多年前曾慕名到訪的法蘭度餐廳,今次舊地重遊尋找昔日的味道,葡式燒乳豬仍是我的首選,燒沙甸魚是我的最愛,免費提供的麵包一個都不會放過。葡式燒乳豬:皮脆肉嫩,肉汁豐富,食了一件還想再食,可見老闆選材獨特。燒沙甸魚:材料新鮮有濃郁的魚油味,經炭燒後特別甘香,魚肚內還有美味的魚春呢!加上橄欖油及香醋分外美味。麵包:每天新鮮出爐,外脆內軟,搽上牛油特別好吃,另外,當麵包遇上炒蜆汁更是天生一對。炒蜆:新鮮的蜆與獨特的醬汁,非常配合,可惜間中食好有沙。鹽燒骨及菜沙律:味道一般,可以不試。法蘭度多年來仍能保守水準,去澳門食葡國菜首選,老行尊”法蘭度” 餐廳。

炒蜆:新鮮的蜆與獨特的醬汁,非常配合,可惜間中食好有沙。

鹽燒骨及菜沙律:味道一般,可以不試。

葡式燒乳豬
炒蜆
鹽燒骨
2009-08-02
葡式燒乳豬
炒蜆
麵包
  • 葡式燒乳豬、燒沙甸魚、麵包及炒蜆。
2009-08-13 11 瀏覽
超慘經歷一入到去餐廳就係咁俾蚊咬好想死咩mood都無哂-_-好慘燒乳豬骨-辣辣地,個皮都幾脆..唔錯燒雞-肉好乾,一點也不好味..d薯條係油浸出黎,肥到唔食得呀青菜湯-無乜味道,d菜好硬..唔想飲跟住又唔會有水俾你飲,一定要俾$$買野飲好無道理,但又會收加一下次一定唔會再食..too bad
超慘經歷
一入到去餐廳就係咁俾蚊咬
好想死
咩mood都無哂-_-好慘
燒乳豬骨-辣辣地,個皮都幾脆..唔錯
青菜湯-無乜味道,d菜好硬..唔想飲
跟住又唔會有水俾你飲,一定要俾$$買野飲
好無道理,但又會收加一

下次一定唔會再食..too bad
2009-08-07
2009-03-30 19 瀏覽
燒沙甸魚 - 近肚有d苦, 因為無"湯"肚.燒乳豬 - 斬得唔好, 皮唔脆.炒蜆 - 一般, 不過好在無沙.啤酒牛柳 - 肉質ok, 無啤酒味.陪碟菜沙律 - 蕃茄好鹹.馬介休炒飯 - ok, 唔錯.大大碟薯條, 但係無茄汁供應. 又鹹又乾點食.無水供應, 礦泉水要錢. 無飲品menu, 連汽水都無價錢列明, 樣樣要問.落單前問價錢, 即黑面. 侍應態度惡劣, 覺得你o地食唔起唔好o黎o禁款.另外, 成隻碟都係骨, 都無人換. 三催四請過先肯換碟.其實幾好食都勢係假, 服務真係差. d侍應態度惡劣. 劣評 !!!!!!
燒沙甸魚 - 近肚有d苦, 因為無"湯"肚.
燒乳豬 - 斬得唔好, 皮唔脆.
炒蜆 - 一般, 不過好在無沙.
啤酒牛柳 - 肉質ok, 無啤酒味.
陪碟菜沙律 - 蕃茄好鹹.
馬介休炒飯 - ok, 唔錯.

大大碟薯條, 但係無茄汁供應. 又鹹又乾點食.
另外, 成隻碟都係骨, 都無人換. 三催四請過先肯換碟.

其實幾好食都勢係假, 服務真係差. d侍應態度惡劣.
劣評 !!!!!!

