2021-07-05
灣仔日月星街不嬲都多特色食店,上個weekend我哋去咗呢間Pici灣仔總店,佢出名係手工意粉🍝星期六我哋中午去到,冇book位,好好彩有一張枱唔使等😍Weekend 會提供brunch Menu,我哋兩個人包左餐前麵包, 兩個前菜, 三款手工意粉兩個甜品,呢個價錢來講算係幾抵食😋 灣仔係Pici總店,店舖分兩層,不算太大,但我覺得佢嘅環境幾靚,有種異國風情,而家去唔到旅行,都可以嚟感受下異國嘅氣氛嘅😆 餐前麵包用紙包住,配上橄欖油同意大利黑醋,麵包皮脆內鬆軟,十分滋味😋前菜叫咗tuna Tatar 同homemade meatballs,原本以為前菜份量會好細,但一上枱發現個份量真係幾巨大😆我覺得吞拿魚他他非常滋味,係必點嘅前菜,吞拿魚冇腥味非常Juicy同Fresh, 配上同吞拿魚好夾嘅牛油果,加上酸酸甜甜嘅醬汁,口感同味道都係一流😍Meatball有兩粒, 真係幾巨型, 食完都已經有六成飽😂😂 meatball係豬肉混合牛肉,再加上Parmesan 芝士同茄醬, 豬肉牛肉唔會好羶,佢唔係好實心嘅肉丸,係比較鬆軟好易入口,充滿油香再配埋有啲酸嘅醬汁,味道非常夾,雖然份量好大, 但係
Meatball有兩粒, 真係幾巨型, 食完都已經有六成飽😂😂 meatball係豬肉混合牛肉,再加上Parmesan 芝士同茄醬, 豬肉牛肉唔會好羶,佢唔係好實心嘅肉丸,係比較鬆軟好易入口,充滿油香再配埋有啲酸嘅醬汁,味道非常夾,雖然份量好大, 但係都俾我哋K.O.晒😋
而手工意粉我本人會比較推薦Mozzarella Ravioli 😍
最後最後不得不提佢哋嘅甜品真係好好食😍😍Tiramisu軟滑香濃,Panna Cotta酸酸甜甜,味道一絕😋😋
總括嚟講,呢個質素同份量性價比幾高,每人$300左右,絕對值得一試😋