2016-04-14 4440 瀏覽
澳門開左好多間小店都賣葡撻,但我試過咁多間都係最好食呢間每次去澳門都必食 呢間舖係路環,雖然澳門果面都有開分店,但還是主店最好食!小店每日都好多人幫襯,而且葡撻既銷售情況快,所以通常都易食到新鮮出爐既葡撻 葡撻既酥皮層次分明,咬落去係極之脆,而且蛋味濃郁,再加上表層既焦糖, 回味中⋯葡撻價錢為HK$9@1個, HK$50@半打
澳門開左好多間小店都賣葡撻,但我試過咁多間都係最好食呢間
每次去澳門都必食
, 回味中⋯
葡撻價錢為HK$9@1個, HK$50@半打
題外話/補充資料: 如果想帶返香港比親友試, 其實可以同店員講,佢地會比d冇咁熱既葡撻你,因為焗住唔會出倒汗水…食之前可以用焗爐/光波爐焗返熱佢, 同樣可以食到香脆既口感!
2016-04-10
2 分鐘 (外賣自取)
葡撻
廿九沒特別一大家族回團年飯的習慣,我們一家四口也樂得四處遊玩,即興的邀請哥女友和男友齊齊去澳門來個一天遊。乘搭金光飛航早上九時四十五分的加班船,一個小時左右便到澳門,沒吃早餐、饑腸轆轆的人們立刻嚷著要吃東西,跳上臨時客運碼頭外的26號巴士往路環覓食去。想吃的萄國菜館尚未營業,唯有轉戰先吃甜點,安德魯這大名大概無人不曉,個人認為他的出品比瑪嘉烈略勝一籌;安德魯在路環有兩間咖啡室和一間麵包店,除了馳名的萄撻外還有蛋糕、曲奇、飲料等售賣。萄撻 $9@/ $50/6件 新鮮出爐的萄撻拿在手上帶點微燙,焦糖化的牛油和糖令它色澤金黃油亮,嗅起來有令人幸福的香氣;拍過照後的溫度剛好可以送往嘴裡,酥皮香脆鬆化,蛋漿滑溜富蛋香,甜度適中,吃罷一個真的超滿足!臨行時隨口跟姐姐說了句新年快樂,怎料她表現得甚驚喜開心,然後一輪嘴的說出一大串恭賀說話,逗得我們笑逐顏開,好有人情味啊!

萄撻 $9@/ $50/6件
2016-02-07
$9 (早餐)
同步刊載
2016-02-25 3127 瀏覽
新年又去澳門, 去路環食野果陣朋友推薦我地黎食下萄撻, 咁萄撻係黎澳門必食嘅, 一定要試下啦買左成打返酒店食, 咬落去蛋黃軟熟, 酥皮好鬆脆, 食落feel到好多層真心香港啲蛋撻都做唔到呢樣野👍最正都係面果陣焦糖, 夾埋啲蛋黃食落去簡直一流重點係成個撻係厚過平時香港食果啲架!只係晚餐食得飽, 所以3個人都食唔晒, 要帶返香港食😂建議大家食幾多買幾多, 襯熱食先最好食
萄撻
重點係成個撻係厚過平時香港食果啲架!
2016-02-11
5 分鐘 (外賣自取)
  • 葡撻
2016-01-27 2443 瀏覽
黎到澳門有咩可能唔食葡撻?而佢都無令到我失望賣相己經比香港既又大又高亦都好香,有股焦糖香氣而味道有蛋香亦好滑我一口氣連吞左3個 >.<不過地理位置係個缺點因為附近就無咩野睇,落黎都係專程食葡撻
黎到澳門有咩可能唔食葡撻?
而佢都無令到我失望
賣相己經比香港既又大又高
亦都好香,有股焦糖香氣
而味道有蛋香亦好滑
我一口氣連吞左3個 >.<

