2025-04-15 126 瀏覽
環境舒服又坐得舒服,啱晒約朋友傾住偈食泰國菜👍🏻入面裝修得好靚,似食西餐😂原來仲有室外,似乎係酒吧黎!環境唔錯💕泰式小食 $188係兩人份量嚟嘅,有四種小食😗紅磚豆腐,香茅雞翼,炭燒豬頸肉,酸辣鳳爪!其中酸辣鳳爪最令我深刻,食完仲想繼續食😂酸酸辣辣好開胃!紅磚豆腐,入面好嫩滑,點酸辣醬一流👍🏻炭燒沙嗲雞串 $98好Juicy ,高質!再點埋晒沙嗲醬❤️‍🔥好好味啊!酒香火焰骨 $228成晚最深刻呢個菜!又睇得又食得😂店員首先係你面前會將酒點火,再倒落去個菜度,好似食火焰蛋糕咁😂好多紅椒綠椒,以為會好辣,點知唔係好辣,仲要好addictive 食完係咁想食!個 骨絕對唔會食到好論盡,有啲軟骨同細骨,都係可以有儀態咁樣切開慢慢食,唔怕失禮😂😂絕對推薦!!黑糖椰子雪糕 $136完全係超出我想像預期,佢仲有啫喱,桃膠,椰子碎,多重口感,味道好豐富👍🏻😆雖然係貴咗啲,但係值得一試!Mue punch $68酸酸甜甜嘅味道,好解辣👍🏻賣相好靚,女士一定會好鍾意!入面有柚子蘋果菠蘿西柚,好飲呀!

泰式小食 $188

炭燒沙嗲雞串 $98
好Juicy ,高質!再點埋晒沙嗲醬❤️‍🔥好好味啊!

