3天前 0 瀏覽
講起澳門,除咗賭場同手信,我最掛住嘅一定係葡國菜!每次過嚟都一定要食返餐葡國菜,今次餐廳款款都超有水準🍅 番茄濃湯配手工酥皮卷一上枱就聞到濃郁番茄香,湯底酸甜開胃,仲有啖啖番茄肉,真材實料!最正係配埋個金黃酥皮卷,浸落湯度半脆半軟,口感一流🐖 烤乳豬皮脆肉嫩,油脂香爆棚!乳豬肉醃得入味,少少醬更加提鮮,絕對係必食之選🍗 葡國雞用椰奶、黃薑粉燴煮,雞肉嫩滑,薯仔吸晒醬汁精華,超級下飯!🥘 經典西式海鮮燉飯大蝦、青口、蜆肉鋪滿成個飯面,燉飯吸盡海鮮精華,每一啖都超滿足!今次都冇失望!價錢合理,份量十足,下次再嚟一定會encore!

🍅 番茄濃湯配手工酥皮卷

🐖 烤乳豬

🍗 葡國雞
用椰奶、黃薑粉燴煮,雞肉嫩滑,薯仔吸晒醬汁精華,超級下飯!

🥘 經典西式海鮮燉飯

• 經典西式海鮮燉飯
  • 烤乳豬
最近同朋友去咗葡景軒試下佢哋嘅葡國菜,真係好滿意😋 環境🏠🇵🇹 餐廳嘅裝修帶有濃厚嘅葡國風情,簡約又有情調✨特別適合同朋友或者家人嚟聚餐👨‍👩‍👧‍👦服務態度亦都好好,侍應非常細心,仲會主動介紹菜式👏烤乳豬🐷🔥 呢個係必試之選!乳豬外皮燒得非常香脆💥入口有一陣陣煙燻嘅香氣,肉質嫩滑而且唔會太肥膩🤤配埋佢哋特製嘅醬汁一齊食,真係好一流👍💯 馬介休球🐟🧆 呢道菜好有葡國特色🇵🇹馬介休魚味道濃郁,加埋薯仔嘅香滑口感🥔外層炸得金黃酥脆✨內裡香嫩,非常惹味,幾乎一啖一粒停唔到口🤩👌 葡式海鮮湯飯🦐🍚 呢個湯飯係嗰晚嘅亮點之一🌟海鮮湯底非常鮮甜🦪唔會過鹹,仲有好多海鮮配料,包括蝦🦐青口🦪同魷魚🐙飯粒吸晒湯汁,非常入味,食完真係好滿足😋🥰 總結✨ 葡景軒真係一間值得推薦嘅餐廳🍷無論係食物質素🍴環境🏠定服務都一流💯如果鍾意葡國菜🇵🇹一定要嚟試吓!下次準備再嚟試多幾樣佢哋嘅其他菜式🍤🍖
最近同朋友去咗葡景軒試下佢哋嘅葡國菜,真係好滿意😋

環境🏠🇵🇹

烤乳豬🐷🔥

馬介休球🐟🧆

葡式海鮮湯飯🦐🍚

總結✨
2025-06-02
$464.5 (午餐)
  • 烤乳豬
  • 馬介休球
  • 葡式海鮮湯飯
2025-07-10 0 瀏覽
今次特登過大海嚟澳門,試下口碑極好嘅葡國餐廳——葡景軒。餐廳裝修以葡式典雅風格為主,牆上掛滿特色瓷磚,配上昏黃吊燈同古典木傢俬,空間寬敞,感覺高雅又溫馨,坐得非常舒服,打卡一流!菜式方面,今次叫咗招牌菜:🐷豬肉炒蜆($248):葡國名菜!豬肉炒蜆味道層次豐富,蜆肉鮮甜,豬肉炒得夠香口,帶點微辣同蒜香,汁撈飯一流,啖啖都有海鮮同肉香,好有驚喜。🦆葡式鴨飯($258):經典葡國家常菜!米飯吸晒鴨肉同香料精華,鴨肉嫩滑入味,飯面烤到微微脆,香氣撲鼻,每啖都好滋味。🐖燒乳豬($588):外皮燒到金黃香脆,豬肉嫩滑多汁,咬落去有層次,配埋特製醬汁更惹味,啱晒鍾意香口嘢嘅朋友。🍗澳門葡汁雞($208):雞肉軟腍入味,葡汁香濃滑溜,帶少少椰香同香料味,食落唔會膩,配飯一流。葡景軒無論裝修定菜式都好有特色,價錢合理,服務親切,係澳門必試葡國菜餐廳之一。下次去澳門,真心推介大家一試!

