2023-10-02 2293 瀏覽
迎月夜,帶媽媽去試下米芝蓮一星既扒房Restaurant week的餐單已經定好菜式,唔洗傷腦筋揀🤣今晚試到3款牛,我地揀左按照廚師建議的生熟程度,大概medium rare至medium 首先有杯welcome drink, Prosecco, 意大利的氣泡酒,帶少少甜味,味道偏淡之後,送上自家製的麵包,外脆內軟,媽媽對橄欖油十分喜愛,要求再添麵包和橄欖油,第二次添麵包時,經理還幫我們添了意大利醋,令麵包更好食😋牛肉他他,雖然牛肉是生的,但加了配料洋蔥,蛋黃醬,完全沒有腥味,蛋黃醬有少少酸味,可以增加胃口牛肉迷你漢堡,平時去漢堡包店,通常都會肉汁四濺,十分狼狽。這間餐廳對漢堡處理得不錯,就算用手吃,也不會有肉汁滴出來👍第一款牛係hanging tender, 封門柳,牛味濃,不過會相對地比較韌,有少少筋位,整體好好食,我比較鍾意呢一款🥰第二款牛,ribeye round ,肉質比較軟熟,少油脂,肉味無第一款咁濃第三款牛,striploin,來自鹿兒島,牛味都濃,不過呢款係和牛,所以相對地比較油膩,伴碟有一些芥末,可以中和油膩感💪最後就係白朱古力芝士蛋糕,為晚餐添上完美嘅句號😊還有最後
迎月夜,帶媽媽去試下米芝蓮一星既扒房

最後就係白朱古力芝士蛋糕,為晚餐添上完美嘅句號😊

還有最後,餐廳送上雲呢拿泡芙,甜入心😋

下次我會想再試試 a la carte入面既菜式😋

2023-09-30
  • Australian Wagyu Hanging Tender