不過地理位置係個缺點
因為附近就無咩野睇,
落黎都係專程食葡撻
2016-01-13
2015-12-31 2420 瀏覽
每次來到澳門都一定要食葡撻!!葡撻於澳門有兩大出名的店鋪, 這次決定要到了遠在路環的安德魯餅店本店 (地址: 路環市區市中心撻沙街 1 號地下)一試, 由氹仔至路環的的士費都要MOP60, 雖然澳門威尼斯人度假村酒店內也有安德魯餅店分店, 但我們始終覺得應該本店會更好味, 落的士步行了不久就已經飄來葡撻香味, 舖頭於迴旋處及海邊之間, 沿途都可以聞到香味, 門外貼著有關安德魯的歷史, 排了一陣隊就到我們了, 由於從酒店過來時一點東西也沒有吃, 決定買下半打葡撻, 半打葡撻是以紙盒包裝, 打開紙盒..真的非常香甜.雖然賣的都是稍為放涼的葡撻, 一口吃下去也不會太燙口, 酥皮撻皮鬆脆而不油,而且不易散開, 邊行邊吃也很方便。只是一口,焦糖和蛋香甜已瀰漫口中, 甜度則應該是吃過的葡撻之中最低的一個, 這裡的葡撻果然出眾, 非常好吃~~~另外,安德魯除左葡撻仲有好多西式包點好似蛋糕、牛角包, 曲奇餅及飲品出售, 下次可以一試。手造杏仁曲奇餅也很好味, 牛油味香甜, 曲奇餅鬆脆,
手造杏仁曲奇餅
2015-11-07
10 分鐘 (外賣自取)
手造杏仁曲奇餅
2015-12-04 2441 瀏覽
黎到澳門當然要食葡撻由氹仔搭20分鐘就黎到路環市區一落車向右轉就到拉一入門口已經有5-6個人排緊隊葡撻外表同kfc既有咩唔同?佢係高身啲充滿蛋香,又滑溜酥皮香且脆口重點係佢只係9蚊!!!抵食過芝士撻多多聲黎澳門既朋友仔一定要黎試下聽日我就試埋瑪嘉莉葡撻
黎到澳門當然要食葡撻
由氹仔搭20分鐘就黎到路環市區
一落車向右轉就到拉
一入門口已經有5-6個人排緊隊
葡撻外表同kfc既有咩唔同?
佢係高身啲
充滿蛋香,又滑溜
酥皮香且脆口
重點係佢只係9蚊!!!
抵食過芝士撻多多聲
黎澳門既朋友仔一定要黎試下

聽日我就試埋瑪嘉莉葡撻

2015-12-04
葡撻
由氹仔坐20-25分鐘巴士,就可以去到路環市區;如果澳門半島坐車去路環就要視乎上車地點同路線,如果係新馬路上車,大約30-40分鐘車程。葡撻($9)安德魯蛋撻係澳門最最最最最好味既葡撻,食多幾次都唔厭。外層鬆脆,一層層焗到好香,蛋汁勁多,甜而不膩。蘋果批($12),面層網蚊好特別,蘋果餡一片片,煙煙靭靭,好香肉桂味,熱食更佳!葡國海綿蛋糕($28)日日新鮮製造,蛋味好重,甜度適中,食落偏鬆散,少左D回彈感覺,濕度唔夠。

葡撻($9)
葡撻
蘋果批($12)
葡國海綿蛋糕($28)
2015-11-07
3 分鐘 (外賣自取)
2015-10-18 2698 瀏覽
焦糖的蛋撻表面以及酥脆的外皮奶油狀的雞蛋內餡在口中散發出一股濃濃的蛋香味自製特色檸檬水其實就是鮮檸檬加水不過在澳門茶餐廳很常見瑪琪朵這種咖啡未加大量牛奶,咖啡味道較濃,適合口味重者葡撻的味道沒有比瑪嘉烈的來得甜較為適合亞洲人的口味另外,店內除了蛋撻以外還有一些其他的餐點可供選擇
焦糖的蛋撻表面以及酥脆的外皮
奶油狀的雞蛋內餡
在口中散發出一股濃濃的蛋香味
自製特色檸檬水
其實就是鮮檸檬加水
不過在澳門茶餐廳很常見
瑪琪朵
這種咖啡未加大量牛奶,咖啡味道較濃,適合口味重者

葡撻的味道沒有比瑪嘉烈的來得甜
較為適合亞洲人的口味
另外,店內除了蛋撻以外
還有一些其他的餐點可供選擇
2015-10-16 2214 瀏覽
去路環一定去食葡撻,舖頭係正迴旋處隔離,好易搵。鋪頭人唔少,但唔駛排隊,個個都係買葡撻。之前以為去專門店買葡撻可能會平過酒店counter到買,點知價錢原來一樣,都係$9/個。先睇個樣,靚仔嘅,餡料嘅蛋漿夠,蛋味有。個人認為撻皮係一分高下嘅指標,佢嘅酥皮撻皮夠鬆脆,唔易散,邊行邊食都方便。總結,安德魯嘅葡撻係必食嘅,而且都幾多地方有得買,無時間去舖頭,係酒店shopping mall買都得。另外,安德魯除左葡撻仲有好多西式包點好似蛋糕、牛角包($14),下次可以試下。

