2024-09-12
上星期同閏蜜食飯,佢哋極力推介位於美麗華廣場嘅一間泰國菜 – Mue Mue。話食物質素好之餘,環境又好,啱晒約會或同閏蜜聚會…講到咁,梗係叫埋老公一齊去探店啦…餐廳以清雅象牙白色為主調,結合柔和舒適嘅光線,仲擺放咗啲翠綠植物作點綴,呈現出摩登氣派!坐喺度,感覺真係好chill,好舒服!炭燒沙嗲雞串雞串除咗醃得入味之外,肉質鮮嫩,又多汁,再配上沙嗲醬,夠晒香口惹味,讚…摩登海鮮冬陰功作為泰國經典菜,用料點可以馬虎呢!除咗蝦之外,仲加入青口、蜆、魷魚等,湯頭鮮甜無比,十分清爽惹味。金沙麥皮蝦呢道菜簡直係必食之選!餐廳以去殼嘅巨型新鮮大蝦球,配上鹹蛋黃、麥皮快炒,鹹蛋黃包裹住每一嚿蝦球,鹹香惹味,令人無法抵抗!菠蘿炒飯味道遍甜,而且配料都幾特別;喺菠蘿炒飯嘅基礎上加入臘味、肉鬆、海鮮等,估唔到臘味同菠蘿炒飯都夾到,真係估佢唔到!Songkran飲品方面,我就揀咗呢杯“Songkran”,酸酸甜甜,清新之餘,仲帶有淡淡百香果同荔枝香氣…原來呢間餐廳仲設有戶外酒吧區,等天氣無咁熱,約埋班friend再嚟happy hour先!
炭燒沙嗲雞串
摩登海鮮冬陰功