1K
2021-08-09 1977 瀏覽
對上一次嚟Pici已經係成年前,當時同朋友嚟,整體印象好唔錯,平日性價比又高。之後都成日同另一半提起,一定要搵機會嚟同佢試試,週末見有時間就即刻行動荔枝角店算幾方便我哋,座位都多,而且呢排附近又有市集,飯後可以行吓。到訪時接近中午,因為係週末啦,人流都幾多,疫情關係,客人要喺入口位置登記資料同量體溫,然後店員就會安排座位。第一個感覺係,店員嘅服務、態度比第一次嚟嘅時候更優勝同親切呢餐廳最近推出咗新餐單「海鮮盛宴」,每位定價$238可以享用麵包、前菜、意大利麵、飲品 (部分要加錢升級),當然唔少得可以食埋佢哋嘅經典甜品tiramisu啦。呢個餐牌會多咗啲有海鮮嘅選項,例如前菜入面嘅海鮮辣蕃茄燴湯;主菜入面嘅忌廉龍蝦闊條麵、燉煮八爪魚醬意式雲吞等。我哋今日就點咗兩個set for 1,人均大約係$380,真係不得不承認,過份豐富了!呢度上菜速度恰當,待客人食完一道先上另一道菜,確保每樣嘢都係新鮮熱辣嘅狀態前菜海鮮辣蕃茄燴湯呢度嘅湯係「可以食嘅」,湯頭厚身又多料,入口茄味濃郁,帶微微辣度,飲落好開胃。新鮮嘅青口同蜆肉當然亦係加分位,個人認為燴湯幾出色香脆炸魷魚 +$10炸魷魚都係呢度好受歡迎

餐廳最近推出咗新餐單「海鮮盛宴」每位定價$238可以享用麵包、前菜、意大利麵、飲品 (部分要加錢升級),當然唔少得可以食埋佢哋嘅經典甜品tiramisu啦。呢個餐牌會多咗啲有海鮮嘅選項,例如前菜入面嘅海鮮辣蕃茄燴湯;主菜入面嘅忌廉龍蝦闊條麵、燉煮八爪魚醬意式雲吞等。

前菜

海鮮辣蕃茄燴湯

香脆炸魷魚 +$10

炸魷魚都係呢度好受歡迎嘅前菜,炸漿薄身,炸得夠透,而魷魚因為新鮮食落仲保持到軟嫩,唧少少檸檬汁,冇一絲油膩感。

意大利麵

忌廉龍蝦闊條麵 +$88

大蝦海鮮濃汁黑細麵 +$30

Pici嘅意大利麵都係每日新鮮手工製嘅,價錢同質素成正比,鐘意食龍蝦嘅朋友可以考慮試吓呢款闊條麵呢,可以見到半隻都唔細嘅龍蝦,鉗仲去埋殼,勁方便食用,口感爽彈啖啖肉有鮮味
闊條麵淋上大量濃厚鹹香嘅醬汁,麵質有咬口,唔知係咪我錯覺,好似仲比平時份量多啲。

另一款黑細麵係完全唔同嘅口感,麵條細而有彈性,呢款會比龍蝦闊條麵重口味少少。細麵有兩隻大蝦,肉質結實燒得香口

飲品

無酒精特調 +$25
點咗兩杯打卡度比較高嘅無酒精特飲,分別以熱情果同紅莓為基礎,味道清新,唔會話有好假好假嘅糖水味/1藥水味。

甜品
Tiramisu +$30
甜品有意式奶凍或提拉米蘇,上次食過提拉米蘇好滿意,所以今次同另一半兩個都係點呢款,真係幾出色,明明已經好飽好飽同埋好肥好肥,都一會食清光嘅甜品。入口順滑帶適量酒香,唔會乾爭爭又唔會濕笠笠,係恰到好處嘅美味

成日同另一半講起Pici,今次終於同佢嚟到試吓啲手工意粉,問番佢佢都話好滿意呢。