2021-05-30
之前食完Pici手工意粉,有張Coupon就揀左Tokyolima試下,啲菜式好特別,幾吸引!星期六日公眾假期1100至1400就係得呢個Brunch Menu,唔洗煩揀咩食,正😝第一樣一定要講地點先,簡直係隱世餐廳😂 如果唔係之前睇過其他食評話要上樓梯,一定搵勁耐都搵唔到!大家上樓梯之後左邊道其貌不揚嘅大木門(仲要勁重)就係餐廳門口,大大力推入去就得架喇!😝🔸Welcome Drink ☕️係一杯咖啡味嘅cocktail,幾特別,感覺同baileys coffee相近,不過呢款冇baileys咁甜,酒味偏重小小,聞落好香☕️前菜🔸Mango Ceviche呢個感覺比較特別,係鱸魚魚生+(特調)芒果汁,特別在魚生係冇味 (冇魚味冇鮮味,應該本身魚質問題,唔適合做魚生),但個汁其實係好味😂 兩件事唔夾,呢款魚相信一般係熟食有汁/調味料醃下入味先好食。🔸Maguro Nuevo看似由好多材料構成嘅壽司,食材配搭好健康,見到有近年興起嘅紅菜頭(汁)有小小期望,結果成碟野其實係冇乜味😂🔸Salmon Causa唔錯嘅👍🏻 ginger mayo同薯蓉配搭得幾好,份量小小唔怕好快飽左。🔸Pan Co
🔸Welcome Drink ☕️
前菜
🔸Mango Ceviche
🔸Maguro Nuevo
🔸Salmon Causa
🔸Pan Con Chicharron🐷
肥豬肉漢堡🐷就咁食塊肥豬肉會比較乾,肉質一般,就咁食會較咸,但有啲配料同醬汁比大家DIY下,都幾得意既😚
🔸Ki-mo-chi Fried Chicken🐥
係眾多foodie稱讚嘅炸雞😏其實炸物好難整得難食,呢個係ok嘅😎佢寫係用雞脾肉,所以都比較嫩唔會係柴皮雞胸啲frd,醬/肉質/炸漿份量恰到好處😋
🔸Chicken Anticuchero 🐥
其實係煎雞腿肉,外皮煎得幾香口,佢個薯蓉都唔錯,好香牛油味。
🔸Estofado con Pan 🐷
呢個short ribs(舊肉)未去到世界級但有亞洲級好食😂烹調方法係慢煮,佢真係煮得100%啱-啱-好! 肉質好腍好嫩好香好正🤤 不過芫茜厭惡者請注意繞道走📢 因為個汁亦係100%芫茜嘅🤪建議餐廳提供多一種醬汁選擇比客人🙈咁樣可以令更多人試到呢道菜👍🏻舊肉係好好食😎
🔸T-3 Salad to Share🥗
沙律😍驚喜地出色😍啲料冇乜好講正常發揮,但個汁好出色,酸酸甜甜好好味😋 特別係當你已經食左好多道菜已經飽飽地,呢個時候食啲帶酸嘅野可以刺激返味蕾同(心理上)清一清油膩&食滯感。醬汁同上菜timing都好好👍🏻
🔸Lime Mousse & Sweet Pastries Basket
甜品🥧基本上成個籃入面嘅內容物都係好一般,曲奇同鬆餅循例咬完一啖已經冇食落去嘅衝動🙈實在太飽!Lime mousse可以一試,有一層薄薄嘅朱古力,不過覺得淨lime其實會更好,同朱古力唔太夾,好彩朱古力份量只係少少。
總括餐廳style行創新路線,欣賞廚師背後所花嘅心意同創意☺️菜式整體都ok,試到咁多道菜既價錢真係唔貴,成個Brunch相當豐富😚