2019-06-23 904 瀏覽
我們遠遠的坐了一小時的車程到來,好多客人來買!總店是最長最久歷史的,雖然出面好多分店,但當然點都要來試試。落車後好快就找到,未入到店就已經聞到好香的葡撻味,這裡除了最出名葡撻外,還有麵包、蛋糕、更有酒心巧克力、大大個牛角麵包。我們點了半打葡撻$55/6個,單點就$10,最後我們每個人3個,KO了它們!撻皮好鬆脆,熱熱的溫度,唔會好甜的,香滑蛋漿好香蛋味,上面唔會好燶的,吹住海風慢慢食,好正的享受!
我們遠遠的坐了一小時的車程到來,好多客人來買!

2019-06-23
2018-12-18 1473 瀏覽
經過氹仔舊區,一定要食番一個葡撻。今次我便選擇了一間很多人排隊的葡撻店,聽講是很美味的。所以便每人買了一個。皮是脆脆的,用上了酥皮來整成,而且每層分明,焗得剛剛好,不會有燒焦的皮看到!葡撻的中間用了火槍來輕輕燒過,食落十分有新鮮感,而且又不甜。
經過氹仔舊區,一定要食番一個葡撻。
葡撻的中間用了火槍來輕輕燒過,食落十分有新鮮感,而且又不
甜。
2018-12-17 1019 瀏覽
🇲🇴#澳門唔賭錢之旅 instagram: foodkiller_dk全澳門排第一既葡撻🍩個味究竟有幾好🙂 係香港既各位一諗起葡撻🍩一定係KFC 🍗 冇辦法 係香港食葡撻既地方少😩好味既就冇☹️ 我地特登去路環果間安德魯食 因為人比較少 唔洗排成半個鐘🤙🏻🤙🏻 不過去到都有十幾個排緊🤷🏻‍♂️冇計 出名-葡撻拿上手 暖既🤤 冇辦法 流量大 肯定係新鮮👍👍 咬落去 外皮好鬆化🤤 入面d蛋 唔會過甜 甜度適中👍 作為飯後甜品一流👍 有機會去澳門 一定要試一試🤙🏻🤙🏻以後唔會食KFC 果d😂分享一個小故事之前係英國都見過葡撻 買一個試下 又硬又太甜又凍☹️ 所有食物去到英國自動變難食🤢-🎈路環市區戴紳禮街1號地下-平均傷害:$10好味值:6/10
分享一個小故事
🎈路環市區戴紳禮街1號地下
平均傷害:$10
好味值:6/10
2018-12-05 644 瀏覽
去澳門食過唔少嘅葡撻, 但最終都係覺得 "安德魯"蛋撻係最好味因為佢新鮮出爐熱辣辣, 蛋香又滑,唔會似其他葡撻咁油膩, 甜度又啱啱好,價錢仲要唔貴,真心推介,每次黎澳門必食
老公生日,在星期日過大海,早上十點鐘在氹仔上岸後,第一站:路環。在路環市中心落車後,看到附近有家著名的葡撻專門店。聽說這家專門店日日排長龍!今天竟然無人排隊,真係好好彩!可能因為係星期日早上,遊客仲係酒店未咁快退房,所以大軍仲未衝到路環。既然來到,就來一份澳門名物~葡撻!聽覺:大清早,還未有人潮,店內很清靜,只是職員叠烤盤的聲音十分明顯。視覺:因為客人不多,能夠看清店鋪內的裝潢及產品。接近廚房那邊,多個銀色烤盤叠得很高,估計全都是葡撻。今天是星期日,要預備大量葡撻應付遊客。手感:付款後,職員馬上呈上入袋的葡撻。剛出爐的葡撻,熱辣辣,隔著紙袋也能感受到熱力迫人。嗅覺:紙袋包著葡撻,氣味都集中在袋內。就因為熱辣辣,有助香味散發。牛油酥皮味十分濃郁囉! 口感和味道:多層結構的酥皮,配中間又甜又滑的蛋漿,加上剛出爐熱辣辣,這就是多年來引人入勝之處。此刻基本上没有客人,可以直接在店門前慢慢食。没有嘈吵的人群,不用迫,不用趕,咁先至叫做<旅遊/享受/體驗>。
在路環市中心落車後,看到附近有家著名的葡撻專門店。
聽說這家專門店日日排長龍!
今天竟然無人排隊,真係好好彩!
既然來到,就來一份澳門名物~葡撻!
聽覺:
大清早,還未有人潮,店內很清靜,
只是職員叠烤盤的聲音十分明顯。