2009-03-28
2009-03-23 208 瀏覽
晚上5:45 已經到達黑沙灣o既法蘭度, 因明知會多人, 呢個時間去到就唔洗等位啦!!麵包 ~ 新鮮出爐, 熱辣香脆外脆內軟, 搽埋牛油特別好味, 但太大個喇, 一個人食唔晒一個, 除非唔食其他嘢啦...没可能吧!!菜沙律 ~ 大大番茄切片..甜, 菜新鮮, 洋蔥..加埋沙律醋!!燒乳豬 ~ 四件乳豬,放在薯條和沙律之上, 皮脆肉嫩, 呢個係葡色乳豬, 唔可以同香港乳豬比較, 各有所長!! 馬介休炒飯 ~ 炒得粒粒分明, 味道啱好, 不過太多油炒, 好肥呀!!燒沙甸魚 ~ 表皮的鱗較多, 又較硬, 我係一向都唔食魚o既皮, 非皮食, 魚肉係好食嫁!

菜沙律
菜沙律
馬介休炒飯
多年無幫襯.... 真的差了很多 , 當日是星期一 , 但都有8成滿...入到門口...被人指左入偏廳.... 坐下來好快有人拿餐牌來 , 但亦好心急等你落 order ....好啦 , 就叫了出名主菜"燒乳豬"1客 + 炒蜆1份 + 1客菜湯 +2支葡啤....好快 , 湯和麵包同碟炒蜆極速上台.... 湯就真係好一般 , 唔好飲亦唔難飲囉 ...28.00 很細兜 .... 麵包送了我們2大個... 很好味 , 點d 炒蜆汁一流 .... 至於碟炒蜆110.00 , 味道就不過不失啦 , 但隻隻蜆都極肥美....很飽滿 ... 最後等了一大輪 , 終於等到燒乳豬138.00 , 但外觀都麻麻... 5件都好散下 , 有點斬到骨肉分離... 而且太淋了... 餞底的薯條更浸淋晒 , 唔好味... 估唔到招牌菜咁差.... 就當日眼前所見...幾乎台台都有叫炒蜆....無法啦... 呢個已係餐牌內最平的海鮮類...都要 110.00 .... 問問侍應囉杯水....答案係 ...細支15.00 大支35.00 ..................唔係呀... 真係水都無杯??? 果汁

問問侍應囉杯水....答案係 ...細支15.00 大支35.00 ..................唔係呀... 真係水都無杯??? 果汁1盒35.00 聽見都唔敢叫... 反而叫支葡啤15.00 好d....

講真 , 服務真係無... 連個鬼佬老闆都係, 整頓飯....感覺好冷又好貴....
應該唔會再有下次了....
麵包很脆但很實...
環境也算ok
肉質鬆散,淋而無味,只得皮脆
2009-03-16
麵包很脆但很實...
環境也算ok
2009-02-13 17 瀏覽
Uncle 介紹, 又記得好出名, 咁就去食下...同其他人一樣, 入到去冇人招乎, 自己搵枱坐要問人先有menu , 仲要唔多選擇叫左燒乳豬 -- 冇味, 皮都算脆, 但勁多肥肉, 唔知點解D肉係散既,連D肥肉都勁林 , 完全冇誠意冇心機去整呢個"招牌菜"燒牛肉--- 都係冇味, 仲衰過白烚 , D薯條好似生生地, 又勁多油又林燉八爪魚 --- 難食! 個味好怪, 腥腥地, 仲要D八爪魚 又淋又"妹"澳門炒飯 -- 最好食既一味, 不過好咸如下, 水都冇杯! 乜澳門D水咁貴 , $35蚊買一樽水想問佢拎茄油點薯條食, 佢答我: "我地呢度冇茄汁"連埋單都懶得理我地, 問都冇問就拎走晒D碟, 上面仲有食物山長水遠入去, 俾人搵笨 , 我奉勸大家千其唔好去
Uncle 介紹, 又記得好出名, 咁就去食下...

