2023-07-08
<<🌞Soho馬來西亞Fushion 菜>>熱辣辣口淡淡想食d 重口味野~今晚黎到soho窄巷的酒吧餐廳,不過有DD 隔涉🙊大家唔好行斜路樓梯呀🥵建議搭中環扶手電梯上山。.餐廳不算大,走型格黑白路線,牆上掛上照片裝飾。而餐廳大開中門,有露天飲野chill chill 地的感覺。.🟥 火熱砂煲香濃肉骨茶 🍛 $165 🟧 配白飯,油炸鬼及手工蒜香米餅。馬來西亞式的肉骨茶湯底藥材味較濃,但甘中帶甜,撈飯一流,湯底冇味精成碗飲都得。而肉料有別於平時乾身的一字排/排骨,選用了豬軟骨,炆得超級稔,吸盡湯底精華。這道菜還提供了自家製蒜醬,輕輕蘸於肉上更可提升鹹香味。.🟨 馬來西亞咖哩喇沙湯麵 配脆炸梅子一口雞 $118 🟩摻摻的油麵同米粉都好掛湯,湯底的椰汁比例較少,所以會偏香料的辛辣。而梅子雞有驚喜😍新鮮炸起脆卜卜,炸粉薄而keep 到juicy 肉質又夠嫩滑。面頭撒上梅子粉更是酸酸甜甜超開胃,2個人食完一碟係冇難度!.🟦飲品🟪✨Sour plum calamansi soda🍹$72濃味食物要叫番杯清清地的飲品balance 一下,其實係梅子梳打,入口帶點薄荷同
熱辣辣口淡淡想食d 重口味野~
🟥 火熱砂煲香濃肉骨茶 🍛 $165 🟧
配白飯,油炸鬼及手工蒜香米餅。
🟨 馬來西亞咖哩喇沙湯麵 配脆炸梅子一口雞 $118 🟩
🟦飲品🟪
✨Sour plum calamansi soda🍹$72
濃味食物要叫番杯清清地的飲品balance 一下,其實係梅子梳打,入口帶點薄荷同青檸的清新,之後有梅子的酸甜,非常refreshing 又解渴解膩
⬛ Chateau La Bastide Rouge 🥂 $76⬜
話明bar 朋友就叫咗黎自法國的紅酒,甜甜地易入口,亦帶微酸較清新