2009-08-10 129 瀏覽
來到門面不太起眼的這家沛記, 夾在一堆手信店中間. 傳統的咖啡室, 當然沒有甚麼裝修. 因還有晚餐要吃, 只要一件蛋糕仔就夠.合桃蛋糕仔: 9分, 已經不是剛焗起的, 但仲係幾熱, 相當之鬆軟, 合桃也幾香. 值得一試. 六點就關門, 要來吃的記得請早.合桃蛋糕仔 $4 + 汽水 $9 = $13

合桃蛋糕仔 $4 + 汽水 $9 = $13
2009-07-27 43 瀏覽
係官也街,周圍都係野食,但就唔會咁易miss 左呢間咖啡室啦因為只要佢一焗起d蛋糕,就會一定知道....,牛油味重到周圍都知道不過好惜我去果日=口=................合桃蛋糕賣曬=口=.......無合桃都賣曬....咁我問佢仲有咩呀!?提子蛋糕啦,仲有3個,所以我即係買左個試下~~提子就得2-3粒....不過蛋糕就真係好好味,一食就合好足料......牛油味夠重.......係香港好小有機會再試到d 咁足料o既cup cake,黎到澳門,又想食下蛋糕仔,絕對推薦~

提子蛋糕啦,仲有3個,所以我即係買左個試下~~
2009-07-19 83 瀏覽
唔睇旅遊書都唔為意,呢間舊式咖啡室,黑黑沉沉咁。原來佢D蛋糕仔,咁出色!走入去買,店員正在點算,還有大半盆的蛋糕仔數量,佢問我要幾多個,我話一個試試,佢話你要多都無,而家淨番兩個咋!........原來有人訂了。不過跟住都會再出爐既!蛋糕仔仍是熱暖,外皮香脆,散發出強烈牛油味!蛋香亦然,簡直係食緊件葡撻味既蛋糕呀!!!
........原來有人訂了。不過跟住都會再出爐既!
蛋糕仔仍是熱暖,外皮香脆,散發出強烈牛油味
!蛋香亦然,簡直係食緊件葡撻味既蛋糕呀
!!!
2009-07-12
$5 (其他)
2009-04-29 27 瀏覽
mom強烈建議吃的, 佢好少咁樣又真係好好食wor ^^剛剛出爐, 熱騰騰的... 很香牛油, 又不乾口午飯後好飽都可以吃兩個有兩種選擇, 我們吃合桃蛋糕, 另外... 忘記了是什麼
mom強烈建議吃的, 佢好少咁樣
又真係好好食wor ^^
剛剛出爐, 熱騰騰的... 很香牛油, 又不乾口
午飯後好飽都可以吃兩個
有兩種選擇, 我們吃合桃蛋糕, 另外... 忘記了是什麼
2009-04-12
2009-04-16 36 瀏覽
在官也街一帶團團轉,專攻小食,又怎會放過沛記的馳名蛋糕仔。先買了提子蛋糕仔($4) ,又香又多提子,非常好吃。核桃蛋糕仔(也是$4)則要等二十分鐘,等呀等……期間不少客人來買麵包糕點,有遊客,也有街坊。剛出爐的合桃蛋糕仔熱辣辣的,更香更鬆軟,坐在店外的長椅,配上在附近買的新鮮蔗汁,可悠閒地慢慢品嘗。
在官也街一帶團團轉,專攻小食,又怎會放過沛記的馳名蛋糕仔。
先買了提子蛋糕仔($4) ,又香又多提子,非常好吃。

提子蛋糕仔
核桃蛋糕仔
鎮店雙雄之一
鎮店雙雄之二
2009-04-12 19 瀏覽
同伙上次没来这里,决定让她一起体会我去年的萌动。虽然憎恶人粘着人的拥挤场面,但还是勇敢地冲进官也街。好不容易掐算准了出炉的时间,才争取到一个蛋糕仔,涨价到了5块钱提子的,外皮保持了酥脆的口感,但是最中心湿湿软软明显是没有烤够。看到核桃蛋糕仔,表面的核桃数也比去年少了这里也彻底证明了自己是个小店铺,难以招架大场面
这里也彻底证明了自己是个小店铺,难以招架大场面
2009-04-10
(非會員)
2009-03-12 23 瀏覽
(1) 合桃CAKE仔, $4一件, 要出爐買, 又香又軟, 建議不要取走, 因為凍左會變硬 同 蛋味會淡左(2) 辣魚通粉, 在香港好少食到, 味道幾好, 幾開胃舊式小型茶餐廳一間, 平平地可以試下