菜式方面,今次叫咗招牌菜:

• 葡式焗鴨飯
2025-07-08 0 瀏覽
最近和朋友去了澳門看演唱會那在澳門當然要是葡國菜啦(๑•̀ㅁ•́ฅ)找了一間在氹仔的葡國小店沒想到超有驚喜 食物很正宗▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂☞ 葡式炒牛柳粒 $138炒牛柳粒超好味!牛肉炒得剛剛好 (*¯︶¯*)外面有點焦香 裡面又嫩滑 咬下去好Juicy☞葡式芝士海鮮意大利扁面 $228海鮮的鮮味同芝士融合得好好 超級多芝士 芝士控必試 !!食落每一口都好滿足 特別係蝦同貝類好新鮮▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂📍葡景軒氹仔舊城區客商街23號地舖
最近和朋友去了澳門看演唱會
那在澳門當然要是葡國菜啦(๑•̀ㅁ•́ฅ)
找了一間在氹仔的葡國小店
沒想到超有驚喜 食物很正宗
☞ 葡式炒牛柳粒 $138
炒牛柳粒超好味!牛肉炒得剛剛好 (*¯︶¯*)
外面有點焦香 裡面又嫩滑 咬下去好Juicy

☞葡式芝士海鮮意大利扁面 $228
海鮮的鮮味同芝士融合得好好
超級多芝士 芝士控必試 !!
食落每一口都好滿足 特別係蝦同貝類好新鮮
📍葡景軒
氹仔舊城區客商街23號地舖

2025-07-07 0 瀏覽
呢排就算平日放假,無論香港定返大陸周圍都好多人,所以我最鍾意去氹仔探朋友住返一晚輕鬆吓,去埋間裝修靚又夠安靜嘅餐廳食個晚飯就更加chill餐廳彩光一流,葡式裝修風格十足,過嚟食飯慢慢坐唔會太多人好舒服我叫咗個葡式海鮮湯飯,一上碟海鮮嘅份量多得誇張,鋪滿成個飯面,魷魚、青口、鮮蝦、蜆肉全部都好鮮甜,每一粒飯都吸滿海鮮湯好鹹先朋友點咗個里脊牛扒配自製薯泥,大大塊牛扒賣相好靚,不過我冇影相,切咗少少俾我試吓,肉質好腍好牛肉味,配上軟滑薯泥好出色

2025-07-03 0 瀏覽
🥗 葡萄牙八爪魚沙律八爪魚肉質鮮嫩彈牙,處理得恰到好處毫無韌感,搭配甜椒、洋蔥及橄欖油醋汁,酸甜中帶香草清香,層次豐富且開胃。沙律菜新鮮爽脆,醬汁調味平衡,作為前菜清爽度滿分。🍱 綜合葡式小食拼盤一次過試勻四款經典炸物:馬介休球、咖喱角、鱈魚餅等,全部炸至金黃酥脆,外皮薄身不油膩。其中**馬介休球**最受推崇——鹽漬鱈魚混合薯蓉,外脆內綿軟,鹹香惹味;其他小食火候精準,蘸上特製醬汁更顯風味。🐟 薯絲馬介休葡國菜靈魂之作!鹽漬鱈魚撕成細絲,與薯絲、橄欖油及洋蔥慢炒,鑊氣十足。魚肉鹹鮮滲透每根薯絲,口感軟糯帶微焦香,搭配酸橄欖解膩,地道風味盡顯。有食客讚其「外表與味道俱佳,必試特色菜」。🏡 環境與服務位於氹仔舊城區,裝潢充滿葡式風情,座位寬敞舒適。店員主動講解菜式細節,態度親切專業,提升用餐體驗。
🥗 葡萄牙八爪魚沙律

