2023-07-20 32 瀏覽
呢間舖頭喺SOHO橫巷嘅最入邊,位置有少少隱蔽😂舖頭主打肉骨茶同埋喇沙,選擇貴精不貴多🥢脆炸梅子一囗雞喇沙麵 $118呢度嘅叻沙有好多種唔同嘅配料🤓例如肥牛、炸雞等,比較似係港式fusion,今次就叫咗梅子一口雞,雞粒炸得香脆唔油膩,外層嘅梅子粉帶咗層台式風味😝叻沙嘅湯底唔係好濃稠嗰種,入口唔會好辣,個人特別鐘意擠埋啲柑桔汁入去🍋味道更加清新,麵底本身就預設咗係摻摻,即係米粉加油麵🍜火熱砂煲肉骨茶 $165呢度嘅肉骨茶冇加任何味精,成煲熱辣辣咁上好吸引😍啲湯已經隔去咗油脂,一啲都唔覺得肥膩,入口藥材味唔算重,呢度比較特別嘅係用上豬軟骨🐷煮得非常軟腍,軟骨已經呈啫喱狀,平時嘅肉骨茶通常成個蒜頭擺埋入去煲,呢度就比較特別,煮成一個蒜頭醬🧄可以自行調校味道,另外亦都配上老油條一齊食😌日本Suntory黑啤雞翼 $92第一次見黑啤雞翼🍺賣相有啲似可樂雞翼,其實入口味道都有啲似,都係甜甜地🤣但係就多咗陣特別嘅香味,另外亦都配有啲炒蔬菜絲,可以轉換下口感🥬lced Monk Fruit Tea with Dried Plum & Peach Gum $68譯返中文就係羅漢果話梅桃膠茶,好少見到咁豐

脆炸梅子一囗雞喇沙麵 $118

火熱砂煲肉骨茶 $165

日本Suntory黑啤雞翼 $92

譯返中文就係羅漢果話梅桃膠茶,好少見到咁豐富嘅羅漢果茶😆原來羅漢果同話梅又幾夾,桃膠嘅份量都幾多,係健康之選🌿