2023-03-23
🇭🇰Calle Ocho·EL JEFE TASTING MENU $388呢間pirata新開嘅西班牙餐廳其實就係喺之前red lobster嗰個位 所以超大間 而且佢個藍白色既裝修超靚💙🤍今次我地就嗌左佢個tasting menu 超多野食😍😍佢係有5個tapas 3個mains 同埋2個甜品 超級豐富🤑·Iberico ham croquetas l Pan con tomate l Pimientos del padrón l Patatas bravas l Mediterranean tomato salad佢呢度個croquette都幾好食 佢係真係熱辣辣 超脆 而且中間個餡都好creamy🐷之後個番茄多士都唔錯 上面個salami幾鹹香 係稍微油左少少🍅🤣個padron peppers就同optimist個個一樣咁好食 面頭加少少海鹽真係好正🫑之後佢個炸薯仔都好好食 佢真係做到完美嘅外脆內軟 配埋佢個aioli汁我自己好鍾意 不過呢個就超級飽肚🥔😈😈最後個番茄沙律都唔錯 佢啲番茄好甜好多汁🍅😌·Arroz negro paella l Pan-fried sea bas
EL JEFE TASTING MENU $388
Iberico ham croquetas
Arroz negro paella
3個mains入面我自己其實最鍾意佢個魚同埋豬肉😌佢個魚皮煎到超脆 魚油好香 而且佢係有少少蒜蓉係面 我自己好鍾意🧄之後佢中間既魚肉都超嫩 配埋佢個有少少辣辣地嘅汁好惹味🐟之後佢個豬頸肉都做得好出色 佢呢個都係整到好香口 而且佢個豬肉肥瘦比例好好 啲肥膏位入口即化之餘完全唔會肥膩🐷反而佢個negro paella雖然都唔錯 但係我自己就覺得偏乾身少少 食落口感無咁好🫢🫢
Candela's Manchego cheesecake l
Chocolate mousse, coconut foam
之後兩個甜品我自己就鍾意朱古力mousse多啲 佢呢個食落係比較輕盈嘅 唔會好大負擔🍫之後個芝士蛋糕都唔錯 芝士味好濃 係中間流心既部份偏酸少少🧀️🤣🤣
📍銅鑼灣加寧街8號Fashion Walk 地下K鋪及1樓