2008-06-19
漢堡包係香港的選擇十隻手指數得晒,所以有機會試都會去試。雖然材料係咩,心裏有數,不過正因為大家都差唔多,反而最適合做Quality test。之前睇過唔少讓店食評,好就唔使講,唔好之原因,都係離唔開漢堡扒過乾o既問題。為左求證走去一試,無叫招牌菜,選左個辣肉豆漢堡連set。一如所料,份量唔使擔心,處理手法都幾有趣,頂蓋包乾脆無放係上面,因為要加辣肉豆放係漢堡扒上,所以第一啖食到o既係辣肉豆。辣肉豆調味不俗,甜味咸味恰到好處,用來餸包最o岩,有90分。麵包柔靭有緻,夠香好咬口;薯條係連皮粗炸,單獨買來食都唔錯。入到戲肉漢堡扒,會唔會太乾呢?用叉一壓,好稔身,但汁唔多。一食就……奇怪,唔係太乾,係太稔。厚身漢堡扒通常會溝洋葱及少少麵包拑勻,但好明顯,搓個位唔夠均勻,仍然感覺到肉與麵包之分離感,肉感尤其不足,有點掃興。食完成個餐,未至太差,也不太好,好在唔難食。但以過去食Triple ‘O、Ned Kelly's Last Stand、Hard Rock Café之經驗,Big Bite無預期中好。品質控制尚待改進,仲有通風做得麻麻,入去唔係有烤肉味,反而係焦味,對客人、員工都無乜好處。不過
不過最懷念,始終都係Jack in the Box。無論白汁磨菇雞扒包、珍寶包還是芝士燒肉包都令我再三回味,仲有一個必食辣肉豆Taco,Good food,Good price,惟一可惜係Not a good time,而家開業可能有得做。差不多結業10年,可惜可惜……