🍱 綜合葡式小食拼盤

🐟 薯絲馬介休

🏡 環境與服務

2025-06-26 226 瀏覽
给你们推荐几款我吃过觉得很不错的:⭐️炙燒葡式香腸 没想到还有桌边服务,可以直接近距离看厨师🧑‍🍳操作,炙燒过的香肠外脆里嫩!⭐️葡式焗鴨飯已经吃过好几次了!来澳门必尝,感受不一样本地独有的葡式风味。⭐️葡式白酒炒花蛤酒香很好得融入进花蛤,鲜上加鲜😋⭐️炙烤馬介休把鱼的表皮烤得很脆,鱼肉汁水还是很饱满,搭配小番茄🍅很不错!基本上来澳门我都会来这家餐厅🍴店里的装修风格也很好看!想吃正宗葡国菜可以试试呀
给你们推荐几款我吃过觉得很不错的:
⭐️炙燒葡式香腸
⭐️葡式焗鴨飯
⭐️葡式白酒炒花蛤
酒香很好得融入进花蛤,鲜上加鲜😋
⭐️炙烤馬介休
基本上来澳门我都会来这家餐厅🍴
店里的装修风格也很好看!
想吃正宗葡国菜可以试试呀
  • 葡式炙燒香腸
最近我去咗一間充滿異國風味嘅餐廳——葡景軒,真係食到我心花怒放。呢度嘅菜式不單好味,仲有滿滿嘅葡萄牙特色,等我同大家分享下今次嘅美食之旅~酥皮蘑菇湯一上嚟就試咗呢碗酥皮蘑菇忌廉湯,真係令人驚喜。外面嘅酥皮金黃酥脆,咬落去仲有聲。底下嘅忌廉湯濃郁又滑,蘑菇味十足,感覺好似被包圍住咁,暖心又舒服。葡式什錦海鮮扁麵跟住就係葡式什錦海鮮扁麵,啲海鮮新鮮得嚟又豐富。麵條滑溜溜,食完一啖就想再食。特別係啲蚌殼,鮮甜又帶咗d海水味,真係食到停唔到口。里脊牛扒佐秘制波特酒醬配薯條最後到咗里脊牛扒,簡直係完美之選。肉質鮮嫩,切開時汁液四溢,配上特製波特酒醬,更加提味。旁邊嘅薯條外脆內軟,搭配牛扒真係絕配,令人回味無窮。總評整體嚟講,葡景軒嘅用餐體驗非常愉快,無論食物質量定服務態度都令人滿意。餐廳環境靚靚,啱晒朋友聚會或者浪漫約會。如果你鍾意葡國菜,記得唔好錯過呢間餐廳~下次我一定會再返嚟試其他靚菜🍴

酥皮蘑菇湯

葡式什錦海鮮扁麵
特別係啲蚌殼,鮮甜又帶咗d海水味,真係食到停唔到口。

里脊牛扒佐秘制波特酒醬配薯條

總評
2025-06-05
對上次喺澳門食嘅葡國菜仲好掛住,今晚專登再嚟回味!想喺舒服環境食正宗葡式風味,葡景軒係個好選擇。葡式香腸 (Chouriço à Portuguesa)師傅會推車過嚟你張枱,即場用火槍烤香腸!表面炙到有層脆皮焦糖面,切開見到入面金黃透亮。最特別係肉餡撈咗馬介休油渣,鹹香味即刻升呢,食落更香口!馬介休球 (Bacalhau Croquette)澳門人由細食到大嘅comfort food!外皮炸到脆卜卜,入面薯蓉滑捋捋,重點係咬開會見到一絲絲馬介休(鹹鱈魚)!記住點喼汁(即係辣醬油)先係地道食法~葡式烤乳豬 (Leitão Assado)乳豬皮脆到不得了,用刀背輕輕啪兩下,咔嚓聲全場都聽到!秘訣係要吊起風乾,再用葡式啤酒醃過。出爐唔單止皮脆,肉質仲嫩滑多汁,切開真係滴緊汁㗎!

葡式香腸 (Chouriço à Portuguesa)

馬介休球 (Bacalhau Croquette)

葡式烤乳豬 (Leitão Assado)
2025-06-23 266 瀏覽
去澳門氹仔想搵正宗葡國菜,點少得葡景軒**!主打葡式風味,食材新鮮,製作細緻!🍽️🥔**葡式馬介休球** 每一粒馬介休球都炸到外層金黃酥脆,咬落去內裡綿密帶魚香。馬介休魚肉同薯蓉比例啱啱好,食落鹹香有層次,唔會太油膩🔥**炙烤馬介休** 用馬介休(鹹鱈魚)厚切做主角,先醃後炙烤,表面微焦帶煙燻香氣,裡面魚肉依然鮮嫩多汁。配埋橄欖油、蒜蓉同少少香草,味道濃郁細膩,鹹香中帶微甜餘韻🥩**里脊牛扒配自製薯條** 牛扒選用嫩滑里脊部位,煎到外層微焦、內裡保持粉嫩多汁,肉味濃郁,簡單以鹽、黑椒調味已經好出色。自家製薯條粗身鬆軟,炸到外脆內綿,配牛扒一齊食,簡直絕配!

🥔**葡式馬介休球**

🔥**炙烤馬介休**

🥩**里脊牛扒配自製薯條**

2025-06-22 297 瀏覽
週末放假.去澳門Hea遊喺官也街買完手信一定要嚟呢度品嚐葡國菜晚市未到6:00已經坐滿食客原來仲有樓上雅座.採光度充足.服務好貼心我地揀咗海鮮.牛.魚味道有水準✨葡式海鮮湯飯湯汁滲入每粒米飯面層舖滿原隻鮮蝦.帶子.青口.蜆.魷魚等多款海鮮.份量充足✨葡式炒牛柳粒牛柳口感軟嫩放上法包再沾上醬汁.口感豐富✨香煎海鱸魚柳配蝦肉馬鈴薯塔 店員淋上湯汁.擺盤精緻鱸魚煎得香口.無骨啖啖肉底層係薯仔粒同蝦肉製成每道菜式都用心製作想品嚐正宗葡國菜唔想等位 記得訂座/ 早啲到呀
週末放假.去澳門Hea遊

