2024-09-16
蠔站 (尖沙咀)今次同舊同事gathering,朋友介紹食依間蠔站,10蚊一隻蠔實在太抵食,基本上諗都無諗就決定食依間,估唔到menu都好多選擇,而且野食都比我想像中好味,尤其PIZZA,芝士十分出色✨指定生蠔 ($10/pc)法國生蠔入口鮮甜,亦有天然海水鹹香味,蠔肉肥美飽滿,質感爽滑,唔會太腥,口感非常清爽,配埋檸檬汁或者少少紅洋蔥醋,味道剛剛好,依個價錢絕對無可挑剔✨炭燒加拿大保濕豬鞍 $308豬鞍肉質嫩滑多汁,最外層保持住豬肉天然嘅油脂香味,炭燒後帶有輕微嘅煙燻香氣,提升咗整體嘅味道層次。外層烤得微脆,內裡都依然保持軟腍,並無乾柴感,而且都好厚實,幾好食✨Pizza 蕃茄水牛芝士 $168簡單清新味道非常吸引,蕃茄醬汁酸甜適中,配合水牛芝士嘅奶香味,口感豐富且不過於油膩。餅底烤得脆口,個人最鐘意依款!黑松露野菌 $168黑松露獨特嘅香氣撲鼻而來,野菌嘅豐富口感帶嚟自然鮮味,餅底薄而脆,咬落去同時帶有菌類嘅柔軟同黑松露嘅濃郁,食落非常有層次感。超級海鮮 $178蝦、蜆、魷魚等海鮮配料滿滿,海鮮味同濃郁嘅芝士完美融合。好好味✨醬烤原隻魷魚 $108賣相吸引,魷魚外層烤得好香,醬汁鹹
✨指定生蠔 ($10/pc)
✨炭燒加拿大保濕豬鞍 $308
✨Pizza
蕃茄水牛芝士 $168
黑松露野菌 $168
超級海鮮 $178
✨醬烤原隻魷魚 $108
賣相吸引,魷魚外層烤得好香,醬汁鹹甜適中,完美滲透入魷魚肉中,提升咗魷魚嘅鮮味。魷魚質感彈牙。
✨啤酒味薯條$68 ($25加黑松露)
幼薯,炸得香脆金黃,配埋黑松露濃郁可口,熱辣辣,作為前菜全枱最快清哂
✨蒜蓉包 $48
有驚喜,配少少芝士,脆得黎有好濃既蒜蓉味,兩者配合超夾
✨自家焗製蟹餅 $158
蟹餅外層烤得金黃酥脆,內餡滿滿嘅蟹肉鮮甜,蟹肉比例十分高,食落去可以感受到蟹鮮味十足。調味都恰到好處。