2023-06-27
同朋友慶生揀選左呢間位於尖沙咀海運大廈嘅日山😎A5和牛壽喜燒$598/set一個set只包2大片和牛,但已經夠食,因為和牛咁多脂肪,食多會膩🙈點餐後隨即上前菜,staff 建議順時針食,由啫喱開始。櫻桃蕃茄啫喱酸酸甜甜,有開胃作用。菠菜金菇冇咩特別。蜆肉茶碗蒸面頭有層芡汁,令口感更加滑。之後就上左幾件刺身,都係赤身同埋帶子,放係冰粒上面保持新鮮,唔會腥。終於要上第一片和牛,店員會問你想要幾成熟,我地揀左7成。第一片係會跟大蔥同埋蛋漿上。跟餐會配埋日本米白飯同埋麵豉湯。當食完第一片時,就會上埋第二片,而第二片就會跟野菜同埋洋蔥蒟蒻麵。我覺得食到第二片時,覺得醬汁有點鹹。因為係店員煮埋比你食,鹹淡你冇得調教。不過,我覺得呢間食飯體驗好好,服務、還境同埋食物質數高😚🌟✨最後就上埋個柚子雪糕,可以中和一下之前油膩感覺。
A5和牛壽喜燒$598/set
點餐後隨即上前菜,staff 建議順時針食,由啫喱開始。