2008-07-26
同個fd去完Poly swimming, 便行多幾步去尖東帝苑買餅。款式不算好多,但有我期待已久的napoleon。一共買了4件餅,用個靚靚盒裝住。Napoleon: 餅面同餅底的酥皮都很挺身,不能一叉叉進去。個酥皮整得好脆,而且夠甜。中間的custard非常軟滑。生果新鮮,用上了火龍果、kiwi and strawberries。Tiramisu:芝士味不會太濃,軟硬度適中,打得很幼滑。咖啡和酒味恰到好處;亦不會太濕。面層的朱古力分為黑、白朱古力,賣相加分!hazelnut chocolate crunchy cake:base ge hazelnut 碎餅整得十分脆口,hazelnutt味道濃且新鮮。中間的chocolate mousse亦是打得很幼滑,chocolate亦很出,但就唔會搶咗hazelnut 個味。面層的朱古力片也不遜色,很濃朱味且很滑。Lemon XX tart (forgot the exact name):原本諗住試賣相靚靚的paradise,但問過店員,但她說可能包著蛋糕的白朱古力會較甜,她建議試試呢個lemon tart。就試吓啦!估唔到味道幾清新,lem
款式不算好多,但有我期待已久的napoleon。
一共買了4件餅,用個靚靚盒裝住。
Napoleon:
餅面同餅底的酥皮都很挺身,不能一叉叉進去。
個酥皮整得好脆,而且夠甜。
中間的custard非常軟滑。
Tiramisu:
芝士味不會太濃,軟硬度適中,打得很幼滑。
咖啡和酒味恰到好處;亦不會太濕。
面層的朱古力分為黑、白朱古力,賣相加分!
面層的朱古力片也不遜色,很濃朱味且很滑。
就試吓啦!估唔到味道幾清新,lemon 很出,但又唔會過酸,有水準!
面層的cream打得幼滑,食後沒肥膩感。
同間除了lemon mousse之外,還有一層蛋糕。
服務都唔錯,有笑容,樂意介紹餅款同解答問題。