2024-07-14
今年生日決定係港島香格里拉食自助餐,六點半第一場,平日星期四睇落有9成入座以上。我哋去嘅時候$808一位,去到先知仲有8折,開心!今期自助餐係賣海鮮主題。龍蝦、青口、蝦、蟹、蜆等海鮮就係基本啦,另外有避風塘蟹鉗,魷魚,烤魚等有烹調過嘅海鮮,可以換下口味。拖羅限時供應,質素唔差,值得一試。熟食方面有點心,飯,麵,湯,雞,牛,串燒,車仔麵等,我就無乜點食留返個肚。今期有一樂燒鵝嘅燒味,推介叉燒,唔肥唔瘦,岩岩好!但我鍾意食嘅燒肉就唔見有喇。記得聽到鐘聲去排老火湯,我哋拎左兩盅,胡椒豬肚雞湯,胡椒味唔算重,清清地,加上岩岩滾起,鍾意飲熱湯可以去拎返盅試下。甜食方面有少見嘅雞蛋仔、格仔餅、泰昌餅家嘅蛋撻(八點左右先出)等,個人覺得好食過好多雞蛋仔店,師傅剪開每一份4至5粒,唔會食飽個肚,夠細心!另外有榴槤蛋撻,我就無食喇。飲品方面選擇唔算多,除左果汁,仲有三款口味嘅珍珠奶茶: 原味、芋頭、蜜瓜,無得揀甜度。另外每位有一杯飲品,不過差唔多食完有職員黎落單先知,叫左一杯凍檸水就算喇。因為生日,枱面嘅餐枱紙都有寫happy birthday,仲送左個約6寸嘅生日蛋糕,好有心但真係食唔落,最後成個打包
因為生日,枱面嘅餐枱紙都有寫happy birthday,仲送左個約6寸嘅生日蛋糕,好有心但真係食唔落,最後成個打包走。
整體而言,自助餐質素係好的,對比其他自助餐黎講有一啲特色嘅食物,例如雞蛋仔、珍珠奶茶。亦欣賞有同其他餐廳聯乘,一樂同泰昌。講真大部分自助餐食物種類都差唔多,就係要有呢啲先令香格里拉自助餐有獨特性,加深食客印象!