想品嚐正宗葡國菜
唔想等位 記得訂座/ 早啲到呀
2025-06-21
2025-06-21 271 瀏覽
餐廳坐位較寬敞,店員都好有禮貌,而且專業地講解菜式,令我感到驚喜🤩👍推薦菜式☺️炙烤馬介休魚肉鮮嫩多汁,魚皮油脂豐盛配上一顆顆外皮金黃酥脆,裡頭鬆軟綿密,鮮味十足,必食之選!🤩葡式海鮮湯飯份量十足,非常豐富的海鮮!食品一上枱面,令我眼前一亮🤩湯飯鮮味濃郁,飯粒吸收了海鮮湯的精華,每一口都有啖啖鮮味鐘意食海鮮嘅人一定要試下👍

👍推薦菜式

☺️炙烤馬介休

🤩葡式海鮮湯飯

份量十足,非常豐富的海鮮!

食品一上枱面,令我眼前一亮🤩

湯飯鮮味濃郁,飯粒吸收了海鮮湯的精華,

每一口都有啖啖鮮味

鐘意食海鮮嘅人一定要試下👍
2025-06-17
2025-06-20 413 瀏覽
葡式烤沙丁魚配馬鈴薯及燈籠椒🫑呢道菜一上枱就已經香到唔得了~沙丁魚燒得啱啱好,外皮微焦但唔乾,魚肉仲保持到嫩滑。配埋甜甜地嘅燈籠椒同綿密馬鈴薯,真係好match!🐖 葡式烤乳豬呢個真係全場MVP!乳豬皮脆到爆,咬落去有「咔嚓」聲,肉又唔會太肥,啱晒我呢啲怕膩嘅人~配埋啲沙律同薯條,平衡返啲油香,食完真係有幸福感~如果你係脆皮控,呢個必試!金黃酥脆的乳豬皮,火候應該好控制,外脆內嫩。🐟 葡式馬介休球炸得剛剛好的金黃小球,鹽漬鱈魚洩薯蓉,外酥內軟。
葡式烤沙丁魚配馬鈴薯及燈籠椒🫑

🐖 葡式烤乳豬

🐟 葡式馬介休球
炸得剛剛好的金黃小球,鹽漬鱈魚洩薯蓉,外酥內軟。
2025-06-13
2025-06-20 390 瀏覽
好耐冇去過澳門勒除咗不停周圍打卡外仲揀咗間葡國菜食餐廳環境乾淨舒服😌裝修有葡式風情坐低就已經感受到澳門獨有嘅悠閒氣氛ღ龍蝦濃湯湯底香濃幼滑,龍蝦肉鮮甜彈牙,每一啖都令人回味無窮ღ葡式什錦海鮮扁麵麵條煙煙韌韌,吸收晒海鮮同醬汁嘅精華,配料豐富,仲有勁多蜆肉ღ葡式烤乳豬外皮烤得金黃香脆,肉質嫩滑,配埋特製醬汁更加惹味~伴菜仲有清新嘅沙律菜呢餐唔單止食物美味,連環境同服務都令人好滿意,真係有種去咗外國旅行嘅感覺。下次再嚟澳門,我都會再嚟呢間餐廳,享受正宗葡國菜嘅滋味!😌
好耐冇去過澳門勒
除咗不停周圍打卡外
仲揀咗間葡國菜食

餐廳環境乾淨舒服😌
裝修有葡式風情
坐低就已經感受到澳門獨有嘅悠閒氣氛

ღ龍蝦濃湯
湯底香濃幼滑,龍蝦肉鮮甜彈牙,每一啖都令人回味無窮

ღ葡式什錦海鮮扁麵

ღ葡式烤乳豬

2025-06-20 267 瀏覽
好久都沒有去澳門了,今天難得跟朋友一起來,當然要選一家好吃的餐廳!朋友跟我說以前就來過這家餐廳,剛好我也來過,但我們兩個都覺得是個不錯的選擇,就代表印象中有多好吃。當然來到後也沒有失望,食物以然很好吃,服務員也記得我們,感覺太溫馨了吧!食物方面我覺得綜合小食拼盤跟薯絲馬介休都是必須點的,綜合小食拼盤選擇好多,都炸得酥脆,沒有一點油膩感。薯絲馬介休是特色菜,不論外表或味道都好出色!這次用餐太開心了,服務態度好好,環境也乾淨。

這次用餐太開心了,服務態度好好,環境也乾淨。