2017-03-19 1855 瀏覽
曾經喺德國生活過一段日子 說實在十分懷念傳統嘅德國菜... 我哋諗左好耐,究竟香港有冇傳統嘅德國菜餐廳呢?除咗比較出名嘅嗰幾間連鎖德國餐廳..今次我同友人特地走到筲箕灣呢一間德國餐廳試一試。  餐廳就喺筲箕灣東大街呢條係出名嘅食街出左,地鐵站再行前少少就到啦。一入到店裏面其實位置唔多大概可以坐到10多人左右 我哋睇一睇餐牌見到有一個二人夜晚套餐。套餐有餐湯麵包前菜亦都有嘢飲先至$438 蚊(重點免加一!) 我哋都覺得好抵所以即刻就叫左呢一個來試一試煙三文魚伴田園沙律前菜係三文魚沙律 煙三文魚有三大片而且生菜亦都好新鮮 大蒜薯蓉忌廉湯 配pretzel 薯仔忌廉湯再加埋傳統德國蝴蝶結麵包同埋餅麵包脆片送湯成件事好夾主菜終於登場~~~~招牌脆皮燒德國鹹豬手配酸椰菜烤燒薯角去德國餐廳當然要試一試豬手啦!佢嘅豬手外皮燒得好香脆,而且肉質亦都好稔再加埋薯仔酸菜,仲有佢哋亦都有甜嘅芥茉醬提供感覺真係好似返咗德國一樣好多酸菜! 店員細心為我們切開豬手~~~另一個主菜牛油帶子龍蝦汁菠菜意大利粉意大利粉有兩大隻牛油帶子,帶子亦燒得好乾身好香,龍蝦汁亦都好濃意粉質地剛好。整件事配搭很完美最後仲有餐茶 我同

一入到店裏面其實位置唔多大概可以坐到10多人左右
我哋睇一睇餐牌見到有一個二人夜晚套餐。

前菜係三文魚沙律 煙三文魚有三大片而且生菜亦都好新鮮
大蒜薯蓉忌廉湯
大蒜薯蓉忌廉湯 配pretzel

主菜終於登場~~~~

好多酸菜!
店員細心為我們切開豬手~~~
另一個主菜牛油帶子龍蝦汁菠菜意大利粉

整件事配搭很完美
最後仲有餐茶 我同朋友咗兩杯花茶

感覺大滿足!!!! 好開心的一頓完美晚餐~
2017-03-15
大蒜薯蓉忌廉湯