魚,入口肉質軟滑多汁甘甜,而師傅將之網燒後嘅魚脂更香!
第四件島根懸中吞羅,味道則較清甜,入口依然都有只溶係口嘅幸福感覺!
第五件係用大分縣直送嘅池魚,每條池魚都係利用垂釣嘅方法釣上來,令魚肉咸少淤血出現,入口魚味濃郁鮮味,入口即化!
第六件醬油漬三文魚籽,粒粒魚籽晶凝通透,入口時夠晒口感,在口中爆開時就夠晒鮮味!
完了壽司後,就係呢到最出名嘅雲丹盛出現,見到師傅取出嘅海膽感覺已經好開心,因為用上北海道赤海膽,將赤海膽鋪滿了整個碗,差不多用上了大半板海膽先可以做到呢個效果,而最後上面再加多隻甜蝦,嘩真係望主都已經覺得超正!當然入口時啖啖海膽嘅感覺,真係超正!海膽味道鮮甜,口感幼滑,而隻甜蝦亦夠鮮甜美味!呢個真係要慢慢品嘗!與飯一齊食又係另一種感覺!
當完美品嘗完雲丹盛後接住就係件手卷,師傅即時將火炙後嘅右口魚(鮫鰈)放在飯上,再卷成手卷交到手上,入口時嘅口感較晒肥美!
跟住上埋個魚湯,味道鮮甜,帶點魚香!
最後嘅果物就係靜岡縣嘅密瓜,並加上加威士忌,蜜瓜肉多汁香甜,還有陣陳威士忌香氣,加埋山形縣嘅桃,桃肉都係鮮甜多汁!
完全滿意,這裡絕對係可以享受到最優質嘅食材,同埋欣賞到師傅嘅精湛廚藝,完全係多重享受!