2019-01-16 69 瀏覽
銅鑼人多車多,想搵個位靜靜地歎下茶,坐下食下嘢都不容易!!但係正正位於Sogo對面的金百利,俾我搵到間環境寛倘、交通方便的Cafe可以食下嘢歎下茶,冇可能不介紹大家吧!!餐廳名稱叫〈RB Tea〉,位於金巴利廣場的最高一層,環境清幽舒適,無論是夫妻情侶定還是良朋知己共聚也可以好好暢談。〈新鮮水果茶〉想不到的非常有層次,先是甜甜酸酸的水果香味,接就有薄荷的香氣慢慢滲出,香甜得來很清爽,非常好喝。〈黑糖珍珠鮮牛奶〉香滑的牛奶配上爽口彈牙的珍珠,再加上甜美,香滑順喉得來正合我這個〈煙韌控〉的心意。〈帕爾馬火腿芝士薄脆〉名副其實的又薄又香脆!!咬下去的時候真的有〈咔嚓〉一聲又香又脆的薄片上有微鹹的帕爾馬火腿再加上清新不苦澀的火箭菜,越食越開胃。〈香草忌廉煙三文魚意粉〉鹹鹹香香的煙三文魚片本身已經好惹味,加上仲有咁多蔬菜粒,健康又均衡,I like it彈牙有咬口的意粉加上大量炒過的洋蔥和黑椒變得更惹味,再配上適量的忌廉後更見香滑〈日式咖喱豬扒飯〉外貌好像平平,但係食落既口感和味道超有驚喜!!蛋包飯的蛋味好濃,蛋層好厚但每一層都非常鬆軟香滑,切落去嘅時候還隱約見到流心嘅效果!!配上炸得酥脆的吉列
銅鑼人多車多,想搵個位靜靜地歎下茶,坐下食下嘢都不容易!!

新鮮水果茶

香草忌廉煙三文魚意粉

〈香草忌廉煙三文魚意粉〉

日式咖喱豬扒飯

〈日式咖喱豬扒飯〉
外貌好像平平,但係食落既口感和味道超有驚喜!!

配上炸得酥脆的吉列豬扒和香甜美味的傳統日式咖喱,拌飯一流

草莓雪糕鬆餅(大)

〈草莓雪糕鬆餅(大)〉
鬆餅焗得外層香脆不死實,內裡還保持綿綿的,口感外脆內軟。即使加上香甜可口的鮮草莓片和雪糕及忌廉後也不會變軟,好吃好吃。

結賬的時候侍應生還告訴我:下午茶買正價飲品1杯, 可半價買指定食品1份, 有超過10款選擇,真的絕對超值!!下次有時間再來歎個下午茶也很好哦。
2019-01-11
新鮮水果茶
黑糖珍珠鮮牛奶
帕爾馬火腿芝士薄脆
香草忌廉煙三文魚意粉
日式咖喱豬扒飯
草莓雪糕鬆餅(大)