酒香火焰骨 $228

黑糖椰子雪糕 $136

Mue punch $68
  • 酒香火焰骨
位於尖沙咀的泰國菜餐廳。開在美麗華的這間泰式餐廳超好打卡且有夠夢幻,精緻處處的花花佈置,主打花花主題及綠化的裝潢,整體開揚又小清新,另外更有戶外座位,用餐更是悠然舒適,真的很適合和朋友小歇聚餐呢。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ✿ 泰式小食薈萃 $188分別選了四款小食:鳳爪、豬頸肉、香茅雞翼及蝦多士。一次過滿足四個願望!幾款都香口惹味,但最喜歡莫過於香茅雞翼;外皮炸得金黃香脆,肉汁爆發,濃郁香茅香氣突出,惹味不油膩。.✿ 炭燒沙嗲牛肉串 $108這道炭燒沙嗲牛肉串確實令人驚喜;牛肉肉質鮮嫩多汁,完全沒有坊間常見的乾柴口感。蘸沾沙嗲醬後更見香濃惹味,炭火香氣充分滲入牛肉,每一口都充滿南洋風味,比一般市面上的牛肉串更出色呢。.✿ 泰式椰香鮮雞湯 $268吃泰式料理就是要喝口暖湯吧,湯底融合了椰奶的醇香與泰式香料,入口鮮甜順滑,層次豐富;雞肉更是亮點,肉質非常嫩滑,完全顛覆了平時雞湯的雞肉就是乾柴的印象;可惜雞肉份量有點少,吃得不太過癮呢。.✿ 酒香火焰骨 $228這道菜式的呈現極具儀式感,上菜後會即席淋酒點火,瞬間燃起的火焰,很是壯觀呢。排骨的調味相當入味,而肉質整體
位於尖沙咀的泰國菜餐廳。
開在美麗華的這間泰式餐廳超好打卡且有夠夢幻,
精緻處處的花花佈置,
主打花花主題及綠化的裝潢,整體開揚又小清新,
另外更有戶外座位,用餐更是悠然舒適,
真的很適合和朋友小歇聚餐呢。
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
✿ 泰式小食薈萃 $188
分別選了四款小食:鳳爪、豬頸肉、香茅雞翼及蝦多士。
一次過滿足四個願望!
幾款都香口惹味,但最喜歡莫過於香茅雞翼;
外皮炸得金黃香脆,肉汁爆發,濃郁香茅香氣突出,惹味不油膩。
✿ 炭燒沙嗲牛肉串 $108
這道炭燒沙嗲牛肉串確實令人驚喜;
牛肉肉質鮮嫩多汁,完全沒有坊間常見的乾柴口感。
蘸沾沙嗲醬後更見香濃惹味,炭火香氣充分滲入牛肉,
每一口都充滿南洋風味,比一般市面上的牛肉串更出色呢。
✿ 泰式椰香鮮雞湯 $268
吃泰式料理就是要喝口暖湯吧,
湯底融合了椰奶的醇香與泰式香料,
入口鮮甜順滑,層次豐富;
可惜雞肉份量有點少,吃得不太過癮呢。
✿ 酒香火焰骨 $228
這道菜式的呈現極具儀式感,上菜後會即席淋酒點火,
瞬間燃起的火焰,很是壯觀呢。
排骨的調味相當入味,而肉質整體算是嫩滑,
但韌的部分也是有的。
而個人口味關係,
因此未算很喜歡這種烹調方法的火山排骨。
✿ 泰胡椒和牛炒糯米河 $228
糯米河的質感比起一般河粉更富嚼勁,吸收了泰式胡椒的辛香與和牛的油脂香氣後,整體味道濃香;
河粉炒得乾身不油膩,和牛的嫩滑與糯米河的Q彈煙韌形成絕妙對比,是我很喜歡的口感呢!
✿ 黑糖椰子雪糕
雪糕是MVP!
質感Creamy綿滑不用說,而且更搭配創新的配料:清潤的桃膠及竹蔗茅根啫喱,而頂層更鋪滿焗烤過的脆卜卜椰絲;
入口更帶有黑糖香氣,口感層次豐富又濃郁,值得留肚吃呢!
✿ Drinks: Evergreen / Strawberry milk
6天前 0 瀏覽
朋友生日,當然要搵一間又好食又有得打卡嘅餐廳喇~做哂資料搜集,最終決定嚟呢度~泰式小食薈萃(香茅雞翼+泰式蝦多士+紅磚豆腐+炭燒豬頸肉)~每款都係雙數,剛剛好係二人份量,食到多種類嘅小食就係開心,每款口味都非常討好,但當中最推薦嘅會係紅磚豆腐,外脆內嫩,豆腐又香又滑。炭燒沙嗲(牛)~炭燒真係會有獨特嘅香味,牛燒到恰到好處,配上自家調制嘅沙嗲醬更加係佢嘅靈魂。酒香火焰骨~侍應會喺面前點火,夠哂氣氛,整個菜色共有8條骨,份量好澎湃,個汁料係酸酸辣辣同時帶有微微酒香,已經淆制到差不多骨肉分離嘅效果。泰式椰子鮮雞湯~椰子同雞件份量很多,雞湯香濃又夠哂鮮味,當中用上泰式嘅香料,口味可以升上另一個層次。泰胡椒和牛炒糯米河~河粉係一片片,炒到夠哂入味,火喉一點都不容忽視,連配料都好香口,非常滿足。黑糖椰子雪糕~雪糕非常多料,有竹庶茅根味嘅啫哩、美顏桃膠、黑糖漿、椰子雪糕同烤過嘅椰絲,口感非常豐富,甜度適中。不得不提呢度嘅侍應都非常有禮貌,每整個餐飲過程都喺一個愉快嘅氛圍當中渡過,而喺晚餐尾聲,竟然發現有戶外位,而且充滿打卡位,仲要係PET FRIENDLY,朋友係愛寵之人,立即話要約定下次帶埋狗狗嚟

不得不提呢度嘅侍應都非常有禮貌,每整個餐飲過程都喺一個愉快嘅氛圍當中渡過,而喺晚餐尾聲,竟然發現有戶外位,而且充滿打卡位,仲要係PET FRIENDLY,朋友係愛寵之人,立即話要約定下次帶埋狗狗嚟打卡添呀!

