Poking

2023-02-17 53 瀏覽
前陣子去夏威夷工幹, 未有機會食到當地Bowl, 今日係上環經過無意中發現呢間夏威夷魚生bowl小店, 又正值六點多晚飯時間, 正好入去食返碗。店內面積小小, 木系桌椅, 感覺簡約。自行scan QR code落單,五款signature bowl中, 揀咗其中兩款; 可自選配搭壽司飯、糙米飯、沙律菜; 飯量;on top可以加錢追加配料, 不過店員介紹話signature bowl本身已經好豐富, 唔加主食配料都已經足夠飽。我揀咗creamy baby, 自選壽司飯底, 再加咗新鮮菠蘿,果然食材疊得高高, 呢款bowl包括有三文魚、雞蛋絲、牛油果、飛魚子、青瓜、豆腐、芝麻碎、炸蒜粒、木魚絲, 調味只有芥辣沙律醬。壽司飯偏實, 好頂肚; 三文魚有魚香, 青瓜爽脆, 牛油果軟滑, 其他配料令口感層次豐富, 調味醬較少, 未能足夠撈飯, 整齊味道偏清淡, 真係夠健康! 另外果碗就order咗Sweet Up Your Life, on top加咗飛魚籽,呢款飯加咗柚子醬汁, 味道帶少少酸酸地, 而且本身有芒果肉粒, 多一點香甜, 同樣揀咗多飯夠晒飽肚。不過原有嘅牛油果唔知點解用咗豆腐取締,
creamy baby

同樣揀咗多飯夠晒飽肚。不過原有嘅牛油果唔知點解用咗豆腐取締, 另配上青瓜、紅蘿蔔仔增加爽口口感, 追加嘅飛魚籽, 更有層次。
Sweet Up Your Life
2023-02-17