招牌葡撻 $9/個

2015-10-11
招牌葡撻 $9/個
  • 葡撻
今日專程去路環踩單車,可能時間尚早,路過安德魯見無乜人排隊,於是一支箭衝入去食左先。由5蚊食到而家9蚊,仍然係咁好味。蛋香味濃郁,仲要係勁厚勁多蛋汁(好滿足的感覺),蛋奶完美比例,岩岩好凝結,香軟嫩滑,正爆鳥。。。酥皮香脆,食完暖笠笠,不過唔知係咪年紀大左,感覺好似甜左咁。

買完先多番d人排隊

超厚蛋汁唔姑寒。。勁滿足!

行兩步就係路環景點--聖方濟各教堂
2015-10-10
5 分鐘 (外賣自取)
超厚蛋汁唔姑寒。。勁滿足!
2015-05-18 6225 瀏覽
葡撻未盛行時我已在Lisbon的老店吃過了,那時比現在更不嘗甜,也不懂欣賞black coffee, 那葡撻完全不在我記憶中留半點位置,也從沒再吃葡撻的打算。今天大清早專程來黑沙和路環閒逛,倦了想吃早餐,衝進這店問路,葡國人樣子的店員說拐個彎便有咖啡喝,抬頭看才知這裡竟是安德魯總店,媽對着我邊走邊喃喃訴說又一個世間可共患難不可共富貴的故事。路環四處綠樹婆娑,小店都漆上艷麗顏色,街上衹有幾個慢着走的途人,靜得祇有風聲和葉的沙沙聲,處處是南歐小漁村風情,比之那古怪三不像東方Vegas, 我更希望澳門變回這樣子。這cafe 完全是歐洲小咖啡店格局,法式落地窗外的主角是看着天地悠悠的老樹,空氣中浮着咖啡的苦澀和葡撻的香氣。我們點了咖啡和葡撻,瞥見鄰座獨行俠的三文治賣相十分討好,便再外加最classic 的 lettuce tomato bacon sandwich, 兩個葡撻甫放低已被心急的家人吞噬,我祇分得到一口,葡撻果然出眾,不甜不膩,祇是一口,焦糖和蛋香已瀰漫口中,喝一口double expresso, 是人間妙品。好戲竟在後頭,那份sandwich $38,份量是一般的雙倍,生菜蕃茄煙

好戲竟在後頭,那份sandwich $38,份量是一般的雙倍,生菜蕃茄煙肉麵包從來都是最佳拍檔,生菜新鮮爽脆,蕃茄令剛煎香的煙肉變得濕潤,還伴一大份沙律,葡撻竟被被比下去。
2015-05-10
$40 (早餐)
2015-05-06 5005 瀏覽
離開酒店後,司機見還有時間,便建議帶我們到路環市內看看並介紹了這間老店。在香港也時常會吃快餐店的萄撻亦覺得不錯,這次吃了地道的,感覺有點不同。進店內發覺其實並不單只有萄撻出售,還有其他產品的呀,但今次主題還是要試試這個萄撻,每個承惠MOP9。可能時間不對,店內不是太多人排隊,大約有三至五個人,萄撻微暖但也不失其風味,個人覺得偏甜,香味濃。

