2024-07-19
Reflect 是旺角一間全新開張的天台手工墨西哥fusion餐廳,無論係鐘意墨西哥菜定係想試下新嘅fusion風味,呢度都眼前一亮。餐廳位於高樓層嘅天台,環境開揚,晚風輕拂,簡直係一個鬧市中嘅小綠洲。入到去氣氛非常chill。拉絲芝士松露薯條$78。呢道菜一上枱就已經勾起我食慾,金黃酥脆嘅薯條上面鋪滿咗番荽、松露油、巴馬臣芝士,仲有一碟香濃嘅蒜蓉蛋黃醬。薯條炸得外脆內軟,每一口都充滿咗松露嘅濃香,同芝士嘅鹹香完美結合,係一個必試之選。海膽醬大帶子扁意粉$208。香煎大帶子煎到剛剛好,外面微脆,內裡鮮嫩多汁,配上濃郁嘅海膽醬,味道層次豐富。雜錦香菇加入咗一絲清新嘅口感,而扁意粉吸收晒所有醬汁嘅精華,每一口都係極致享受。絕對係一道豪華但又不失親民嘅選擇。甜品方面,我哋試咗自家製蘋果金寶批$98同自家製流心朱古力撻$98。蘋果金寶批外皮酥脆,內裡嘅蘋果餡甜而不膩,配上香草雪糕同焦糖醬,口感豐富而多變。而自家製流心朱古力撻就更加不得了,撻皮薄脆,內裡嘅朱古力醬濃郁香滑,一刀切開,朱古力如岩漿般流出,配上清新嘅士多啤梨雪糕,簡直係甜品愛好者嘅天堂。飲品方面,Jardin Secreto $78
飲品方面,Jardin Secreto $78同Fresco Kiss$78都係非常refreshing嘅選擇。Jardin Secreto 用咗Elderflower、Apple、Mint、Lemon同Soda,味道清新甘甜,夏天飲一流。而Fresco Kiss 用咗Cucumber、Apple、Lime同自家製嘅Thyme Syrup,味道獨特而清爽,令人一試難忘。
Reflect 係一間非常值得一試嘅餐廳,啲店員都好有熱誠,仲會同客人打成一片一齊飲嘢傾偈,壓力盡消!無論係食物質素定係環境氣氛都相當出色。如果鐘意試新嘢,又想喺繁忙嘅都市中搵個地方chill下,呢度絕對係好選擇。