2025-04-21 0 瀏覽
最近我造訪了位於市中心的 Mue Mue 餐廳,這是一間以海鮮為主打的餐廳,然而我的用餐經歷卻令我十分失望。首先,進入餐廳後,我注意到侍應的服務態度相當粗魯且不專業。雖然他們的語氣似乎表現得很熱情,但在點餐時卻顯得相當生疏,對菜單中的選擇毫無了解,這讓我感到不愉快。在我詢問關於菜品的建議時,他不僅沒有給出有幫助的建議,反而顯得不耐煩,這樣的服務質素顯然不符合一家高價餐廳的標準。說到價格,Mue Mue 的餐點價格確實偏高,卻未能提供相應的質量。當我品嚐到上桌的海鮮時,感覺非常失望。首先,龍蝦的味道幾乎可以說是無味,完全無法感受到海鮮本身的鮮甜。大蝦也是如此,肉質彈性不足,毫無味道可言。最令人難以接受的是帶子的口感,嚼起來相當困難,彷彿是冷凍保存過長的產品,完全缺乏新鮮感。更糟的是,所有的海鮮都帶有過重的鹽味,讓人無法好好享受每一道菜品。這種過鹹的調味不僅掩蓋了海鮮的原味,還讓人感到口渴,無法再進一步享用其他的菜肴。實在令人難以忍受。整體而言,Mue Mue 餐廳的用餐體驗讓我感到非常失望。無論是侍應的服務質素,還是菜品的味道與新鮮度,均無法達到其標榜的高級餐廳標準。基於這次的經歷,我不

冬陰功湯
侍應的服務質素,還是菜品的味道與新鮮度,均無法達到其標榜的高級餐廳標準。基於這次的經歷,我不會再選擇回訪這家餐廳,也不會推薦給我的朋友。希望他們能夠改善服務和食物質量,否則很難在競爭激烈的餐飲市場中立足。
2025-04-18
5 分鐘 (堂食)
2025-04-18 0 瀏覽
美麗華商場開咗一間泰國網紅餐廳🤣終於忍唔住去咗打卡🤩入到去場面真係好夢幻~中間用咗好多粉紅色🌸花花去堆砌而成嘅龍捲風🌪️成間餐廳好有藝術氣息😌.🥟泰式小食薈萃(2人) $188叫咗四款小食🥰每樣少少嘅份量可以一次過試唔同嘅小食😙叫左:香茅雞翼/泰式蝦多士/泰式豬頸肉/酸辣無骨鳳爪~呢四款小食嘅不過不失,正常發揮.🍡 炭燒沙嗲牛串 $108一共有三串😀每一粒既牛肉都好有牛味🐮嫩滑多汁💦唔會話燒到好老,配埋沙嗲醬十分之惹味🤗.🥥泰式椰香鮮雞湯 $268呢度椰子嘅雞湯同出面既泰式椰子雞湯好唔同😳湯底比出面嘅更清,更甜😍雞肉嫩滑,唔會話好重嘅香茅、檸檬葉味~反而椰子味出好多💯.🔥酒香火焰骨 $228呢度菜簡直好似係睇表演咁🤣係骨上面淋上酒再點火,形成左一個火焰既形容😎簡直可以滿足視覺同埋味蕾👅食落去有淡淡既既酒香,啲肉好鬆軟再配埋香料,酸酸辣辣好開胃.🥢泰胡椒和牛炒糯米河 $228超有鑊氣嘅泰式炒河😍炒完嘅和牛好嫩滑~糯米河食落去煙煙韌韌,口感好特別🤣配埋啲泰式香料,食落去好惹味停唔到口😋.🍦黑糖椰子雪糕 $68呢個椰子雪糕超足料‼️雪糕質地綿滑,配料方面有:桃膠、啫喱等面層鋪滿咗椰子絲🥥增加口感
🥟泰式小食薈萃(2人) $188

