2023-10-15
作為食肉獸嘅我,其實平時都唔會特登去一啲素食者餐廳,今日唯一一個vegan朋友就帶咗我去佢嘅飯堂。成日都有個錯覺覺得vegan就冇啖好食,但係呢一間餐廳完全顛覆咗我對佢嘅想像,又有Pizza又有wrap又有甜品等等。Margherita pizza ($108) : 用薄批整成嘅,其實同平時嘅差唔多,都係basi同蕃茄醬,唔同嘅係用上素食芝士,我自己第一次食素食芝士,感覺好似平時食cream cheese嘅texture但係少咗一份芝士味。如果要用平時食開non vegan food 嘅心態去食就大錯特錯了。炸椰菜花($65): 呢一個自己覺得比較接近平時炸魷魚鬚或者炸魷魚圈嘅感覺,雖然口感唔同,但係味道絕對不相伯仲,本身以為就咁咋蔬菜會感覺好淡,但係呢度調味啱啱好。Snowdrop ($78): 朋友勁愛食椰菜花,所以都揀咗呢一款salad bowl。首先可以揀全部都係蔬菜,又或者穀米做底,我哋貪心咁梗係揀一半一半啦。dressing幾好,我雖然啲蔬菜係冇調味過,但係全靠出聲感覺成件事好健康。而且雖然佢話就話係salad bowl,我相信我自己唔會食得晒成bowl,份量都大。最後呢
最後呢個係我叫嘅walnut brownie ($45),恐龍嘅朱古力配上合桃絕對唔會差得去邊,而且呢度做嘅Brownie好厚實,一碟有兩塊。
總結:如果唔係朋友帶我嚟,我自己都唔會去vegan餐廳,但係行到去覺得感覺好舒服,而且真係好環保,自己叫餸拎餐再返埋位食,食完仲要自己將個盤同垃圾分類。而且地方較大嘢都坐得舒服,vegan朋友話呢一間算係佢嘅中環飯堂,因為價錢方面完全唔算貴,咁嘅地段一餐飯$70-$90有交易絕對唔貴。