餐廳: 慢理牆城
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
我一直都有聽過「慢理牆城」呢間餐廳,之前仲試過想同朋友喺度慶祝生日,但週末實在太難訂位,所以放棄咗😭。最近同事話請我食Farewell飯,於是我就直接提出嚟呢度。我哋今次有預早訂定枱,但估唔到平日晚上嚟食都要八點半先有位,真誇張😳。但上到去就明白了,因為餐廳面積唔大。我哋要等其他客人離座先入得,不過店員非常有禮貌作解釋,無問題啦。呢度環境確係幾靚,就好似鬧市中嘅綠洲🌴,適合打卡,冇令人失望。餐廳主打西餐菜式🍽,有齊沙律、小食、肉扒、意粉、意大利飯同甜品等。價錢屬中等水平,不過上菜後,我會改口為抵食👍,皆因佢係美式份量,超級大份!牛油果水牛芝士蕃茄波波沙律配柚子黑醋汁($108),🥗沙律分成兩部份,其中有一邊係沙律菜,啲菜幾新鮮嫩綠。醬汁分開上,黑醋汁中混入柚子,令味道變得特別,又無咁酸。另一邊廂就係牛油果🥑,佢將中間粒核挖出嚟後,再釀入水牛芝士同車厘茄,成個組合幾夾,而牛油果本身又夠熟,所以肉質軟軟的。煙三文魚流心蛋大啡菇($98),🍄大啡菇一客有兩隻,造型都幾澎湃。大啡菇由幾層組成,當中包括流心蛋、煙三文魚同焗芝士。🥚流心蛋被篤穿後,流出蛋汁,令大啡菇變得唔乾身。煙三文魚亦有花上心思
牛油果水牛芝士蕃茄波波沙律配柚子黑醋汁
煙三文魚流心蛋大啡菇
煙三文魚流心蛋大啡菇($98),🍄大啡菇一客有兩隻,造型都幾澎湃。大啡菇由幾層組成,當中包括流心蛋、煙三文魚同焗芝士。🥚流心蛋被篤穿後,流出蛋汁,令大啡菇變得唔乾身。煙三文魚亦有花上心思🐟,佢並唔係普通從雪櫃拎出嚟就即刻用,因為佢係將三文魚整熟再壓碎堆砌。我哋一致認為一隻菇係夠兩個人食,好大隻!
芝士焗黑松露薯條
芝士焗黑松露薯條($98),🍟焗薯條再一次嚇親我哋,佢以成個錫紙兜裝住,份量應該多到睇完一場波都未食得晒。薯條邪惡到爆,上面佈滿黑松露醬同芝士,超級惹味🤤。薯條焗完都無變乾,繼續保持脆香,佢唔似茶記嗰種偏黃身嘅薯條,相反佢似扭扭薯條或薯格,較為香口。
明太子蟹肉扁意粉
明太子蟹肉扁意粉($158),🍝意粉賣相同樣吸睛,疊到高高的。扁意粉口感彈牙,每條都掛滿明太子,鹹香十足,而且仲不乏少女情懷,成碟都好粉紅💕。鮮蟹肉同蟹籽各自堆成一球,用料唔孤寒,食落豐富滋味🦀。由於時間有限加上已經食到好飽,最後我哋食唔晒,打包咗唔好嘥。
我哋冇嗌飲品,但餐廳有提供水,所以唔使擔心。而佢提供嘅水並非普通開水,而係呈紫藍色嘅蝶豆花檸檬水💜。餐廳就連呢部份都有花心思,不過孕婦就要留意吓飲唔飲得。
總括嚟講,餐廳各方面都令人滿意,其實甚至可以用高水準來形容。食物味道好,份量又夠多,適合一班人嚟聚會,不過記住要訂定枱啊😉。最後,店員們嘅服務態度亦係值得再次表揚,佢哋全部都好專業,親切有禮,比起高級餐廳有過之而無不及。WALL is Quality🧱,慢理牆城就係高質素!
2021-10-20
5 分鐘 (堂食)
煙三文魚流心蛋大啡菇
芝士焗黑松露薯條