(2) 辣魚通粉, 在香港好少食到, 味道幾好, 幾開胃

舊式小型茶餐廳一間, 平平地可以試下
2009-03-12
2009-01-30 62 瀏覽
晨早沒有在酒店內吃, 於是走到官也街找找看, 沒有太多鋪開了...其實只有呢間茶室同一間酒樓, 記憶中好像有人讚過, 但已記不起是什麼了!入到去沒有客人, 我們叫了奶茶兩杯, $9, 蛋治, 鮮牛治, $12, 奶茶完全不對味, 怪怪地, 半生熟蛋, 味道可以, 但麵包邊就硬硬的, 鮮牛治的牛肉油油地, 細細件, 吃完再細心望望餐牌....合桃, 提子...激仔/$5, 後來發現原來是蛋糕仔的意思 (cake 仔), 但是日仍未出爐, 下次有機會再試試吧!

, 但是日仍未出爐, 下次有機會再試試吧!
舊式茶餐廳
奶茶
蛋治
鮮牛治
$20 (早餐)
2009-01-28 41 瀏覽
我又覺得好好味喎!不過事頭好細聲,問佢幾錢一個,好似無答咁,廢事又再問啦。要了6個,再問佢幾多錢,佢話$36 (心想有D貴,不過算啦!新蒸頭)不過看看其他食評說$4, 我好似買貴了,唔知係咪因為它寫了當天加二呢? 不過我看見只得一檯客。我覺得味道很好,正,size細?我又唔覺得佢細,不過一定無拳頭咁誇張。
我又覺得好好味喎!
2008-12-09 35 瀏覽
由威尼斯人出走,徒步來到官也街,便入去沛記坐一坐,喝杯奶茶.這間沛記,典型舊式冰室格局,周日的下午,人頭擁擁.店內名物蛋糕仔製作需時,先來一杯奶茶,味道甘,但奶味偏淡.高達說:奶茶都係香港好.說得又有道理,港式奶茶一向是我們之本土其中之一樣文化,從沒聽過"澳式奶茶"這個名詞?要一客辣魚飛碟,辣魚是辣味葡國沙甸魚,飛碟是兩塊多士壓平,夾埋一起.而沙甸魚就在飛碟之內.此味又是在香港難尋.對我來說是特別之物.蛋糕仔剛焗起,自然熱辣辣,帶有合桃的香味,鬆軟又可口.假如搭上彩虹村的鑽石,或者土瓜灣白宮的奶茶,那就更加完美.

假如搭上彩虹村的鑽石,或者土瓜灣白宮的奶茶,那就更加完美.
2008-12-06 71 瀏覽
雖說是咖啡室,但這裡除了賣蛋糕三明治小食之外,還兼賣碟頭飯。對遊客的建議是還是吃蛋糕好了,還要是小的那種,最好是新鮮出爐的(廢話),這才外面微脆內裡鬆軟。因為已轉手幾次了,雖說現任跟前任都是親戚,可是味道就是有一點點的分別,而且好像有下滑之勢。碟頭飯來來去去都是那幾款(多少個月餐牌沒有更改過了?),牛腩、蒸肉餅、吉列豬扒、豬扒蛋菜、牛尾湯通等等,不是十分出色,份量也不大,但連餐飲都不過是MOP24,在這區算便宜。飲品最好喝的是奶茶,咖啡好立克阿華田都比較淡。但注意凍飲加3蚊,檸檬也加3蚊。通常點豬扒蛋菜飯加牛腩汁──這裡的牛腩汁算不錯,但菜飯是菜加飯,不是上海菜飯。黑椒汁就太濃太辣,咖哩汁又不合口味。還有,我有興趣看看比拳頭大的小蛋糕。