同其他人一樣, 入到去冇人招乎, 自己搵枱坐

要問人先有menu , 仲要唔多選擇

叫左

澳門炒飯 -- 最好食既一味, 不過好咸

如下, 水都冇杯! 乜澳門D水咁貴 , $35蚊買一樽水
想問佢拎茄油點薯條食, 佢答我: "我地呢度冇茄汁"

連埋單都懶得理我地, 問都冇問就拎走晒D碟, 上面仲有食物

山長水遠入去, 俾人搵笨 , 我奉勸大家千其唔好去
2009-02-04 39 瀏覽
就睇吓這間講得那麼好食的葡國餐廳環境普通, 仲以為有歐陸feel. 点知好似run down backyard.食物 / 飲料麵包: 皮脆, 發得太多欠texture. 無麵包味湯: 菜湯 – 無味! 薯蓉一d都唔夠! 只有小量菜絲!燒豬 : 所為的signature dish! 唔熱。 皮少脆。 但d肉離皮和骨同好”林”, “林”到d肉係散嘅! 完全無豬肉味! 我都幾sure他們是為省時省工夫, 先烚咗d豬肉然後才燒個皮令牠脆!! 淨係食咗一嚿就唔食!水: 無得供應! 連熱滾水都唔比!! 只得bottled mineral water!好彩只係想來試下隻signature dish, 如果唔係就wasted了我的quota啦 !!
就睇吓這間講得那麼好食的葡國餐廳

食物 / 飲料
麵包: 皮脆, 發得太多欠texture. 無麵包味
湯: 菜湯 – 無味! 薯蓉一d都唔夠! 只有小量菜絲!

2009-01-18 119 瀏覽
因為爸爸好鐘意食燒乳豬,所以點名要食呢間~~去酒店放低野,行左陣威尼斯人就打的黎....好偏遠....行的全都係山路,有幾下我諗個司機係咪運路行....因為係酒店商行耐左,所以無等佢開門,大約中午十二點八去到行入去收銀無野做都唔會理你,只手指指叫你行入去行到一個中庭好似花園的地方,好多人係度,心知不妙諗住揾個 staff 登記一路都唔見人影最後有個好心人話我知自己寫名同人數係咭,等叫名叫名的係一個外國人,好重口音,攪到佢毎次叫都好多人圍住佢~~等左九個字,大約點半終於有位,坐低冇人理你之餘,冇水,水要比錢叫一樽落 order 時個阿姐叫我地講快 d, 真係繁忙非常囉 !!無計,出名食店係咁,我地照落 order ~~鹽燒骨:係燒得好食,但真係咸,搶哂 d 味,如果加檸檬汁會好少少(都只係少少)燒乳豬:好味,但份量好少,真係百幾蚊得五件,一人一件燒沙甸魚:又係好咸.....同埋好細條,但魚肉幾滑,ok ~~馬介休炒飯:好味,有馬介休味道,炒飯一粒粒的,有 d 醃肉一齊炒,好味 !最難忘的反而係佢送的豬仔包,個皮真係好脆好正~而伴碟的薯條好有薯味,有口感~~如果下次同 fd 去都可以再去多
因為爸爸好鐘意食燒乳豬,所以點名要食呢間~~
去酒店放低野,行左陣威尼斯人就打的黎....
因為係酒店商行耐左,所以無等佢開門,大約中午十二點八去到
行入去收銀無野做都唔會理你,只手指指叫你行入去
行到一個中庭好似花園的地方,好多人係度,心知不妙
諗住揾個 staff 登記
一路都唔見人影
最後有個好心人話我知自己寫名同人數係咭,等叫名

無計,出名食店係咁,我地照落 order ~~

燒乳豬:好味,但份量好少,真係百幾蚊得五件,一人一件

最難忘的反而係佢送的豬仔包,個皮真係好脆好正~而伴碟的薯條好有薯味,有口感~~如果下次同 fd 去都可以再去多次既,不過我個人就唔會特地再去~
鹽燒骨
2009-01-04 14 瀏覽
佢d野真係難食到嘔又鹹 服務態度又差我同我d台灣朋友食到勁辛苦其中一碟菜, 馬介休, 仲可以見到兩大舊海盬係到而佢既理由係, 海盬難溶lor... 因為太難食想cut單走, 順便買支水沖下個口點知唔比人走, 仲話要食埋第三碟菜先可以走得好在我個frd愈講愈大聲佢先比我地走個女人仲同我地講, "以後唔好再比我係e到見到你地"講真... 我地以後都唔會再去lor佢地成間野入面最好食既係d 免費麵包... 其他就不敢恭維啦...我同我d台灣朋友本身一整日都好開心就係佢e一間野, 搞到我地食唔飽之餘, 仲條氣頂住頂住service 差到咁我知佢唔休做, 但係d野食唔該keep下d水準la
佢d野真係難食到嘔
又鹹 服務態度又差
我同我d台灣朋友食到勁辛苦
其中一碟菜, 馬介休, 仲可以見到兩大舊海盬係到
而佢既理由係, 海盬難溶lor...
因為太難食想cut單走, 順便買支水沖下個口
點知唔比人走, 仲話要食埋第三碟菜先可以走得
好在我個frd愈講愈大聲佢先比我地走
個女人仲同我地講, "以後唔好再比我係e到見到你地"
講真... 我地以後都唔會再去lor