視覺:
因為客人不多,能夠看清店鋪內的裝潢及產品。
接近廚房那邊,多個銀色烤盤叠得很高,估計全都是葡撻。
今天是星期日,要預備大量葡撻應付遊客。
手感:
付款後,職員馬上呈上入袋的葡撻。
剛出爐的葡撻,熱辣辣,隔著紙袋也能感受到熱力迫人。

嗅覺:
紙袋包著葡撻,氣味都集中在袋內。
就因為熱辣辣,有助香味散發。
牛油酥皮味十分濃郁囉!
口感和味道:
多層結構的酥皮,配中間又甜又滑的蛋漿,
加上剛出爐熱辣辣,這就是多年來引人入勝之處。

此刻基本上没有客人,可以直接在店門前慢慢食。
没有嘈吵的人群,不用迫,不用趕,
咁先至叫做<旅遊/享受/體驗>。
題外話/補充資料: 因為早上遊客很少,很寧靜,環境比高分。 因為環境好,心情靚靚,就覺得葡撻很美味。 不過呢家名店,做慣遊客生意,職員係唔識笑,無服務可言,服務比低分。
早餐
2018-01-16 2406 瀏覽
我是特意坐巴士去吃蛋挞的。味道虽然不错,但没什么特别之处,也不比上海吃到的强,和里斯本的相比明显弱了,吃上一个就够了。看来真正的秘方还是在葡国呀。如果想逛周围景点可以顺便吃吃,不然就没有太大必要。
如果想逛周围景点可以顺便吃吃,不然就没有太大必要。
2017-10-11 3173 瀏覽
講真 每次來澳門 只有有時間 一定都要入來路環安德魯 人氣王葡撻 好多人過去都係半打 一打這樣買 據說好多台灣人還喜歡打包帶上飛機帶翻去台灣除了蛋撻 我仲推薦距地噶手工朱古力核桃曲奇 濃濃的巧克力味道 點樣都食唔厭 仲有英式馬芬同埋咖喱派 仲有各種蛋糕都唔錯
仲有各種蛋糕都唔錯
  • 葡撻
2017-09-10 2592 瀏覽
一大早就揸車入來路環搵食,如果搭巴士來,我估計過程肯定比較曲折,分分鐘成為難忘嘎覓食經歷,路程偏遠(既偏僻又遠)山咔啦咁遠。來到路環有兩間店必須大力推薦:一間係我宜家執筆推薦#安德魯餅店#而另一間相信好多人都必定知道#漢記咖啡#呢個就稍後再去寫。記得個日適逢假期 可能真係起得早 街上還是算冷清的 到目的地了.. 就睇到咁嘎情況 咁早已經咁多人排隊了!估計係本地人或者遊客居多排隊呢d咁gentlman嘎事 我F好自覺咁去做 然後我就係車度等 不過距等外賣 我等距 又咪要等 ~so 我落車影翻兩張相分享下好過餅店隔離就係黑沙環了 真係好近然後普及下個沙灘點解叫黑沙環 因為黑沙環d沙真係黑色嘎 oh熱辣辣新鮮葡撻 Mop·$9一啖咬落去 最真摯嘎感受就係俾瑪嘉烈嘎葡撻仲要好食!嘴刁嘎我反正就這麼認為。 其實葡撻最佳嘎食用時間應該係放涼隻撻10min左右 因為稍微放涼一下 蛋撻皮會更脆 但美食當前我又真係忍唔住 ..點佐杯white coffee☕️「牛奶咖啡」因為好飲👍所以力薦Mop·$30派好車之後 隔離就係黑沙公園 weekend過來放鬆下 都係個捂錯嘎選擇 遠離城市煩喧 給我片刻寧靜學