2015-04-25
4 分鐘 (外賣自取)
$9 (早餐)
2015-04-29 6905 瀏覽
每次來到澳門有兩種小食好像都一定要食葡撻和豬扒包是也!!葡揵於澳門有兩大名店這次來到了遠在路環的安德魯本店門外貼著有關安德魯的歷史原來這間聞名海外的餅店不是由葡萄牙人, 而是英國人創立來到餅店剛好是葡撻出爐的時候整間店內滿溢著其香中帶甜的味道......真的香到讓人受不了......一行五人買下半打葡撻以紙盒包裝, 比散買以雞皮紙袋包著美觀得多味道方面......名店不愧為名~~!!!賣的都是稍為放涼的葡撻, 內外均保持溫暖的狀態一口吃下都不會有燙口的不便入口先是感受到酥皮的牛油和麵粉的香氣酥而不油, 份量調配得十分精準!!再來是焦糖的香甜雖然外表看起來好像黑黑的有點過火但這樣著實做到更突出焦香的味道最後是蛋醬的香甜味道爆發......蛋香濃郁, 甜度則應該是吃過的葡撻之中最低的一個各種味道都十分突出, 但又能成功融為一體這個應該就是其之所以如此成功總之就是非常好吃~~~!!店內冰箱放著不少飲品出售選了其中應該最穩妥的檸檬水一如其葡撻, 味道調配的很融和甜度偏低, 剛好不會讓人覺得很酸...不錯!!其實店內尚有即製三文治和各種麵包, 芝士餅發售售價比香港大部份歐式麵包店都親民得多但我想
每次來到澳門有兩種小食好像都一定要食
葡撻和豬扒包是也!!

葡揵於澳門有兩大名店
這次來到了遠在路環的安德魯本店
門外貼著有關安德魯的歷史
原來這間聞名海外的餅店不是由葡萄牙人, 而是英國人創立
來到餅店剛好是葡撻出爐的時候
整間店內滿溢著其香中帶甜的味道......
真的香到讓人受不了......
一行五人買下半打葡撻
以紙盒包裝, 比散買以雞皮紙袋包著美觀得多
味道方面......名店不愧為名~~!!!
賣的都是稍為放涼的葡撻, 內外均保持溫暖的狀態
一口吃下都不會有燙口的不便
入口先是感受到酥皮的牛油和麵粉的香氣
酥而不油, 份量調配得十分精準!!
再來是焦糖的香甜
雖然外表看起來好像黑黑的有點過火
但這樣著實做到更突出焦香的味道
最後是蛋醬的香甜味道爆發......
蛋香濃郁, 甜度則應該是吃過的葡撻之中最低的一個
各種味道都十分突出, 但又能成功融為一體
這個應該就是其之所以如此成功
總之就是非常好吃~~~!!
店內冰箱放著不少飲品出售
選了其中應該最穩妥的檸檬水
一如其葡撻, 味道調配的很融和
甜度偏低, 剛好不會讓人覺得很酸...不錯!!

其實店內尚有即製三文治和各種麵包, 芝士餅發售
售價比香港大部份歐式麵包店都親民得多
但我想...每個人來到見到那葡撻引人的樣子......
必定都受不了其誘惑吧~~!!
2015-04-27
2014-12-12 6674 瀏覽
一年前係外賣鋪買過一試難忘 今次專程搭車入黎食有個外國人侍應 好熱情又係到唱歌 原來識少少廣東話葡撻可能係岩岩好賣灑職員行去外賣鋪拎左新鮮熱辣既葡撻香噴噴 咬第一啖脆卜卜 蛋醬無一年前咁濃藍莓芝士餅都幾大件 但係食落有啲失望上面不是藍莓醬 係好似啫喱咁下面不似一般芝士餅 係潔身又似啫喱 怪怪的
一年前係外賣鋪買過
上面不是藍莓醬 係好似啫喱咁
下面不似一般芝士餅 係潔身又似啫喱 怪怪的
2014-12-10
2014-06-15 9912 瀏覽
大年初二,心情低落,想過去濠江散心。計劃行程及出發前已風聞這老子號,故是次抵澳後便即去路環。幸好,抵達路環時,該店沒有如部分食店般在新春期間關門,縱使價錢不太如理想,可能節假日期間都要加價,但論食物質素都算值回票價。先論葡撻,蛋漿部分既豐滿、又夠味,皮又薄,不覺得膩,而蛋面又不會太焦,外觀上很好。至於牛角包,可能放涼了的關係,包身比較硬,但又不太油膩。整體而言,這老字號真是沒有令我失望,至少產品足料。下次來澳,我必定「翻兜」。

至於牛角包,可能放涼了的關係,包身比較硬,但又不太油膩。

左:葡撻、右:火腿蔥花牛角包
題外話/補充資料: P.S.如果大時大節期間去澳門遊覽,而閣下又不介意到內地的及有充裕的時間,建議部分用餐可轉到珠海解決。
2014-02-01
10 分鐘 (外賣自取)
$16 (早餐)
左:葡撻、右:火腿蔥花牛角包