2022-05-26
📍 📍 TOKYOLIMA (中環)中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地下又到pirata group 餐廳,今次Restaurant week 又返黎TokyoLima 食,之前食過覺得食物質素好,環境又有feel ,所以帶朋友黎試下呢間日式秘魯fusion餐廳。lunch time好full 下。Restaurant week 餐牌前菜有3個,包括有T-3 Salad,"Ki-mo-chi” Fried Chicken, 全部都有得食而且份量好多😂😂食完有8成飽main course 有4個選擇甜品有2款,但我唔多食甜野,店員俾我轉咖啡☺️☺️咁多野食都係198+1 per person Starter👉 T-3 Salad😋😋😋😋/5個沙律有好多配料南瓜、鵪鶉蛋、杏仁片、脆麵碎,沙律菜撈埋佢個酸酸地既醬汁幾開胃,同口感幾豐富。👉 "Ki-mo-chi" Fried Chicken😋😋😋/5我之前食過2次都覺得呢到個炸雞好好食,好Juicy,但食次個炸雞炸得唔夠香脆,同埋雞肉有啲乾,所以失望左🥲。炸雞另有配蛋黃醬上面灑上七味粉👉S.S. 2.0. (v)😋😋😋/5係素既涼拌冷麵,有毛豆
📍 📍 TOKYOLIMA (中環)
中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地下
👉 T-3 Salad
😋😋😋😋/5
👉 "Ki-mo-chi" Fried Chicken
😋😋😋/5
👉S.S. 2.0. (v)
😋😋😋/5
係素既涼拌冷麵,有毛豆、椰菜絲、洋蔥絲,加埋醬油涼拌,不過不失。
Main🌟我分別揀左chicken tacu tacu and grill salmon
👉chicken tacu tacu
😋😋😋.8/5
烤雞肉質好嫩滑,個雞醃得都好入味,真係有半隻雞 非常足料。下面配上經典秘魯拌飯:味道微辣和微酸,個飯有啲濕潤,同重香料味,都幾特別。
👉grill salmon
😋😋😋.8/5
三文魚肉質軟熟,切開個肉仲好juicy,偷邊仲有小小南瓜蓉。
👉side dishes
😋😋😋.8/5
周同傳統炸番薯條唔同,佢係扁條狀,而且唔係好脆,但有蕃薯既甜味,
Dessert
👉Oye Papi
😋😋😋.5/5
甜品有brownie,椰子雪糕,底部是朱古力mousse仲有少許朱古力醬。整體偏甜。
回頭:maybe,今次食有啲失色,restaurant week 食真係抵!一餐飽到夜晚都唔洗食,環境舒服☺️
#kermit食在中環
#kermitweekdayslunchset