🍡 炭燒沙嗲牛串 $108

🥥泰式椰香鮮雞湯 $268

🔥酒香火焰骨 $228

🥢泰胡椒和牛炒糯米河 $228

🍦黑糖椰子雪糕 $68
呢個椰子雪糕超足料‼️雪糕質地綿滑,配料方面有:桃膠、啫喱等面層鋪滿咗椰子絲🥥增加口感🈵
星期六與閨蜜來這裏食brunch,之前有朋友話這間餐廳不錯,今日終於可以來試吓!價錢方便,用$328一位,確實幾吸引,仲有放題供應,食完唔夠再添,尤其是泰式生蝦,真係可以食唔停的!雖然份量細,但款式勁多,我哋兩個根本都食唔晒,放題都冇再叫。冬陰功湯做得唔錯👍大頭蝦新鮮,酸辣適中。兩杯飲品出乎意料的好,芒果椰子冰,清甜。裝修方便,確實不錯,如果遇上天氣好,還可以坐在戶外,可惜我們去的當天下雨!座位寬敞,令人感到舒適,放鬆好去處。服務方面,不過不失,以這個價錢,真的性價比高。

服務方面,不過不失,以這個價錢,真的性價比高。
最近去了美麗華商場一間泰菜館,餐廳的設計高雅而浪漫💕。中央有一個引人注目的「花之龍捲風」💫,真是打卡的最佳背景📸 四周環繞著綠色植物🌿,再加上柔和的燈光,令人感到既舒適又浪漫🥰。這裡還有半露天座位⛱️,晚上點亮後一定非常chill,是和朋友聚會的好地方🥃。當天是周六,我們點了泰式「嘆」週末早午餐 Weekend Brunch。🥗 **前菜*** 🐥 酸辣無骨鳳爪* 🥪 魚子醬紅磚豆腐* 🦪 泰式青醬鮑魚🍵 **湯*** 🦐 摩登海鮮冬陰功* 🦀 蟹肉海鮮羹🧆 **7款泰式小食放題無限添**😀:* ✨ 泰式青醬生蝦* ✨ 香茅雞翼* ✨ 炭燒豬頸肉沙律* ✨ 即烤沙嗲串(牛/雞)* ✨ 馬拉盞炒椰菜* ✨ 金不換肉碎生菜包* ✨ 泰式蝦多士🥘 **主菜選擇**:* 🐮 咖喱牛頸脊配薄餅* 🍤 麥皮金沙原隻蝦球🍮 甜品* 🍨 黑糖椰子雪糕* 🥭 雪糕芒果糯米飯食物質素極高👍,每道菜都讓人回味無窮😍!

🥗 **前菜**

🧆 **7款泰式小食放題無限添**😀:
* ✨ 泰式青醬生蝦
* ✨ 香茅雞翼
* ✨ 炭燒豬頸肉沙律
* ✨ 即烤沙嗲串(牛/雞)
* ✨ 馬拉盞炒椰菜

* 🍤 麥皮金沙原隻蝦球

🍮 甜品
* 🍨 黑糖椰子雪糕
* 🥭 雪糕芒果糯米飯

食物質素極高👍,每道菜都讓人回味無窮😍!
魚子醬紅磚豆腐
泰式青醬生蝦
黑糖椰子雪糕 和 雪糕芒果糯米飯
2025-04-05
魚子醬紅磚豆腐
泰式青醬生蝦
黑糖椰子雪糕 和 雪糕芒果糯米飯
2025-04-06 410 瀏覽
呢間泰式餐廳裝修好靚,唔知仲以為係高級西餐廳星期六晚市嚟到,上左openrice訂檯有7折所以價錢都唔算貴,仲要位於尖沙咀核心區👍🏻不過要留意,可能餐廳有分indoor同outdoor, 有折可能要坐outdoor - 炭燒沙嗲手工雞串(3串):用左雞卷做串燒食落好彈牙,沙嗲醬有啲咸咸香香,似蝦醬味 - 香茅檸檬葉烤魚 (馬友):成條都好脆,仲要配埋個酸酸辣辣嘅檸檬葉汁,好開胃🤤 - 泰式咖喱蟹膏伴蟹肉:啖啖蟹肉,而且咖啡喱勁好送飯!咖喱唔會太辣,但都好惹味,正👍🏻 - 海鮮炒金邊粉:都係有啲咸咸香香唔係平時係泰國餐廳到酸酸甜甜個種,唔會炒得好油 菜式(Openrice訂檯7折):- 炭燒沙嗲手工雞串(3串):$98- 香茅檸檬葉烤魚 (馬友):$368- 泰式咖喱蟹膏伴蟹肉:$208- 香烤薄餅(2件):$68- 海鮮炒金邊粉:$188 味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5
呢間泰式餐廳裝修好靚,唔知仲以為係高級西餐廳
星期六晚市嚟到,上左openrice訂檯有7折
所以價錢都唔算貴,仲要位於尖沙咀核心區👍🏻