我同我d台灣朋友本身一整日都好開心
就係佢e一間野, 搞到我地食唔飽之餘, 仲條氣頂住頂住
2009-01-04 24 瀏覽
30.12.2008 光顧,一肚氣! 此餐廳環境過得去,食品水準中上,收費一流…貴,但招呼九流,前廳那兩名女仕應晚娘臉孔,全無 manner 可言,我們點了燒乳豬、菜沙律、啤酒牛肉、蒜蓉煎蝦及兩盒飲品,$524。 永不會再回頭!
30.12.2008 光顧,一肚氣!

2009-01-01 24 瀏覽
3 日前一行十人, 算少少慕名而去既, 因為睇過呀蘇介紹過. 其實我就不嬲唔係咁鐘意去個 D 有所謂名人介紹既食店, 因為多多少少有 D 商業推介成份. 再加上, 出名得耐既店, 實係生意好到做唔切, 然後就做得行貨. 不過十個人都話未去過, 咪試下囉. 點知真係唔試由止可, 一試把幾火.12 點去到, 有條龍係到等緊, 朋友就即刻發揮香港人精神, 有隊就排左先. 好彩, 都入到去. 點知呢, 佢地完全冇人安排 D 客人點坐, 由得你自己行入去搵位坐. 開頭一大堆人行晒入入面個到, 企後尾堆人又唔知入面夠唔夠坐. 再後尾入既人, 有 D 又已經坐晒出面既台...搞到夾係中間個堆人變成有 D 冇位囉, 我同一班朋友就差 D 變成其中一堆, 咁一開始係出面排隊黎為咩先...好彩朋友夠醒目, 見唔對路就飛番出去坐係張 6 人台到先. 最後 10 個人坐係 6 人台.講番食物, 真係行貨又難食到不知所謂囉. 我地叫叫左 4 款食物 , 一黎見 D 價錢都唔平, 2 黎諗住試下先, 好食再叫. 落左 order , 個呀嬸比左 d 飽我地, 有 5 個, 但係我地有 10 人. 唯有share
講番食物, 真係行貨又難食到不知所謂囉. 我地叫叫左 4 款食物 , 一黎見 D 價錢都唔平, 2 黎諗住試下先, 好食再叫. 落左 order , 個呀嬸比左 d 飽我地, 有 5 個, 但係我地有 10 人. 唯有share 囉. 之後唔駛十分鐘, d 野就黎, 其中一個係蝦, 有汁, 但係好多人一早用牛油食左個半邊包, 咁點呢, 就問呀嬸可唔可以再要包, 佢好無禮貌咁話唔得. 咁我地問比錢叫得唔得, 佢又好唔耐煩咁話 "無呀", ok, 算. 食物緊要,我地叫左以下
麵包 : 皮幾脆, 入面 lum lum 地, ok 既, 但係衰左唔熱囉, 熱應該好 d
燒豬 : 肉係唔熱既, 個皮有少少脆, 但係奇怪係, 肉係 lum 到有 d 梅, 好似煲湯豬肉咁. 我地懷疑佢係煲熟左, 然後用火槍燒個皮. 伴碟薯條 ok 既, 厚切. 但係都好明顯唔係岩岩炸, 一係就放左好耐, 再唔係就油未滾就放落去, 然後都冇咩炸就拎番上黎. 因為 d 薯條真係幾油下....
燒牛仔肉 : 肉質正常既 lum, 味道 ok 既但係唔係好食個隻, 仲要一d 都唔覺佢係燒架囉.
蝦 : 蝦肉唔彈牙但唔難食, 反而個汁幾好味, 好香蝦味. 可惜係我地 d 包一早食晒 ! 唯有用 d 薯條去食囉

