2008-07-25
原本諗住去試同區0既上海老店鹿鳴春, 但無奈早1晚打去book檯時已經full晒, 所以轉黎花滿樓, 因為之前朋友食過大讚. 間野由於係位於樓上舖0既關係, 所以位置較難搵, 但咁樣都冇影響佢0既生意. 琴晚雖然只係星期四, 但亦都全場爆滿, 所以要預早1日book檯. 我地一行3人, 叫左以下0既食物金裝拼盤(2位) ($98)---有2件醉雞, 2件鎮江餚肉, 2片墨魚, 2片蝦, 1小撮雞絲粉皮, 同埋1小撮鹵水麵筋---味道ok, 但好唔抵食, 好搵笨, 咁既價錢, 食多一鍋雲吞雞都仲有找砂鍋雲吞雞(例牌) ($75)---極力推介的一味, 有雲吞6粒同一隻雞脾加幾顆小棠菜---雲吞味道好好, 係我食過咁多上海舖頭最出色0既一間, 而d湯亦夠晒濃味, 勝在食唔到任何味精, 3個人每人可以分到2碗, 物超所值黃金河蝦仁 ($115)---其實係炸蝦仁, 而炸漿仲加入左咸蛋黃碎, 口感新鮮之餘食落咸咸地夠惹味, 但亦都係因為有咸蛋, 所以食得多會比較滯, 一碟有超過30粒蝦仁, 價錢算合理上湯煮津白 ($55)---上湯用左冬菇同金華火腿煮, 而d紹菜上碟時亦被切到細細條, 所以上
上湯煮津白 ($55)---上湯用左冬菇同金華火腿煮, 而d紹菜上碟時亦被切到細細條, 所以上湯既味道能夠入到去d菜入面, 味道係十分好, 但份量太少
花滿樓黃金炒飯 ($68)---又係極力推介, 雖然配料不多, 只有蛋絲, 肉碎同其他普通野, 但味道十分好, 飯炒得好香同唔會好油
鴨胸卷 (3件) ($30)---賣相似一般酒樓0既燒腩卷, 都係用蒸蘢上檯, 味道似叉燒飽, 但當然好食過叉燒飽啦, 因為飽入面好多汁, 而且飽皮薄, 每一啖都食到d汁, 相當好食
豆沙窩餅 ($35)---又係極力推介, 餅皮好薄, 豆沙餡唔會好甜而且一d油膩既口感都冇, 係令人越食越想食, 亦都係我食過咁多間舖頭最好食0既一間
白飯一碗 ($9)
3個人埋單$580
美中不足:
1. 泡菜份量少得可憐, 但收人$12, 好搵笨, 加上荼錢每位$10, 俾人感覺「食水深」
2. 座位與座位之間好逼, 基本上一坐落就唔可以郁, 否則會整到後面果位, 因為座位真係擺得太密, 而且舖面環境唔夠開揚, 令人感覺好crowded, 收得人咁既價錢但又坐得唔舒服, 有d 唔值