- 炭燒沙嗲手工雞串(3串):用左雞卷做串燒
食落好彈牙,沙嗲醬有啲咸咸香香,似蝦醬味

- 泰式咖喱蟹膏伴蟹肉:啖啖蟹肉,而且咖啡喱勁好送飯!
咖喱唔會太辣,但都好惹味,正👍🏻

- 海鮮炒金邊粉:都係有啲咸咸香香
唔係平時係泰國餐廳到酸酸甜甜個種,唔會炒得好油

菜式(Openrice訂檯7折):
- 海鮮炒金邊粉:$188

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5
2025-04-03 526 瀏覽
香港人一向對泰國菜情有獨鍾,今次帶大家去尖沙咀一間泰式餐廳,試勻佢哋嘅招牌菜,由前菜到主菜,樣樣都咁有驚喜,絕對係近期最值得一試嘅泰菜熱點! ✌🏻泰式生蝦配自家製辣醬生蝦嘅新鮮程度一試就知,蝦肉爽口彈牙,完全冇雪藏味,配上餐廳自家調製嘅辣醬,辣中帶酸,仲有少少蒜香,味道層次豐富。辣醬唔會蓋過蝦嘅鮮味,反而更能帶出蝦嘅甜味,旁邊仲有青瓜片同苦瓜片可以解辣,細心位做得足! ✌🏻泰式蝦多士蝦多士炸得金黃酥脆,外層香口,內裡蝦膠彈牙,仲加咗少少香茅同檸檬葉調味,食落唔會油膩。蘸上甜辣醬,味道更加突出,✌🏻泰式大頭蝦冬陰功湯冬陰功湯係泰國菜嘅靈魂,呢度嘅湯底酸辣平衡得剛剛好,香茅、南薑、檸檬葉嘅香氣撲鼻,飲落唔會得個死辣。大頭蝦肉質鮮甜,蝦頭仲有滿滿嘅蝦膏,湯底仲有草菇同番茄,味道豐富,飲完微微出汗,非常開胃! ✌🏻泰式青醬鮑魚鮑魚煮得恰到好處,口感軟嫩,完全唔會韌。青醬用泰國青辣椒、芫荽、青檸汁打成,味道清新帶微辣,完美襯托鮑魚嘅鮮味。旁邊嘅青芒果絲可以解膩,擺盤精緻,影相打卡一流! ✌🏻酸辣無骨鳳爪鳳爪去骨去得乾淨,咬落啖啖肉,酸辣汁調得醒神,加咗芹菜同紅蘿蔔絲增加口感,作為開胃小食

✌🏻泰式生蝦配自家製辣醬

✌🏻泰式蝦多士

✌🏻泰式大頭蝦冬陰功湯

✌🏻泰式青醬鮑魚

✌🏻酸辣無骨鳳爪
鳳爪去骨去得乾淨,咬落啖啖肉,酸辣汁調得醒神,加咗芹菜同紅蘿蔔絲增加口感,作為開胃小食絕對合格。

✌🏻蟹肉海鮮羹
呢個羹絕對係驚喜之作!湯底濃郁綿滑,蟹肉份量十足,仲有帶子、蝦仁同魷魚,口感豐富。加咗蛋白同芫荽,飲落更加香滑,冬天飲一碗暖到入心。

✌🏻香茅雞翼
雞翼外皮炸得香脆,內裡肉汁豐富,醃料用咗香茅、蒜蓉同魚露,味道濃郁得嚟唔會過鹹。擠少許青檸汁上去,更加開胃,一個人食幾隻都唔會膩!

✌🏻馬拉盞炒椰菜
椰菜炒得爽脆,馬拉盞鹹香惹味,加咗少少蝦米同辣椒片,鑊氣十足!