還有,我有興趣看看比拳頭大的小蛋糕。

豬扒蛋菜飯加牛腩汁
在旁晚偶然看見沛記的招牌, 當時老板娘正在收檔。我記得有食評說這裏的小蛋糕好吃,便買了一個來試試。$4一個細小的提子蛋糕,絕對沒有拳頭大,外表一點也不吸引,拿上手是重重的,吃起來很結實,提子乾只存在外表,內裏一粒也沒有,牛油味沒有,香味也沒有,是一團結實的麵粉球(長者阿媽都說不好吃)。求其一件嘉頓蛋糕也比它好吃,非常失望。提子乾更硬到咬完會黏牙,完全唔得。搵笨。注:看了之前別人十月十號的食評, 真不明白同一間店舖,賣給客人的東西會不同。我是在十月十三號買的,當時老板娘主動問我是否買蛋糕仔,還說只賣剩幾個提子味。
求其一件嘉頓蛋糕也比它好吃,非常失望。
提子乾更硬到咬完會黏牙,完全唔得。搵笨。

沛記招牌
賣剩的的蛋糕仔
我在第二間cake shop買了muffin,size 一看便知差很遠,沒有拳頭大。
2008-10-10 33 瀏覽
不是"開飯"的話﹐絕對不會發現"沛記"的存在..... 位於 "氹仔手信街" 官也街的中央位置, 卻因其低調平凡的門面, 與其他店鋪比較之下﹐完全引不到途人的注意..... 卻原來令我一直錯過了這個 "臥虎藏龍" 的地方。一入門口﹐只看見小小的店鋪﹐舊式茶餐廳的格局﹐已被食客坐得七七八八﹐驚嘆之餘亦心想: "沒來錯地方吧" 是日的蛋糕仔只有兩種口味 (各$4) - 合桃味蛋糕仔 和 提子味蛋糕仔, 雖則說是 "蛋糕仔", 份量卻比自己的拳頭還要大啊! 蛋糕仔拿上手時還是熱辣辣﹐焗得香脆的外層是其致勝的關鍵﹐唯略嫌提子味蛋糕仔略甜﹐合桃味蛋糕仔則是 Perfect~ 若要達到 "掃街" 的目的﹐強烈建議多人分享一個蛋糕﹐否則﹐吃完一個便不能 "走下場" 了.....
不是"開飯"的話﹐絕對不會發現"沛記"的存在.....

• 合桃味蛋糕仔
見到旅遊書有介紹過呢間店......係官也街行下行下...講真真係唔會發覺呢間既存在...摺得佢...本身都唔唸住試佢個核桃蛋糕仔....但係男朋友話$3蚊咁平試下無防~入到去問個個人個時..佢望一望入面, 原來岩岩出爐!!原來加左價要$4, ,不過都係好平!外賣咬左一啖....***********好食到呆左***********個蛋糕外脆內軟! 加上有核桃,又香又好味!!食左兩日野! 個蛋糕男朋友話係全澳門最好食既野添!大家經過一定一定要食牙!!真係超超超超超好味架!!!!
見到旅遊書有介紹過呢間店......
入到去問個個人個時..佢望一望入面, 原來岩岩出爐!!
原來加左價要$4, ,不過都係好平!
外賣咬左一啖....
***********好食到呆左***********
個蛋糕外脆內軟! 加上有核桃,又香又好味!!

食左兩日野! 個蛋糕男朋友話係全澳門最好食既野添!

大家經過一定一定要食牙!!真係超超超超超好味架!!!!

• 核桃蛋糕仔
2008-07-16 20 瀏覽
氹仔官也街旺鋪林立,試了莫義記等所謂的「名店」,頗感失望。差不多要離開氹仔,看到沛記出蛋糕,四元一件,在完全沒有期望的情況下買了一個。蛋糕烘得外皮稍焦,咬開暖氣從蛋糕噴射而出,味覺及嗅覺雙重享受,完全驚喜。蛋糕仔軟綿綿,做得像芝士口感,乾得來帶點黏口。本來想多吃幾個,但在官也街已經吃到太飽,下次再來。
氹仔官也街旺鋪林立,試了莫義記等所謂的「名店」,頗感失望。

本來想多吃幾個,但在官也街已經吃到太飽,下次再來。
老式門面
滿有驚喜的合桃蛋糕仔!
$4 (其他)
滿有驚喜的合桃蛋糕仔!
  • 合桃蛋糕仔