餅店隔離就係黑沙環了 真係好近
然後普及下個沙灘點解叫黑沙環
因為黑沙環d沙真係黑色嘎

oh
熱辣辣新鮮葡撻

Mop·$9

點佐杯white coffee☕️「牛奶咖啡」
因為好飲👍所以力薦

Mop·$30

派好車之後 隔離就係黑沙公園
weekend過來放鬆下 都係個捂錯嘎選擇

遠離城市煩喧 給我片刻寧靜

學著忘記一些事 放下某個人
外賣送餐
2017-04-03 2877 瀏覽
依個係我星期六嗰日食嘅第二/三個葡撻,第一個好一般,但係依個超好味,係超好味!依個係超人氣餅店,人龍好長。本來唔想排隊,但係難得去到真係好想試吓。我見到佢嘅時候,個紙袋變咗半透明,因為個葡撻好油淋淋。但係一打開個紙袋就聞到好香嘅味道。咬一啖,撻皮好鬆脆。蛋漿好滑好香,見到佢有啲好似焦咗嘅地方,但係其實冇苦味亦都冇燒焦嘅味道。啲蛋漿咬開之後會流出黎架。我哋食完葡撻之後,仲喺附近嘅地方食晚飯,食完晚飯之後,我哋仲再嚟多一次買葡撻食
登登登登!終於到左今次澳門好西掃食之旅既另一個重點啦!就係安德魯既葡撻!!!係令屈小姐係香港成日提起想食既安德魯葡撻!有見及此,賴生今次就決定帶屈小姐去安德魯位於路環既總店朝聖啦!而屈小姐一路都極極極期待呢一刻😂😂,賴生由佢既眼神睇到😂😂由酒店搭巴士去路環,過程只係15分鐘左右,但屈小姐已經等唔切啦!而且賴生今次仲發現左屈小姐一項神秘既技能—安德魯感應器(In English, Lord Stow's detector) ,屈小姐勁到一落車連GPS/地圖睇都唔駛睇就知道安德魯既位置!好似佢黎過N次咁⋯明明大家都係第一次黎😂😂係極速到達安德魯總店之後,我地入去望左一個圈,好多唔同既包包,蛋糕連沙律都有!總店真係總店,多好多野食!當然亦有人龍啦😂😂(不過其實唔駛點排,因為職員都好快手)今次我地食左 1) 葡撻 (4.5星)- 聰明既賴生知道,呢個時候係唔可以同屈小姐share一個食!屈小姐係要自己一個人食晒一整個葡撻既!所以我地叫左一人一個!- 總店既葡撻味道同分店一樣!一樣富蛋香而唔會太甜!不愧爲安德魯!撻皮亦做到一層一層!- 可惜係 ,唔夠熱(因為店員為左快,而將葡撻預先逐個放左入紙袋
而屈小姐一路都極極極期待呢一刻😂😂,賴生由佢既眼神睇到😂😂

今次我地食左

1) 葡撻 (4.5星)

撻皮亦做到一層一層!

- 可惜係 ,唔夠熱(因為店員為左快,而將葡撻預先逐個放左入紙袋),令撻皮既層次同味道冇咁分明,口感就塌左少少同油左少少,扣0.5星啦,令屈小姐有d失望
 (屈小姐仲要係由一拎上手果一刻就開始失望啦
好掛住上次食既熱辣辣葡撻)

2) 天使蛋白蛋糕( 2星)