✌🏻炭燒豬頸肉沙律
豬頸肉炭燒香氣撲鼻,外層微焦,內裡嫩滑,沙律用咗青木瓜、薄荷葉、車厘茄,淋上酸辣汁,清新與濃郁嘅結合,食完完全唔覺滯,非常適合用來清一清味蕾。

✌🏻金沙蝦球
鹹蛋黃愛好者必試!蝦球外層包裹住炒到起沙嘅鹹蛋黃,鹹香惹味,蝦肉依然保持彈牙,雖然邪惡,但真係忍唔住一粒接一粒!

✌🏻肉碎生菜包
肉碎炒得乾身香口,用魚露、檸檬葉同辣椒調味,辣度適中。生菜新鮮脆嫩,包住肉碎一啖放入口,口感同味道層次豐富,仲可以自己動手包,增添食趣。
2025-03-31 677 瀏覽
Mue Mue 空間超大有室內同室外座位適合打卡,最近推出了全新的「海陸空」menu,最吸引是以3種不同烹飪方式的澳洲龍蝦!泰式香蒜冬陰功炒龍蝦、泰皇咖喱龍蝦和泰式金不換香茅炒龍蝦,三種煮法都好惹味,當中試了冬陰功口味,龍蝦新鮮彈牙啖啖肉超足料!另外必點酒香火焰骨,在桌上點火的瞬間最適合打卡,酸酸辣辣夠開胃;另有酸辣醬燒雞,外皮焦脆,肉質嫩滑,搭配自製的酸辣醬都好惹味!甜品夠驚喜,黑糖椰子雪糕下面有竹蔗茅根啫喱和桃膠,加上烤過的椰絲,清新之餘香口解膩!另外只要在生日週內到訪Muemue,更加可以免費獲贈鮮芒糯米飯一份,好抵食!᯽泰式香蒜冬蔭功炒龍蝦᯽ 酒香火焰骨᯽ 小食拼盤᯽ 黑糖椰子雪糕᯽ 雪糕紅豆珍多冰᯽ Mocktail - Painting

᯽泰式香蒜冬蔭功炒龍蝦
᯽ 酒香火焰骨
᯽ 小食拼盤
᯽ 黑糖椰子雪糕
᯽ 雪糕紅豆珍多冰
᯽ Mocktail - Painting
2025-03-28 856 瀏覽
最近終於去咗呢間打卡超靚嘅泰式餐廳——Mue Mue!🌸✨ 餐廳裝修超級夢幻💫,中心有個「花之龍捲風」🌪️💐打卡位,周圍佈滿綠植🌿同藝術燈光💡,真係好似置身美術館🎨咁!仲有半露天座位⛱️,同朋友傾偈真係好chill~🍹 食物質素超高👍,絕唔係得個樣📸,每道菜都令人驚喜😍! 🍤 泰式小食薈萃(2人份量)$188- 包括:香茅雞翼、泰式蝦餅、炭燒豬頸肉、酸辣無骨鳳爪 蝦餅彈牙多汁,豬頸肉炭香十足,鳳爪酸辣開胃,雞翼香茅味濃,一次過試勻4款招牌小食! 🍢 炭燒沙嗲(雞)$98雞肉燒得外脆內嫩,沙嗲醬香濃帶花生碎,惹味到想encore! 🥥 泰式椰子鮮雞湯 $268似冬陰功但更creamy,湯底充滿椰香,仲有大量椰子肉,酸辣中帶甜,好過癮! 🔥 酒香火焰骨 $228上桌時點火超有視覺效果!排骨燜到軟腍入味,軟骨爽脆,酒香微微滲入肉中,必試! 🍜 泰胡椒和牛炒糯米河 $228鑊氣十足,和牛嫩滑,糯米河粉煙韌有嚼勁,泰式胡椒微辣提香,食到停唔到口~ 🍨 黑糖椰子雪糕 $68/位椰子味超濃郁!雪糕質地綿密,黑糖漿同椰子肉增加層次,甜品控必點! ☕ 泰式奶茶(熱)$48茶香濃而不澀,面層加咗

🍤 泰式小食薈萃(2人份量)$188
- 包括:香茅雞翼、泰式蝦餅、炭燒豬頸肉、酸辣無骨鳳爪

🍢 炭燒沙嗲(雞)$98

🥥 泰式椰子鮮雞湯 $268

🔥 酒香火焰骨 $228

🍜 泰胡椒和牛炒糯米河 $228

🍨 黑糖椰子雪糕 $68/位

☕ 泰式奶茶(熱)$48
茶香濃而不澀,面層加咗似啫喱嘅泰式奶茶凍,飲落更有口感~

❄️ 雪糕紅豆珍多冰 $78
椰漿香滑,紅豆煮到起沙,珍多彈牙,配埋椰子雪糕,冰涼又滿足!