鹽燒排骨 : d 骨又細又咸, 份量又少...成百蚊...真係唔知咁夠膽收你咁貴囉 !
好彩係佢碟碟都有大堆薯條同少少茶 salad, 如估唔係佢 d 主菜咁貴少份量, 都唔知點算
! 仲要水都無杯, 要比 15 蚊一支...真係激死人 !
由入去到埋單, 用左唔駛 45 分鐘, 我地未出門口就已經諗定出去係街邊串燒. 最近埋單要 7 百幾, 但係大家都覺得唔知食左咩, 一致 comment 係...唔會 recommand 人黎
, 叫做試過咁解 ...

2008-12-29 50 瀏覽
來到澳門無理由唔飲Sangria的呢﹗我地食完確憩去左黑沙環法蘭度﹗呢晚雖然廿五號聖誕正日,不過都唔算多人,要飲野更加大把位睇住個bar tender沖架喇﹗九成紅酒再加點點7up及芬達,濃度十足,這是澳門最好飲的Sangria,香港的酒吧更加係無得比﹗一連飲左兩jug,盡興而回﹗唔止咁少,我仲食左好多野,想睇下來呢度啦﹗http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=11925

呢晚雖然廿五號聖誕正日,不過都唔算多人,要飲野更加大把位

睇住個bar tender沖架喇﹗

一連飲左兩jug,盡興而回﹗

唔止咁少,我仲食左好多野,想睇下來呢度啦﹗
$60 (宵夜)
2008-12-29 16 瀏覽
已經12點去到,不過仍然要等上個半小時!只有燒乳豬好吃,不值得等這麼長時間來吃。加上太遠了,倒不如用時間到其他地方。SALAD 不錯,燒沙甸魚只可以說OKAY。

已經12點去到,不過仍然要等上個半小時!
只有燒乳豬好吃,不值得等這麼長時間來吃。
加上太遠了,倒不如用時間到其他地方。
SALAD 不錯,燒沙甸魚只可以說OKAY。
  • 燒乳豬
2008-12-28 16 瀏覽
12月26日11:30am 去到, 排隊等開門 (秩序良好)12:00nn, 開門啦點知唔係排隊入架啦, 所有o既人係咁衝入去, 自己好似玩爭位坐咁,女職員仲話自己鬥快搵位就得架啦我跟住d人潮迫到入第二個廳, 有一位外藉的職員就開始問d 人要幾多位 (大家就一齊大叫 x 位, x位, 完全唔係跟住次序o既)最後都係冇位啦, 最奇就係, 突然有外國人出現要拎位, 佢地又好順利咁入左去wo...唉....打算山長水遠入去食野o既人要三思
12月26日
11:30am 去到, 排隊等開門 (秩序良好)
12:00nn, 開門啦
女職員仲話自己鬥快搵位就得架啦

唉....

打算山長水遠入去食野o既人要三思
2008-12-22 20 瀏覽
葡國菜首推此間, 我常去吃. 不過最近發現貴了很多, 好像燒乳豬貴了兼份量細了. 只得六塊左右(約2.5-3cm厚), 吃到到喉不到肺. 另一款葡式炒蜆要看季節, 夏天D蜆才肥大, 不過欣賞他們不好不賣的原則, 冬天不會有得賣(因蜆肉細). 另外尤其星期六日假期請記住早D去, 十二點前要去到, 否則起碼等個半鍾啦兼喂蚊, 搭正十二點好似校鐘響才開門, 不用十分鐘就滿哂(走入d另有一紅磚屋好有歐洲feel). 我又曾經試過三點半才去結果又係要等成粒鐘. 山長水遠去到, 無其他野食(只有沙灘的燒烤檔), 焗等. 還有不接受訂位及是不收信用卡的.
  • 燒乳豬; 燒墨魚;葡式炒蜆