由細到大都好鍾意食豆腐、豆漿同腐竹等豆製品,真係點整都咁好食 🤓 成日經過 SOYmart都見到好好生意,早排去睇毒舌大狀 (好推薦!睇到熱血沸騰!❤️‍🔥) 仲有成個鐘先入場坐低慢慢歎,舖頭雖然都幾多人,但係位置闊落又可以望住窗外嘅花花草草,下午茶嚟坐吓都幾舒服,嘢食都幾唔錯無令我失望 🫰🏻❀ 薑汁蕃薯小丸子豆花|$38平時最喜愛黃澄澄的蕃薯糖水,轉季又濕又凍更加要多吃薑,所以叫咗呢個冬日暖薯系列糖水 🧡 蕃薯帶有自然香甜,煮至綿密而不散,剛剛好的口感 🍠 加入薑汁微微辛辣,驅寒又暖胃,白玉丸子煙煙韌韌,就算影相浸咗陣都唔會變粉,配埋幼滑豆花更加正~🍡❀ 鮮芋泥豆乳|$32第一吓拎到有少少嚇親,芋泥會唔會畀得太多!😳 樽入面有三分之一都係淡紫色嘅芋泥,打得非常均勻完全無粒粒,芋泥濃稠軟滑帶有栗子香甜 💜 7.6 特濃豆乳豆香濃郁,相比起牛奶感覺仲無咁膩!調味唔會過甜飲完好滿足,留意返咁大枝都幾有飽腹感,如果食完正餐就等多陣再嚟飲啦 hahaa 😆 ❀ 吉列豬扒粢蛋飯|$45唔講唔知店內原來仲有鹹食!呢個粢飯又係超巨型,入面有豬扒、甜玉子、大量肉鬆、脆卜卜嘅油炸鬼同榨菜,層次豐富包你唔會

薑汁蕃薯小丸子豆花

❀ 薑汁蕃薯小丸子豆花|$38

❀ 鮮芋泥豆乳|$32

❀ 吉列豬扒粢蛋飯|$45
唔講唔知店內原來仲有鹹食!呢個粢飯又係超巨型,入面有豬扒、甜玉子、大量肉鬆、脆卜卜嘅油炸鬼同榨菜,層次豐富包你唔會寡 😙 糯米飯偏乾但係壓得好實,唔驚跌到成身都係 👻 兩個人 Share 一個加杯嘢飲絕對夠飽,學生都唔會有負擔,好抵食 👏🏻

鹹蛋黃 Mini 豆卜

❀ 鹹蛋黃 Mini 豆卜|$38

和風七味脆皮木棉豆腐

❀ 和風七味脆皮木棉豆腐|$32
呢一刻喉嚨痛緊嘅我好懷念炸物,鹹香金沙包裹住細細粒嘅脆炸豆卜,一啖一粒幾過癮 😋 木棉豆腐口感較紮實有豆香,薄薄嘅脆皮感覺無咁熱氣,均勻灑上微辣七味粉特別惹味 ✌🏽 到底有邊個會抵抗到炸嘢嘅魅力?快啲好返好想瘋狂食熱氣嘢 😾

📍 SOYmart by 豆乳狂人
荃灣海之戀商場 2 樓 2036 號