🌟 整體評價:環境打卡able,食物高質有驚喜,適合朋友聚餐或情侶約會!
💡 小貼士:晚市建議訂位,想影相記得早啲霸靚位~

💰 總計: $1399, 2位用餐(已包含10%服務費)
2025-03-23
2025-03-24 791 瀏覽
尖沙咀美麗華商場行完街,偶然發覺扶手電梯上 3樓 有幾間食店,“Mue Mue ”原來是食泰國菜,裝修華麗空間感極大,座位有室內室外環境好正,還有幾間包箱房,私隱度極高,氣氛一流👍椰青清甜又冰凍雪糕紅豆冰椰汁香濃雪糕軟滑紅豆軟綿自選四款小食拼盤香茅雞翼:炸得鬆脆有香茅香料味.泰式蝦多士:多士鬆脆蝦滑鮮甜彈口,炭燒豬頸肉配勁🌶️醬汁酸辣無骨鳳爪炭燒沙嗲(雞/牛)叫咗雞肉有3串,烤得啱啱好,雞肉嫩滑配上沙嗲醬好惹味泰式椰子鮮雞湯勁濃雞湯味,椰子香茅青檸味都好出,味道每一啖層次分明😋酒香火焰骨上菜時店員將酒加入排骨上,再點火好有氣氣,排骨已好入味,湯底香濃帶有白胡椒味,色彩繽紛酸酸甜甜小辣😋泰胡椒和牛炒糯米河和牛肉質軟滑油脂香,糯米河軟滑煙韌,食落口感同乾炒牛河唔同👍黑糖椰子雪糕材料豐富香茅啫喱/桃膠/龍眼肉香濃又軟滑椰子雪糕作為一餐完美句號🥰
尖沙咀美麗華商場行完街,
偶然發覺扶手電梯上 3樓
有幾間食店,
“Mue Mue ”
原來是食泰國菜,
裝修華麗空間感極大,
座位有室內室外環境好正,
還有幾間包箱房,
私隱度極高,
氣氛一流👍

