2017-11-14 5523 瀏覽
上星期日係上環食左間chill chill cafe,沿途走嘅時候經過PMQ,行到地面個層發現左間好有趣嘅cafe小店‘喵一下‘。好有趣嘅店名,番到屋企上網search左一下,發現原來係食台灣菜嘅,有杯藍色綿花糖飲品好靚好多人叫嚟影相,仲要有有戶外用餐區,有埋自然光馬上mark低決定點都要嚟試一試餐廳其實好大,一入去裝修到好懷舊,又幾有feel wor一早諗好要住出面,有自然光,真係點影都靚戶外區有梳化,有卧墊,成個感覺好悠閒。睇左一輪餐牌,叫左以下嘅野......餐具好有特色啊!麻醬麵套餐($65)Sesame Sauce Noodles and Pork Ball Soup可以有人將呢個麻醬麵送去草根家嗎😍我地呢款麻醬麵係去到 @GardenMeow 必叫嘅👑!!草根諗大部分香港人都應該會好中意🇭🇰♥ .麻醬=花生醬×甜醬,無錯!同腸粉個醬係一樣,不過味道更濃郁,而且質地傑身好多,個醬完完全全可以掛係麵上面🤤!配埋個超•級•超•級煙韌嘅麵🍝真係好有驚喜💘!!如果你同草根一樣,平日食腸粉中意食醬嘅朋友仔一定大愛❤️❤️❤️不過旁邊個豬肉丸湯睇落都知好油膩😂,粒豬肉丸亦好普通,作用只係用嚟凳
馬上mark低決定點都要嚟試一試

餐廳其實好大,一入去裝修到好懷舊,又幾有feel wor

一早諗好要住出面,有自然光,真係點影都靚
戶外區有梳化,有卧墊,成個感覺好悠閒。

睇左一輪餐牌,叫左以下嘅野......

餐具好有特色啊!

麻醬麵套餐($65)
麻醬=花生醬×甜醬,無錯!同腸粉個醬係一樣,不過味道更濃郁,而且質地傑身好多,個醬完完全全可以掛係麵上面🤤!配埋個超•級•超•級煙韌嘅麵🍝真係好有驚喜💘!!如果你同草根一樣,平日食腸粉中意食醬嘅朋友仔一定大愛❤️❤️❤️不過旁邊個豬肉丸湯睇落都知好油膩😂,粒豬肉丸亦好普通,作用只係用嚟凳下腳😛
麻醬麵套餐

茶燻雞佐烏龍茶漬飯($88)
Oolong Tea Smoked Chicken with Tea Rice
第2個店長💁推介嘅就係呢個👉茶燻雞佐烏龍茶漬飯🍚睇ig見到好多人叫呢個,由於雞排🐥經茶燻過,所以有陣煙燻味(起初草根妹妹以為有人燒燶野😂),雞排🐥都算幾大塊👍,重點在於燻過後雞肉依然保持鬆軟多汁嘅狀態💞味道不錯👏可惜個茶漬飯偏淡味,其實呢次係我地第一次食茶漬飯,事實係唔係好食到有茶味,有冇人解答到係咪正常嘅😅?Anyway,淡味野係唔太岩一向重口味嘅草根嫁啦🤷🏻‍♀️
茶燻雞佐烏龍茶漬飯

鹽水雞 ($58)

Boiled Salted Chicken and Vegetables
鹽水雞都係第一次食,其實同手撕雞係冇分別嘅🐔肉質比較嚡囗,好在有辣汁調味,算係不過不失,唔叫冇咩損失🙈
鹽水雞

芭樂沙冰($42)

Guara Smoothies
成日睇台灣節目都有提及到芭樂,但草根又唔知芭樂係邊種水果🙈所以特别試下呢個芭樂沙冰🍸原來芭樂=番石榴👅味道其實都幾唔錯,甜甜地,淨係粉紅色呢一點已經贏晒🎀
芭樂沙冰

☁漫步在雲端☁($42)
☁Walk Over The Cloud☁
都係果句相機食先🍴📸杯飲品上面係甜絲絲嘅棉花糖🍬🍭下面係一般嘅梳打汽水🍹味道完全係得個甜字,不過重點真係在於影相啦,好容易可以影到美圖😝
漫步在雲端

半熟巧克力蛋糕($45)
呢到嘅半熟巧克力原來等於朱古力心太軟🍰即叫即焗🔥需要大約15-20分鐘時間去整🕖所以大家要食就早少少叫啦😎講番呢個心太軟🍰焗到岩岩好,流心程度幾足,朱古力又夠香純,不錯喔!
半熟巧克力蛋糕

千言萬語($45)
嚟到先知原來係千層蛋糕,當日有芒果、芋頭同抹茶味,草根就揀左抹茶🍵千層蛋糕偏硬,做得唔夠薄唔夠軟,抹茶味有淡淡回甘,可惜以口感嚟講真係麻麻地,大家嚟到可以試第2款😛
千言萬語
千言萬語

係到真係話咁易就 hea左個晏就,咁好環境,實有下次呀~
麻醬麵套餐
芭樂沙冰