2015-10-25 661 瀏覽
中上環一帶是我較喜愛的一區,今天朋友相約聚聚,就去咗蘇豪區逛逛,睇吓有無啲餐廳可以試試,蘇豪區附近一到放工時間,就人來人往,上上落落,人們都好似趕緊回家或赴約似的,唔似我跟朋友般閒逛細看周圍的街道及店舖,呢到開咗很多西式餐廳同酒吧,餐廳裡的外國人也很多,一時間感到不似在香港似的,最後終於選擇了呢間Bistronomique Staunton, 因門外看見有Dinner Set。 呢間法國餐廳環境氣氛唔錯,廳內長而窄,裝飾風格簡約舒適。Dinner Set 都有幾款選擇,按食物價錢而定。嚟到法國餐廳當然要飲番杯餐酒,所以我就揀咗杯Satellite Sauvignon Blanc (白酒),酒帶著很香的果香味,清新微酸的口感,非常順口。朋友就揀咗Cotes du Rhone (紅酒),來自法國羅納河谷區。 餐包是暖暖的,鬆軟度剛好。香煎魷魚仔配西班牙肉腸,魷魚仔非常爽滑嫩口,肉腸粒粒口感堅實,有濃郁的煙燻味,口味略帶鹹的,可當作Tapas 來食。凱撒沙律,有傳統的新鮮羅文生菜,面包糠、煙肉、Parmesan Cheese 、蛋黃、橄欖油。作為開胃頭盤很不錯。香煎鴨肝配焦糖水果,鴨肝外層煎
呢間法國餐廳環境氣氛唔錯,廳內長而窄,裝飾風格簡約舒適。
Dinner Set 都有幾款選擇,按食物價錢而定。
餐包是暖暖的,鬆軟度剛好。
香煎鴨肝配焦糖水果,鴨肝外層煎得有啲脆,內裡口感軟綿綿,配上焦糖水果,增添了甜味。
主菜 ﹣馬賽海鮮煮新鮮魚,海鮮鍋上時熱烘烘的,原條石斑呈現,另配上嫩滑青口、大蜆、帶子及配料熬成出濃郁的海鮮湯,湯味鮮甜濃郁,魚肉仍很嫩滑,若嫌海鮮湯味較濃,則可配上麵包沾來食,應該味道唔錯。
主菜 ﹣澳洲和牛腹肉扒,肉質細滑,油脂分布均勻,牛味較濃,如同雪糕般入口即融的感覺。
Lemon Tart,檸檬餡質幼滑,酸味重,撻皮幾香脆,配上雲尼拿雪糕來中和酸味,真的滋味滿分。
Coconut mango caramel cake (焦糖芒果椰子蛋糕),小巧精緻的蛋糕很軟滑,焦糖味道香甜,入口即化,配上雪糕都唔錯。
2015-10-06