椰青清甜又冰凍

雪糕紅豆冰
椰汁香濃雪糕軟滑
紅豆軟綿

自選四款小食拼盤
香茅雞翼:炸得鬆脆有香茅香料味.
泰式蝦多士:多士鬆脆蝦滑鮮甜彈口,
炭燒豬頸肉配勁🌶️醬汁
酸辣無骨鳳爪

炭燒沙嗲(雞/牛)
叫咗雞肉有3串,
烤得啱啱好,
雞肉嫩滑配上沙嗲醬好惹味

泰式椰子鮮雞湯
勁濃雞湯味,
椰子香茅青檸味都好出,
味道每一啖層次分明😋

酒香火焰骨
上菜時店員將酒加入排骨上,
再點火好有氣氣,
排骨已好入味,
湯底香濃帶有白胡椒味,
色彩繽紛酸酸甜甜小辣😋

泰胡椒和牛炒糯米河
和牛肉質軟滑油脂香,
糯米河軟滑煙韌,
食落口感同乾炒牛河唔同👍

黑糖椰子雪糕
材料豐富香茅啫喱/桃膠/龍眼肉
香濃又軟滑椰子雪糕
作為一餐完美句號🥰

1946 瀏覽
2025-03-24 679 瀏覽
在Openrice搵到新泰國餐廳慶祝生日🎂室內室外都打卡一流食物選擇不算太多,但勝在全部高質兼份量十足,我們4人也叫得有點多🤭餐前小食炸豬皮(香脆可口)生蝦刺身(鮮甜)肉碎炒椰菜🥬摩登海鮮冬陰功(湯底濃厚好味😋)咖喱蟹肉(微辣,建議配薄餅)蠔仔炸蛋(一定要試)軟殼蟹沙律(開胃可口)芒果糯米飯加雪糕(絕配)經理好好笑容又好好人,還送了椰汁糕,但實在太飽不能吃光光😹服務員態度有禮,下次一定會再去
2025-03-12
芒果糯米飯
椰汁糕
  • 雪糕芒果糯米飯
2025-03-20 729 瀏覽
今日同朋友去咗一間叫mue mue嘅泰式餐廳,環境好舒服,服務都好到位。試咗幾款招牌菜,真係好有驚喜!首先係小食拼盤,香茅雞翼一上枱就聞到陣陣香茅味,雞翼外皮炸得金黃酥脆,咬落去肉質嫩滑。跟住係炭燒豬頸肉,豬頸肉燒得啱啱好,外皮微焦,肉質彈牙,配上泰式酸辣醬,味道更加豐富。酸辣無骨鳳爪係我嘅最愛,鳳爪處理得乾淨,無骨之餘仲保持咗爽脆口感,酸辣汁調得恰到好處,酸中帶辣,好醒胃!香辣脆蝦片就係一款好適合送酒嘅小食,蝦片炸得脆卜卜,辣味唔會太搶,食落好過癮。串燒叫左炭燒沙嗲牛,燒得香噴噴,牛肉嫩滑多汁,沙嗲醬香濃惹味,每一啖都充滿泰式風情。泰式椰子鮮雞湯亦係一大亮點,湯底椰香濃郁,雞肉鮮嫩,仲有少少香茅同檸檬葉嘅清香,飲落好暖胃。酒香火焰骨係一道視覺同味覺雙重享受嘅菜式,上枱時點火,火焰熊熊,酒香四溢,排骨燒得入味,肉質鬆軟,帶微微酒香,好特別!泰胡椒和牛炒糯米河亦係一絕,和牛嫩滑,糯米河炒得乾身,泰胡椒嘅香辣味令人食慾大增。黑糖椰子雪糕為呢餐畫上完美句號,雪糕椰香濃郁,黑糖醬甜而不膩,口感順滑,食完真係好滿足!野飲我叫左原隻椰青水,椰青新鮮清甜,飲落冰涼解渴,椰香味十足,仲可以食埋入面嘅椰

野飲我叫左原隻椰青水,椰青新鮮清甜,飲落冰涼解渴,椰香味十足,仲可以食埋入面嘅椰肉,口感滑嫩,完全係夏日消暑嘅首選!

朋友係係Pineapple Punch,用咗Scotch Whisky、Dark Rum、Coconut、Pineapple同Lime調製。入口先係菠蘿嘅甜味,跟住係Whisky同Rum嘅醇厚,酒精同果香平衡得好好,飲落好順喉,好適合鍾意輕微酒味嘅朋友。

2025-03-18 738 瀏覽
今日去咗一間泰國餐廳,試咗幾款招牌菜,真係好有驚喜!首先係黃咖喱雞,咖喱香濃得嚟唔會太辣,椰奶味好突出,雞肉嫩滑,配埋薯仔同紅蘿蔔,撈飯食一流!牛肉炒河粉鑊氣十足,河粉炒得夠乾身,牛肉片嫩滑,加埋豆芽同韭菜,口感豐富,味道好正宗。沙嗲雞串燒係必點嘅小食,雞肉醃得入味,燒得外脆內嫩,點埋沙嗲醬,花生香氣撲鼻,真係食到停唔到口!泰國小食拼盤好豐富,有春卷、魚餅、炸蝦餅等,每樣都炸得香脆,蘸上甜酸醬,好開胃。飲品方面,椰汁冰清涼解渴,椰香濃郁,甜度適中,飲完即刻消暑。最後食埋龍眼雪糕,雪糕質地幼滑,龍眼味好清新,仲有啲龍眼肉喺入面,為呢餐畫上完美句號。整體嚟講,呢間餐廳食物質素高,味道正宗,絕對值得再嚟!