- 純粹係軟得尼又實實地同彈口既清蛋糕

- 冇乜蛋香同味道

食完之後,拖住屈小姐係路環邊行邊影相(影左好多靚相呀)!好relax!好正!好希望我地一直都係咁❤️

p.s. 感覺上總店職員service差啲,唔知係咪咁岩得咁橋,比我地目擊到排我地前面既客人因為仲猶疑緊要幾多個葡撻,唔夠快手而比職員鬧

#強大既安德魯感應器

#澳門好得意,分店味道水準比總店好

#安德魯好好味

#唔夠熱唔夠喉
天使蛋白蛋糕
2016-11-21
葡撻
放假去澳門玩😬路環區少少的一個鋪位,存在著一間街知巷聞的葡撻店。安德魯餅店雖然門面少,但遊人不絕,每個都為了食葡撻!話明餅店,當然有各式各款麵包、餅賣。可惜今日只求吃葡撻!基本上全店上下都努力做葡撻!葡撻,全部都係葡撻。因為葡撻賣得太快,所以買到的撻全部都還是熱的。看見上面燒得剛剛好的糖醬,你就知佢有幾美味😋第一口,好脆、好甜。個皮不像香港鬆皮撻鬆化,因為佢全個皮都好脆,咬落去似薯片,而且個皮夠薄。加上蛋醬再烤,一個完美葡撻就始誕生。
放假去澳門玩😬
路環區少少的一個鋪位,存在著一間街知巷聞的葡撻店。
安德魯餅店
雖然門面少,但遊人不絕,每個都為了食葡撻!
話明餅店,當然有各式各款麵包、餅賣。
可惜今日只求吃葡撻!
基本上全店上下都努力做葡撻!
葡撻,全部都係葡撻。
葡撻
因為葡撻賣得太快,所以買到的撻全部都還是熱的。
看見上面燒得剛剛好的糖醬,你就知佢有幾美味😋
葡撻
第一口,好脆、好甜。

2016-10-16
5 分鐘 (堂食)
葡撻
黎澳門除左要去大三巴, 食豬扒包, 另一個必食既一定係『澳門葡撻』因為澳門葡撻出名, 其實都有好多唔同店舖賣葡撻, 不過好食又出名既真係寥寥可數, 而呢間正是遊客必黎必食既首選! 👏🏻👏🏻👏🏻安德魯餅店係澳門只有2間, 總店係路環, 另一家就位於尼斯人酒店內.. 幾年前光顧過尼斯人內既安德魯, 感覺好似冇總店咁好食🤔🤔🤔, 今日難得黎到路環, 當然要過黎買返個喇! 😀路環唔算係市區地點, 不過人流都係咁多, 但每個人黎到總係得一目的所以唔會等好耐👫👭👬👫👬排到喇排到喇😆😆😆葡撻 MOP $9Size比較香港既KFX大😂😂😂👍🏻, 而且新鮮出爐熱辣辣, 如果單單order 1-2個會用牛皮紙袋袋住因為外層係牛油酥皮關係, 令比牛皮紙袋吸左d油, 不過呢個point絕對冇影響我食慾!!😝酥皮外層鬆化, 葡撻既蛋食落好creamy好滑身, 蛋漿處理得好好絕對唔會over cook 😍😍😍😍😍👍🏻葡撻同酥皮一齊食淡淡牛油香充斥住口腔, 每次食一個真係有d唔夠喉!! 正呀👏🏻👏🏻👏🏻😋不過唯一唔係太好就係…. 買完即刻企係門口食, 情況有少少狼狽~🙈🙈🙈

