2013-08-27 3735 瀏覽
往往朋友仔生日,就會想買D平時自己一直想試但又無籍口去買既野返嚟。終於等到朋友仔生日,睇咗好多CAKE SHOP,但兩個人若果買一個蛋糕返嚟通常係食唔晒,因為食嚟食去都係一種味道。最後就會放係垃圾桶到,始終都係浪費咗D食物,所以今次決定買幾年TONY WONG 自己一直想試既款式返嚟(有私心),當BIRTHDAY CAKE,哈。行完SOGO,過兩條街嚟到TONY WONG間CAKE SHOP,果然件件都好靚靚吖,即刻Search有無我之前係食評見到既ruby diamond。可惜…..服務態度一般吧,幸好,我望入去都仲有一個職員問我要d乜,仲好小心幫我放個冰包入去。於是揀咗4件,分別係1.) Ruby Diamond2.) Mango tart3.) One two tea4.) Chocolate Rose食完晚飯,拎盒蛋糕出嚟,朋友仔都驚係一整個,因為食咗飯已經飽咗7成,跟著佢一打開見到個玫瑰花,叫咗一下,跟著就話件件都好靚吖,好似件藝術品咁!One two tea 係淡淡的伯爵茶味道,很清,朋友仔一食就話好特別,但我覺得外表普通所以無幫佢影獨照Mango tart上面既芒果好好味
於是揀咗4件,分別係
1.) Ruby Diamond
2.) Mango tart
3.) One two tea
4.) Chocolate Rose

Mango tart上面既芒果好好味,夾住d cream又唔太甜,好味,係唯獨是個餅低有點硬
Ruby diamond先將鑽石分開一半,面層係脆皮朱古力,不過隻手唔覺意掂到,手指變咗紅色,但入面真係好好好好味,基本上係cream,仲要完全係似金莎入面嗰d榛子醬,再加小許海棉蛋糕係入面,正!隔離有粒貼滿金箔既係hazelnut,餅底塊餅就無咩味。
Chocolate rose ($113)絶對係比佢外表吸引咗,dark chocolate做既花瓣較為苦澀,但朱古力唔係細滑嗰種,所以食咗小小基本上放棄,內裏係朱古力cream+脆米,好味既,但試一次就夠。
朋友好開心,影咗好耐,再等tony wong下次出新款再食過,不過真心希望職員可以望到人….唔係係咁傾計。
2013-08-25
3 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日