2022-10-28
好耐都冇過對面海, 今日有朋友話要過去灣仔做嘢,做完嘢就可以約食飯,咁所以我收工之後就約咗佢喺灣仔等,行過莊士敦道見到有間新開嘅段純貞同埋Ozakaya, 咁所以就上咗去試下佢地既tasting menu. 因為段純貞我喺銅鑼灣535同埋旺角moko都食過好多次 (幾好食㗎,可以試下)所以就試下樓上嘅fusion日本菜 首先上咗枝豆,枝豆同出面D日本餐廳好唔同,因為佢有用紫蘇葉包喺啲豆嘅外面,所以味道好新鮮。 冷盤番茄用番茄清做底味,所以好甜煙燻牡丹蝦配帆立貝慕斯, 上枱嘅時候已經聞到好香,好smoky嘅味道 ,食落口, 完全食到海鮮嘅鮮味,個慕斯仲超級滑添之後就上海膽多士松露醬, 將多士浸咗喺啲醬油同埋木魚嘅高湯裏面再加牛油同埋啲糖煎香塊多士, 上菜嗰陣時就鋪上滿滿嘅海膽喺多士上面, 一啖吞落口有海膽嘅鮮味同埋多士嘅甜甜哋味, 感覺好得意之後食和牛 beef tataki, 跟住就食刺身同壽司(有4款魚生及款壽司) 我朋友覺得魚生同壽司都比其他日本餐廳高級啲跟住就到天婦羅上場, D脆漿好薄好脆好好味當我食海膽三文魚子龍蝦湯天使麵嘅時候,我好surprise 龍蝦湯嘅味道非常之濃郁,小
所以就試下樓上嘅fusion日本菜
冷盤番茄用番茄清做底味,所以好甜
之後食和牛 beef tataki,
跟住就到天婦羅上場, D脆漿好薄好脆好好味
當我食海膽三文魚子龍蝦湯天使麵嘅時候,我好surprise 龍蝦湯嘅味道非常之濃郁,小小哋嘅份量好啱我嘅胃口,可以食多幾樣嘢
主菜可以揀金目鯛或和牛,我哋都揀擇咗魚, 金目鯛係連皮連魚鱗一齊上,超級脆同埋件魚都煮得好好味
最後就係抹茶朱古力心太軟呢個甜品做結尾 呢個甜品我自己覺得有啲甜,但係見到啲漿流出嚟嘅時候真係好自癒
呢個餐tasting menu $980蚊加10%,我覺得好值得一試👍
仲有就係呢間日本餐廳用嘅餐具都幾別緻