排到喇排到喇😆😆😆
葡撻 MOP $9

2016-09-17
2 分鐘 (外賣自取)
$9 (其他)
2016-09-13 4562 瀏覽
27小時 - 第七章 行動第二日的第一餐,來到了偏遠的路環。 原因是那個像是位於咫尺天涯中的漢記咖啡,十個人一齊去路環,老實說,非常壯觀,我們三架的士,一起去追尋那晨早的手打咖啡味。 當然,就像愛情路上的追逐,的士唔係成日有,早到了的我們,在那個路環出名的花園,我們當然要吃一口安德魯餅店。 第一天我們都有吃的瑪嘉烈,當然來到另一名店,我們都要比較一下。 這裡的葡撻,樣子也是非常精美,當然和我在葡萄牙吃過正宗的有距離。 味道濃烈得很,蛋黃味充斥著整件葡撻中,熱哄哄的在你口中散發著那個蛋香,今天吃的安德魯,好吃過昨天的瑪嘉烈很多。 一人吃一半也夠了,還是要留肚吃早餐。 最後飲杯名物,這裡的檸檬汁又是必點之作,一點也不太酸,喝下去,那個味道清新又涼快,咁熱嘅天氣,最好,而且,配合濃味的葡撻更是適合。 當然,在威尼斯人分店吃過的都沒有這類的好,我相信,是有點分別的,如果你會過來路環玩的,我覺得吃一次也是必需的。 二十七小時中的第七餐,睡了三個小時,疲倦到死的時候,還是覺得咁好吃,如果你去漢記等等路環名點之前,吃一過罷!!! 安德魯餅店 路環市區戴紳禮街1號地下
27小時 - 第七章

行動第二日的第一餐,來到了偏遠的路環。

一人吃一半也夠了,還是要留肚吃早餐。

安德魯餅店

路環市區戴紳禮街1號地下
2016-09-11
同步刊載
​澳門主要分為幾大區域-澳門半島,氹仔及路環。 去了澳門多次,因時間所限,每次只在澳門和氹仔遊走,一次也沒有踏足過路環,今次到澳門2日1夜,勢必到路環走走。路環位於氹仔再入的地方,以路氹連貫公路連接,因此要去路環,氹仔是必經的地方。因此我們就借機會,先到氹仔吃吃東西,逛逛官也街才轉搭公車到路環。穿過官也街,一路吃著富蛋香的蛋糕仔,一路走到巴士站(小飛象葡國餐廳對岀) 等26, 26A公車,至路環市區站下車。 首踏足路環,和澳門市中心的繁華非常不同,路環人煙較少,而且多了份小漁港的風味,是長洲和大澳的mix and match.我們先去安徳魯餅店買葡塔去。 澳門葡塔最岀名的分別是瑪嘉烈及安徳魯。 上一次到澳門有吃過瑪嘉烈的葡塔,蛋的位置較甜,酥皮部分也酥鬆。 葡塔$9: 安徳魯是葡塔始祖,到路環一定要試試看。 其實和瑪嘉烈味道差不多,不過安徳魯的蛋部分沒有瑪嘉烈的那麼甜 咬下是酥皮的牛油香,蛋香,最後是面頭黑色部分的焦糖香,加上熱燙燙的,吃得令人十分滋味。______________________________ 安德魯餅店 (路環市區)地區: 路環市區戴紳禮街1號地下

澳門主要分為幾大區域-澳門半島,氹仔及路環。

我們先去安徳魯餅店買葡塔去。

葡塔$9: 安徳魯是葡塔始祖,到路環一定要試試看。

安德魯餅店 (路環市區)

地區: 路環市區戴紳禮街1號地下
2016-08-18 1201 瀏覽
係我心入面...葡撻都真係...唔太好食 (係香港我只食過 KFC 同 澳門茶餐廳既葡撻 ~~ ) !! 食完之後...係香港都真係冇食過...但今次黎澳門食呢個 ~~ 我都真係改觀 !! 我地食完個早午餐 ~~ 周圍行完之後 ~~ 買左半打對住個海黎食 ~~ 都真係一樂也 !! 講番味道 !! 呢個撻皮好鬆脆 ~~ 新鮮出爐確係唔同 !! 蛋既香味好香 ~~ 面既焦糖好配合 !! 我諗我下次黎要買番香港先得 !! 如果唔係岩岩食完 BRUNCH 冇耐...我一個人應該可以食到 4個 ~~ 哈哈 !!
2016-03-28
5 分鐘 (堂食)