餐廳: Spiga
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-04-03 373 瀏覽
SPIGA CHEF'S TASTING MENU情侶浪漫餐廳🫶🏻呢間餐廳好近中環站,而且又有浪漫嘅氣氛,岩哂我地慶祝紀念日,今次我地冇揸車,一於叫個Chef tasting Menu,仲每人加左二百蚊飲酒😆😆1. 八爪魚 Polpo agli agrumi + Pinot Grigio SOT LIS RIVIS 'Ronco del Gelso' 2018西班牙地中海八爪魚 肉質本身都好鬆軟,所以食落個質感比平時唔同,就咁燒已經好好食😋而呢隻酒濃味,同八爪魚好match2. Tartare di manzo Piemontese + Vermentino PRIMO BIANCO 'Cantina Mesa' 2019呢個tartare同以前食嘅有少少唔同,今次用左炸過嘅麵包 ,tomato source入面有Mozella cheese ,而牛肉好Creamy ,亦都冇筋,整體口感好順滑3. Carbonara d'anatra + Chardonnay MASO REINIER 'Kettmeier' 2018值得一讚嘅係呢個Carbonara Source 真係有芝士同蛋味🥰
SPIGA CHEF'S TASTING MENU

情侶浪漫餐廳🫶🏻

而呢隻酒濃味,同八爪魚好match

值得一讚嘅係呢個Carbonara
Source 真係有芝士同蛋味🥰係正宗嘅Carbonara醬,呢款意粉比較少見,而風乾左嘅Ham咸味適中,酒比較淡味,唔會遮左ham嘅肉味

4. Ricciola Giapponese + Nerello Mascalese ETNA ROSSO Terre Nere' 2018
呢個Main主要用左Cream source ,再使用左鰤魚配合
,成功提昇左魚嘅鮮味

5. Pistacchio + AMBRA Semiecco 'Intorcia' 1994

甜品永遠係第二個胃🤩濃郁開心果味,Creamy到好似豆腐咁soft,再加上餐廳好細心咁將甜品用凍碟上,值得加服務分。酒方面,亦配左甜酒,係西西里
咖啡味,酒味偏nutty,好岩女仔飲

黎呢間餐廳,所有細節位都使得好好,wine tasting亦可以令每道菜式嘅層次upgrade,對生活有要求嘅人一定要叫!